Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI OPG-ovi

Pobjednici izbora Zlata vrijedan: Nagradu će uložiti u proizvodnju i solare

Zagreb: Svečano proglašenje pobjednika izbora za najbolji OPG "Zlata vrijedan"
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/14
16.09.2023.
u 20:19

Izbor za najbolji OPG mladoj je obitelji bio poticaj da se vrati na selo, na obiteljsko imanje, i pokrene proizvodnju

– Taman smo se supruga i ja, uvjereni da nećemo ništa osvojiti, dogovarali kako ćemo, čim završi dodjela, krenuti kući. Ni na kraj pameti nije nam bilo da će ministrica Marija Vučković otvarajući kuvertu pročitati ime našeg OPG-a. Bio nam je to baš šok, i sad se još sliježu dojmovi, a poruke i čestitke pristižu sa svih strana – jutro nakon proglašenja pobjednika rekao nam je Željko Lovrić Jovanović iz Komletinaca, suprug vlasnice najboljeg OPG-a u Hrvatskoj.

Dobivenu nagradu za osvojeno prvo mjesto – 4000 eura – supružnici će uložiti u gospodarstvo, ponajprije u saniranje štete nastale nakon ljetošnjeg nevremena koje je odnijelo i njihovu nadstrešnicu za koze. Supružnicima Lovrić Jovanović nagradu je uručila ministrica Marija Vučković.

– Čast mi je bila sudjelovati na izboru Zlata vrijedan, koji već desetu godinu zaredom donosi priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima i farmama te promovira njihove proizvode. Veseli me što smo u ovogodišnji jubilarni izbor uveli i Mliječni Oskar kao novu kategoriju. Promocija naših vrijednih mljekara i dodjela ove nagrade predstavlja višedimenzionalni pristup kontinuiranoj i snažnoj podršci sektoru. Želim još jednom od srca čestitati svim sudionicima izbora Zlata vrijedan, njihove su priče pravi poticaj i dokaz da hrvatska poljoprivreda itekako ima budućnost. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nastavit ćemo posvećivati potrebnu pažnju i stvarati preduvjete da budu još uspješniji – kazala je ministrica.

Zagreb: Svečano proglašenje pobjednika izbora za najbolji OPG "Zlata vrijedan"
1/81

Kada je Danijel Vidiš, član Uprave SPAR-a Hrvatska, generalnog pokrovitelja izbora, obznanio da je drugo mjesto osvojio OPG Ranch4me, Slaven Mehić sav u nevjerici skočio je i poljubio suprugu Ivanu. Da su osvojili nagradu – 2700 eura – odmah su javili sinu Antoniju, vlasniku gospodarstva. Obitelj Mehić osvojeni će iznos uložiti u kupnju solarnih panela. Naime, oni na svome gospodarstvu nemaju električnu energiju i njihova proizvodnja ovisi o sunčanim danima i agregatu.

– Ponosni smo na dugogodišnje generalno pokroviteljstvo SPAR-a Hrvatska u izboru za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj. Na policama svojih trgovina nudimo proizvode brojnih obiteljskih i poljoprivrednih gospodarstva iz cijele zemlje, pod vlastitim robnim markama ili pod njihovim brendovima, čime se vidimo kao trgovački lanac s najviše domaćih proizvoda. Kontinuirano, upravo na zahtjev naših kupaca, proširujemo taj asortiman i time direktno osnažujemo domaće gospodarstvo. SPAR Hrvatska oduvijek je usmjeren promicanju lokalne proizvodnje autentičnog i provjerenog porijekla te ćemo i dalje predano surađivati s proizvođačima kako bismo njihove proizvode otkupili i plasirali diljem Hrvatske – rekao je Danijel Vidiš, član Uprave SPAR-a Hrvatska.

U proizvodnju će uložiti i supružnici Tamara i Dario Pocedulić, na čijem se gospodarstvu u Gornjem Kućanu nalazi i "Kuća Varaždinske heljde". Ček na 1350 eura Tamari je uručio Mario Sedmak, urednik Zabavnog programa HTV-a, partnera projekta Zlata vrijedan.

POVEZANI ČLANCI:

– Tko bi si mislio prije deset godina da ćemo doći do tako velikog jubileja. I prije toliko godina HTV je prepoznao važnost takvog projekta i davao mu kontinuiranu podršku.

Kad smo kretali s projektom, mnogi nisu ni znali što je to OPG. Danas to znaju svi i vjeruju u budućnost OPG-a. Osim što smo približili svim gledateljima kako oni funkcioniraju i da imaju izvrsne rezultate u svojoj proizvodnji, siguran sam da smo motivirali i mnoge mlade da ostanu u Hrvatskoj. Dobra suradnja Večernjeg lista i HTV-a vidi se i u promociji svakog OPG-a, jer paralelno s predstavljanjem u Večernjem išla na isti je dan i reportaža u "Dobro jutro, Hrvatska". Nadam se da će tako i ostati još dugi niz godina. U svakom slučaju, čestitam Večernjem listu i Ministarstvu poljoprivrede ovaj veliki jubilej – izjavio je Mario Sedmak.

Isti je iznos kao i Pocedulići, 1350 eura, osvojio i ratar Robert Ivić iz Brezika u slavonskoj općini Nova Bukovica. Njemu je nagradu uručila Andrea Dokmanović, direktorica Regionalnog centra za gospodarstvo sjeverne Hrvatske HPB-a. U jubilarnoj desetoj godini održavanja izbora za najbolji OPG uveli smo i novu kategoriju – Mliječni Oskar. Osvojio ga je OPG Latki iz Otočca. Ček na iznos od 2000 eura od državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka preuzela je Dragana Panić, djevojka vlasnika Ivice Latkog. Sve nominirane u ovoj kategoriji dodatno su nagradili Dukat, Veronika i Vindija.

POVEZANI ČLANCI:

Prema izboru čitatelja Večernjeg lista najbolji je OPG onaj Antona Škunce iz Novalje, kojemu je nagradu od 700 eura uručio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

– Izbor Zlata vrijedan dokaz je koliko mediji mogu odigrati pozitivnu utakmicu u jednoj velikoj i važnoj stvari. I sinoć mi se jedna mlada obitelj povjerila kako im je jedan od izbora za najbolji OPG bio poticaj da se vrate na selo, na obiteljsko imanje, i pokrenu proizvodnju. Meni je to najdraža nagrada. Mijenjale su se vlasti, stranke i ministri poljoprivrede, ali Zlata vrijedan nikada nije doveden u pitanje. Zato mi je, uz aktualnu ministricu, bilo drago na svečanoj dodjeli vidjeti i bivšeg ministra Tihomira Jakovinu, s kojim smo pokrenuli ovaj izbor prije deset godina – rekao je glavni urednik Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije