Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održana prva od četiri strukturne obratne repo aukcije

Očekuje se povoljnije kreditiranje poduzetnika i stanovništva

HNB
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
16.02.2016.
u 16:37

Očekuje se povoljnije kreditiranje poduzetnika i stanovništva

Hrvatska narodna banka održala je prvu od četiri najavljene ovogodišnje strukturne obratne repo aukcije, na kojoj je bankama plasirano 565 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 1,80 posto.

Datum namire je 18. veljače, a datum reotkupa za četiri godine. Kao što je središnja banka već najavljivala ovim operacijama otvara se bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti, a koje bi onda trebale uz povoljnije uvjete kreditirati gospodarstvo i stanovništvo u domaćoj valuti. Kako su priopćili iz HNB-a prošli tjedan,' prostor za uvođenje strukturnih repo operacija stvoren je rastućim viškom na tekućem računu platne bilance, što je popratilo jačanje inozemne pozicije banaka, vidljivo iz činjenice da je potkraj 2015. godine inozemna imovina banaka po prvi put od 2002. godine nadmašila njihove inozemne obveze.

Također, proces fiskalne prilagodbe, čiji se nastavak najavljuje i u ovoj godini, mogao bi dodatno osnažiti očekivane pozitivne učinke strukturnih repo operacija.

K tome, ubrzani oporavak domaćeg gospodarstva mogao bi potaknuti potražnju za novim kreditima, kod kojih je zamjetna promjena strukture prema kreditima u kunama, pa je od travnja 2015. godine iznos novoodobrenih kunskih kredita stanovništvu kontinuirano veći od deviznih, pri čemu se u posljednjim mjesecima ta razlika dodatno povećala.

Takva kretanja ekonomskih pokazatelja podupiru stabilnost tečaja kune i minimiziraju eventualne rizike strukturnih repo operacija za njegovu stabilnost.' 

>> Kunski će krediti pojeftiniti, ali ne odmah 

>> HNB na repo aukciji plasirao 116 milijuna kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije