Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki proračun

Obama povećava poreze bankama i bogatima, milijarde za zapošljavanja

Barack Obama
Reuters
02.02.2010.
u 07:59

Američki predsjednik predlaže ulaganje 100 milijardi dolara u porezne olakšice za male poduzetnike, programe socijalne sigurnosti te za državne i lokalne vlade.

Američki predsjednik Barack Obama kongresnicima će za 2011. godinu predložiti proračun težak 3,800 milijardi dolara. U ponedjeljak će tako u Kongres dospjeti prijedlog proračuna prema kojem bi se za suzbijanje nezaposlenosti te pomoć srednjoj klasi izbrojile milijarde dolara, prenose strani mediji.

Ključna stvar novog proračuna je povećanje poreza bankama i bogatima kako bi se smanjio proračunski deficit, ali i smanjivanje financiranja tisuća raznih programa. Obama predlaže ulaganje 100 milijardi dolara u porezne olakšice za male poduzetnike, programe socijalne sigurnosti te za državne i lokalne vlade. Zbog smanjivanja deficita, nekim od najvećih banaka uvest će se nova davanja, ali i ukinuti porezne olakšice za obitelji koje zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.

Zamrznut će se, također, oko 17 posto proračunske potrošnje na domaće programe koji nisu vezani uz nacionalnu sigurnost. U ovoj će se, naime, fiskalnoj godini koja završava 30. rujna doseći rekordni raskorak između proračunskih prihoda i rashoda u iznosu od 1,600 milijardi dolara, a u 2011. godini on će ipak pasti na 1,300 milijardi.

- Ne možemo nastaviti trošiti kao da nas se deficit uopće ne tiče - upozorio je Obama, prenosi BBC.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
08:51 02.02.2010.

Koliko s ovim potezima Obama iskače, ili ostaje unutar okvira koje su mu zadali Bilderbergovci, pokazat će vrijeme. Ako iskače, onda se zna što mu slijedi. Što i Kennedyu. Međutim, može biti i da je cjelokupni dolarski sistem toliko zaljuljan, da brod pušta na sve strane pa se sad panično prstima pokušavaju začepiti rupe. Svakako neće dugo proći da izađe na vidjelo jesu li se vladari svijeta konsolidirali, ili će opet svoje gubitke na plaćanje prepustiti ostatku svijeta.

SO
socius
08:53 02.02.2010.

Obama oasno naginje na lijevu stranu. Čini mi se da se drži manifesta!¨Ne kažem da je to loše, samo žeim reć da Amerika nije tako zamišljena.

Očoćinskipe
14:12 02.02.2010.

obama ne postoji... obama je bush, obama je reagan, obama je george washington...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije