Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG MARIJA HOLJEVAC

Hrana za krave dolazi iz pivovare: Da, naše vesele krave piju pivo

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
17.08.2021.
u 08:27

Da je cijena mlijeka bolja, dvoje mladih moglo bi pristojno živjeti od farme krava, kaže Marija Holjevac iz ličkog sela Mušaluka koja po litri dobije 2,7 kuna

Ako netko može reći da se cijeli život bavi istim poslom, ulaže, napreduje, ali i pada, no ne posustaje, onda je to 65-godišnja Marija Holjevac iz ličkog sela Mušaluka čija se obitelj proizvodnjom mlijeka bavi dulje od tri desetljeća. Ova sposobna i vrijedna žena nije od velikih riječi i svaki trenutak gleda kako bi se posvetila poslu. Slovi kao vješta organizatorica koja svaki dan raspoređuje obveze i zadatke kako bi se sve odradilo kvalitetno i na vrijeme. Uostalom, da je drukčije, ne bi u ovome što radi ni opstala ovoliko dugo.

Nekada i po 5000 litara

Sa sinom Juricom i njegovom suprugom Katarinom – koja se u Liku doselila iz Slavonije – te unucima Antonijom, Danijelom i Lovrom, Marija se brine o četrdeset krava, 15 junica i desetero junadi koje imaju u tovu. Najviše imaju krava simentalske pasmine, u manjem su broju zastupljene krave holstein pasmine te sive krave. Svakoga se dana na farmi Holjevčevih proizvede između 600 i 650 litara mlijeka koje otkupljuje Dukat. Holjevčevi hvale tu suradnju jer drugi otkupljivač mlijeka na prostoru županije od proizvođača uzima 20 lipa po litri mlijeka, za troškove prijevoza. I to je sigurno jedan od razloga što su na području cijele Ličko-senjske županije ostale i opstale tek četiri farme na kojima se proizvodi mlijeko. Ostali su odavna zatvorili vrata. Marija kaže da će oni, kad otplate kredit, zasigurno smanjiti proizvodnju.

 

– Da je bolja cijena mlijeka, dvoje mladih moglo bi pristojno živjeti od farme krava – dodaje istaknuvši kako oni po litri dobiju 2,70 kuna.

Na razgovor o cijeni mlijeka nadovezuje se Marijina snaha Katarina i prepričava nam jednu zgodu kada je morala kupiti dvije litre mlijeka u trgovini:

– Dam ja deset kuna, stojim i čekam ostatak. A prodavačica kaže: “U redu je.” Bila sam u čudu – deset kuna za dvije litre mlijeka – kaže Katarina podrijetlom iz Zoljana kod Našica.

Marija Holjevac pamti kad je rad seljaka vrijedio puno više pa nam govori kako su ona i njezin od prije pet godina pokojni suprug Ivica s proizvodnjom mlijeka započeli još 1986. godine, s pet krava. Ubrzo se broj povećao za deset, a poslije rata počeli su se širiti i povećavati proizvodnju pa je Marijina obitelj prva u županiji napravila, još 1998. godine, u ono doba modernu staju za držanje četrdeset krava na vezu i kupili strojeve kako bi uz modernu tehnologiju spremali kvalitetnu krmu – silažu i sjenažu – za svoju stoku. Ivica se bavio i otkupom mlijeka od drugih seljaka, i dnevno je u Mušaluku bilo proizvedeno oko 5000 litara mlijeka. Danas, izuzmemo li farmu Holjevčevih, u selu ima najviše 20 mliječnih krava. Naime, s otkupom mlijeka se prestalo i, kako ljudi više nisu imali kome prodavati, stali su s proizvodnjom.

Otkupom mlijeka bavio se i Marijin mlađi sin Mile, koji je također obitelj zasnovao u Mušaluku. Holjevčevi su bili prije desetak godina napravili i tri objekta za tov svinja i klaonicu na gospodarstvu, o kojima se također brinuo Mile. Na svojoj su svinjogojskoj farmi u dva ciklusa tovili po 400 svinja, a sam je tov trajao oko pola godine. Međutim, u posljednjih pet godina tovilišta Holjevčevih su, baš kao i silosi, prazna i ta je proizvodnja stala:

– Nema tu naroda i jednostavno nemaš kome prodati meso. Kad je cijena svinjskih polovica pala na 15 kuna, nismo više mogli dalje. A bili smo uvjereni da mlijeko i meso moraju ići. Ali eto, nije išlo – kaže Marija Holjevac.

Sin Mile okrenuo se uzgoju mesnih pasmina pa drži goveda u sustavu krava-tele i sa svojom obitelji živi u kući ispod one u kojoj su njegova majka i stariji brat. Juraj i Mile imaju i sestru Ivanu. Ona živi u Svetom Roku, gdje ima hostel:

– Svi rade i svi su poduzetni – ponosna je Marija na djecu.

Hrana je skupa i nema je

Unatoč nevoljama i zapinjanjima, Holjevčevi su i danas među vodećima proizvođačima mlijeka u županiji. Svoje krave koje dnevno pojedu oko 400 kilograma smjese muzu dva puta na dan. One su u staji i k njima donose izmuzište, a mlijeko se do dolaska Dukatove cisterne čuva u laktofrizu. Za prehranu goveda Holjevčevi obrađuju i 34 hektara zemlje, od koji je sedam hektara državno:

– Ne, to nije dovoljno zemlje za proizvodnju hrane za farmu. Ići ćemo na natječaj i za najam državne zemlje, a uspijemo li dobiti još pedeset-šezdeset hektara, imat ćemo dosta. Ove je godine hrana preskupa i nema je dovoljno, ali ako uspijemo dobiti 50-60 hektara, bit će je – govore Marija i Jurica Holjevac.

Znatno je poskupio kukuruz, po sijeno za svoje krave moraju potegnuti i stotinu kilometara, klima se promijenila, što se osjeti na usjevu... Pa opet, Holjevčevi nekako guraju.

Marija kaže kako im pomogne i to što iz obližnje pivovare u Pazarištu za prehranu goveda dobiju otpad iz proizvodnje, zbog čega ju zadirkujemo da su njezin krave onda sigurno vesele:

Važno da bude zdravlja

– Pa da, piju pivo – osmjehnula se pokazujući nam štalu.

U nabavi mehanizacije od 1,2 milijuna kuna pomogla su im sredstva iz fondova EU. Marija Holjevac kaže da se namjeravaju javljati i daje na natječaje i kupiti još dva-tri stroja jer imaju traktore stare više od 30 godina:– U mljekarstvo smo uložili cijeli život. Kad smanjimo proizvodnju, zadržat ćemo se na jednoj štali s 30 krava. Ili se okrenuti tovu bikova. Ipak, najvažnije je da bude zdravlja – izgovara Marija Holjevac gledajući kako što prije iznova prionuti poslu.

Imaju farmu s 40 mliječnih krava, 15 junica i 10 junadi. Godišnje proizvedu oko 200 tisuća litara mlijeka koje otkupljuje Dukat. Za prehranu goveda obrađuju 34 hektara zemlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije