Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis OPG-Zlata vrijedan

Iman još ideja za naš OPG, ali ne smin reć, muž bi me udavija

Rozalinda ima sedam diploma: za povrćara, uzgajivača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja, ribara, ovčara, maslinara, sirara i pčelara
18. kolovoza 2021. u 08:29 0 komentara 7011 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Od svi normalni bodulica, ja najluđu oženija – odmahujući rukom na Rozalindine planove za proširenje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva govorio je njezin suprug Ivan Banić.

OPG MARIJA HOLJEVAC Hrana za krave dolazi iz pivovare: Da, naše vesele krave piju pivo

A Rozalinda bi htjela još ispred kuće napraviti i kušaonicu, postaviti stolić na kojem će izložiti što sve ima...

– Ma bit će kušaonica sigurno. Al’ iman ja još ideja, ne smin sve ni reć’, muž bi me udavija – dodala je smiješeći se 48-godišnja Rozalinda Banić iz Kraja na otoku Pašmanu kamo se njezin Ivan s kopna, iz Sikova u općini Sveti Filip i Jakov, doselio kad su se vjenčali.

Upoznali su se ratnih devedesetih, ona je bila konobarica u Biogradu. Planirali su živjeti u Zagrebu, odselili su se i za 15 dana – vratili na Pašman. Radila je Rozalinda i u Njemačkoj pa se opet vratila na svoj otok i šest godina konobarila ispred trajektnog pristaništa u Tkonu. Rodilo im se dvoje djece, Mihaela pa Benjamin, a Rozalinda je postala – ribar.

– Bome sam položila za ribara i otvorila obrt Lanđin – govori otočanka, najstarija od njih tri sestre, koja je odmalena s ocem išla u ribanje.

Slomio traktor na kamenju

Nekako kada je i službeno postala ribaricom, započeli su Rozalinda i njezin Ivan sa sadnjom prvih 200 pomidora.

– Zalivali mi nji gradskom vodom. Kad je doša račun... – prisjeća se.

 | Autor : Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL 08.08.2021., Pasman - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Rozalinda Banic. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

OPG DANIJELA ŠAJKUNIĆ Nisam znao što je ulje od maslina, a danas ih imam najviše u kraju

Ako su se željeli baviti poljoprivredom, morali su kopati bunare da dođu do vode. A željeli su. Danas su Banići najveći poljoprivredni proizvođači na otoku. Na ekološki način, i uz navodnjavanje kišnicom sustavom kap na kap, uzgajaju povrće, na otvorenom i u plastenicima.

– Rekla je ona meni da ima traktora, kad sam doša i vidija, a ono nije traktor nego prskalica. Posli sam joj pokaza, kad smo bili u Sikavici, John Deera i reka: “E, ovo ti je traktor!”. Sve smo svojim radom stekli, samo nije žena meni rekla kad smo počinjali da mi na Pašmanu idemo okapat kamenje. Zemlja je bila zarasla sva u grmlje i slomija sam traktor da je očistin – jada se Ivan, inače zaposlenik Jadrolinije.

Zbog operacije koljena već je dugo na bolovanju i otežano hoda, a za zdravstvene probleme mu je, naravno, “kriva” Rozalinda jer ga “stalno goni”.

Osim pomidora, čijih sadnica sada imaju posađenih 5000 i “uvik ih fali”, uzgajaju Banići i paprike, kukumare, lubenice, luk, kapulu, balancane, tikvice, blitvu...

– Posadimo i tristo do petsto kila krumpira pa ga bude do vagona – šest, sedam, osam tona – kažu Banići.

OPG VLADIMIR DUMIĆ Ima 40 sorti maslina, orezuje ih, navodnjava i pionir je na Rabu

Imaju i 300 stabala maslina i proizvode ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Masline na preradu voze u Ravne kotare, u Nadin, pa je zbog troškova transporta to ekološko ulje nešto skuplje, 140 kuna za litru, dok obično prodaju za sto kuna po litri. Dvanaest vrsta likera, a prave ga od kamilice, masline, samoniklog voća, metvice, maraske..., i četiri vrste rakija njihovih su ruku djelo. Baš kao i šug od pomidora, narancini, limuncini, začini, palamide u ulju... Od maginja, ploda planike, prave liker, džem i starinski bombon kotunjadu u koju osim maginja idu još i mendule (bademi), krušne mrvice, klinčići, cimet i drugi začini.

Jedna soba samo za diplome

– Za 20 litri rakije od magunja treba 50 kili ploda. A liker se pravi tako da se u rakiju dodaju zrili plodovi i cukar, da skupa macerira. Nakon desetak dana se odtoči – objašnjava Rozalinda.

Od ovih se sitnih bobica mogu napraviti još i vino, ali i kruh, što se nekada i činilo, kada su stari brali plodove planike, sušili ih i mljeli te uz dodatak trećine običnoga brašna mijesili i pekli kruh. Magunja ili maginja, jagodnjak..., kako već komu drago, bogata je vitaminom C, a njezine se prerađevine mogu koristiti preventivno, za očuvanje imuniteta i zaštitu od gripe. Plod se koristi i u kozmetičkoj industriji, kao dodatak kremama koje sprečavaju starenje kože i omogućuju ravnomjerno tamnjenje. Od kore se pravi čaj koji pomaže kod smetnji urinarnog trakta, korijen je dobar protiv reumatskih tegoba i upalnih procesa. Nekoć se koristilo i lišće, za prehranu stoke, a drvo planike je pogodno za ogrjev jer je izuzetno kalorično.

Kad nije negdje na gotovo tri hektara zemlje koje obrađuje, Rozalinda bere plodove prirode, za likere i za čaj.

Vidovic OPG VALVIDA Kraljica imanja je paprena metvica od koje rade ulja i mirise

Sve što Banići naprave uglavnom se proda na otoku, i turistima i domaćima. U Tkonu na tržnici je uglavnom Benjamin, u Ždrelcu Rozalindina majka Marica Bačinić. Radno im je vrijeme od šest do podne. Bez posla nije ni Rozalindin otac Ivan koji marljivo krpa ribarske mreže i smješka se dok ga pitamo je li mu kći uvijek bila tako puna elana i novih ideja.

Kako bi se u svemu što radi usavršila, Rozalinda je s godinama stekla čak sedam različitih diploma: za povrćara, uzgajivača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja, ribara, ovčara, maslinara, sirara i pčelara. I još dva puta godišnje ide na edukacije za ekološke poljoprivrednike. A završila je srednju ugostiteljsku:

– Govoru mi moji da će jedna soba biti samo za moje diplome – kaže Rozalinda.

No, da ne bi sve bilo kako treba pobrinula se, a tko drugi nego hrvatska administracija:

– Eto, imamo gaj koji je u mojoj obitelji cili život, samo nije to bilo sređeno u knjigama, nered je u katastru. I tužin ti ja državu, da se to popravi. I izgubin. Sudac je napisao da što se nisam uknjižila 1973. godine. Pa kako kad sam se te godine rodila – kaže Rozalinda. U tom bi gaju Banićevi rado držali ovce, ali eto ispada da nije njihovo ono što je oduvijek njihovo i da je bolje da zemlja zaraste u šikaru nego da se na njoj radi.

OPG ROZALINDA BANIĆ

Na tri hektara na ekološki način uzgajaju voće i povrće u plastenicima, imaju i 300 stabala maslina pa proizvode ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Prave i dvanaest vrsta likera – od kamilice, maginja, samoniklog bilja, metvice... te četiri vrste rakija. Kuhaju džemove, prave šalšu, palamide u ulju... Prodaju na kućnom pragu i na tržnicama u Tkonu i Ždrelcu.

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.