Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis TOP 505 kompanija

Najbolji prihodi u posljednjih pet godina

Na oporavak sektora u prošloj godini najviše je utjecao skok Hrvatskog telekoma, “buđenje” Odašiljača i veza te ulazak na tržište IoT Net Adrie
31. kolovoza 2018. u 10:20 0 komentara 249 prikaza
Telekomi
Pogledajte galeriju 1/5

Po prvi put od 2010. godine telekomi su lani povećali broj zaposlenika. Koliko je na to utjecalo buđenje novih igrača poput državnog Odašiljača i veza (OiV) te ulazak na tržište IoT Net Adrie (Sigfoxa) tek treba vidjeti. Prihod telekom tržišta u 2017. godini nastavio se oporavljati prema 14 milijardi kuna i najviši je u posljednjih pet godina. No, još uvijek manji od razdoblja prije 2012. godine, kad je prihod telekomunikacijskog tržišta bio redovito iznad tog iznosa.


HT 5G USKORO JAVNA DEMONSTRACIJA Hrvatski Telekom prvi uvodi 5G tehnologiju u Hrvatsku

Najviše je na oporavak hrvatskom telekom tržišta u prošloj godini utjecao Hrvatski telekom. Iako mu je, prema podacima koje je Bisnode izradio na temelju nekonsolidiranog izvješća koje im je dostavila Fina, prihod rastao 2 posto na 6,26 milijardi kuna, po konsolidiranom izvješću HT-a objavljenom na burzi operater je nakon dugo vremena imao dvoznamenkast rast prihoda. Skočili su 11 posto na 7,76 milijardi kuna. I profitabilnost mu je solidno rasla. Operativna dobit bila je veća 11,2 posto na 3,1 milijardu kuna. HT je to postigao organskim rastom i akvizicijama. Kupio je Crnogorski telekom, što mu je prvi regionalni iskorak i najveća kupovina dosad vrijedna čak 123,5 milijuna eura, te je Optima telekomu pripojio H1 telekom.
U HT-u navode da ističu da je akvizicija Crnogorskom telekoma za njih važan i velik regionalni iskorak.


Telekomi | Autor : Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell Viktor Pavlinić ističe kako je Tele2 prvi omogućio neograničeni internet, razgovore i SMS poruke na mobilnim uređajima

- To je vrlo važno za nas kao kompaniju s obzirom na to da nam otvara mogućnost dodatnog rasta kojeg nemamo na domaćem tržištu. To je vrlo važno i za čitav hrvatski ICT sektor jer ćemo dodatno potaknuti izvoz kvalitetnih domaćih rješenja i usluga te našim stručnjacima omogućiti nova znanja i iskustva. U HT-u smatramo da imamo prilike i znanja još snažnije potaknuti proces digitalizacije čitave regije - ističu u HT-u.
Dodaju da je prošla godina bila puna uspjeha i na hrvatskom tržištu. HT je lani u unapređenje infrastrukture uložio više od 1,7 milijardi kuna, a u protekle četiri godine ukupno više od 6 milijardi kuna. U operateru navode da ulaže iznad prosjeka telekom sektora, uz prosjek odnosa prihoda i investicija, čak 25 posto.
- HT Grupa samostalno će osigurati 70 posto ciljeva Europske digitalne agende za Hrvatsku 2020. - ističu u HT-u.
Dodaju da ove godine nastavljaju s projektom poslovne i digitalne transformacije vrijednim 210 milijuna kuna. Veliki fokus stavljaju na 5G mrežu, što su pokazali i kroz rad takve tehnologije u Istri, te nastavljaju s ulaganjima u optiku i povećanjem brzina u fiksnoj mreži. HT je u svibnju predstavio novu mrežnu tehnologiju NB-IoT (Narrowband Internet of Things) koja će povezivati strojeve, senzore i drugu tehnologiju, a nastavlja i s ulaganjem u koncept pametnih gradova.
- Ipak nije dovoljno ulagati samo u tehnologiju, potrebno je ulagati i u ljude zbog čega će HT nastaviti ulagati u vlastite stručnjake, ali i poticati mlade ljude na razvoj STEM vještina i istraživanje novih načina kako tehnologijom olakšati svakodnevni život i podržati gospodarski razvoj - kažu u HT-u.

Telekomi | Autor : Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL Bruno Crnički, osnivač prve IoT mreže u Hrvatskoj, IoT Net Adria, putem koje IoT uređaji mogu komunicirati u 55 država

Prihod Vipneta lani je porastao 2,6 posto na 434,9 milijuna eura. Operativna dobit skočila je 9,6 posto na 108 milijuna eura, dok su investicije veće 4,6 posto na 84,7 milijuna eura.
Jiří Dvorjančanský, predsjednik uprave Vipneta ističe da imaju najveću optičku mrežu u Hrvatskoj.
- Vipnet od početka poslovanja u Hrvatskoj značajno ulaže, posebice u protekle dvije godine, te je prepoznat kao ključni ulagač u optičku (FTTH) infrastrukturu. Do sada smo dosegnuli gotovo 500 tisuća kućanstava našom super brzom širokopojasnom mrežom, a našim fiksnim uslugama na optici te s Homeboxom, koji se oslanja na mobilnu mrežu, želimo ponuditi rješenje korisnicima koji koriste bakrenu infrastrukturu - kaže Dvorjančanský.


Navodi da se u manje od dva desetljeća Vipnet od mobilnog operatora prometnuo u potpuno konvergentnog igrača na tržištu.
 - Imamo ponudu mobilnih, fiksnih, TV i ICT proizvoda i usluga te Vipnet evoluira u digitalnu kompaniju i želi predvoditi digitalnu transformaciju hrvatskog tržišta, društva i gospodarstva - kaže Dvorjančanský.
Naglašava da su dva programa EU fondova (NPBBI i ONP) pretpostavka za širenje optike i uvođenje 5G tehnologije u Hrvatskoj te osiguravanje ravnomjernog razvoja svih dijelova zemlje postavljanjem vrlo brzih širokopojasnih mreža u slabo naseljenim područjima.
- Uzevši u obzir veliku potražnju za podatkovnim prometom i buduće potrebe korisnika, pokrenuli smo veliki transformacijski proces 5G mreže te uspjeli uvesti niz 5G funkcionalnosti u postojeću mrežu. Postizanje brzina od preko 20 Gbit/s u živoj mreži, što je apsolutni rekord u Hrvatskoj, za nas je tek poticaj da nastavimo s pružanjem najboljeg korisničkog iskustva - kaže Dvorjančanský.
Tele2 je lani imao rast prihoda od 7 posto na 1,3 milijarde kuna i rast broja korisnika s 801 na 841 tisuću.
Viktor Pavlinić, predsjednik uprave Tele2 posebno ističe rekordan rast broja korisnika. 


Telekomi | Autor : Slavko Midžor/Pixsell Foto: Slavko Midžor/Pixsell Jiří Dvorjančanský, Vipnet - Pokrenuli smo veliki transformacijski proces 5G mreže te uspjeli uvesti niz 5G funkcionalnosti u postojeću mrežu. Postizanje brzina od preko 20 Gbit/s u živoj mreži, što je apsolutni rekord u Hrvatskoj, za nas je tek poticaj da nastavimo s pružanjem najboljeg korisničkog iskustva u Hrvatskoj

- Lansiranjem neograničenog interneta na mobitelima ponovo smo napravili potpunu inovaciju na tržištu mobilnih telekomunikacija. Svojim smo korisnicima omogućili neograničeni internet, razgovore i SMS poruke na mobilnim uređajima. U tome smo bili i prvi, a smo i dalje jedini teleoperater koji nudi takvu vrstu usluge na hrvatskom tržištu - naglašava Pavlinić.
Dodaje da zahvaljujući pokućnom internetu neograničen, brz internet postao je dostupan i u područjima sa slabo razvijenom fiksnom telekomunikacijskom infrastrukturom i sporim internetom. U ovoj godini kaže da je cilj nastaviti nuditi jednostavne proizvode i usluge, fleksibilnost izbora te najvišu razinu korisničkog iskustva u svakoj interakciji s Tele2.
- U skladu s našom misijom fokus našeg poslovanja je na daljnjem poboljšanju korisničkog iskustva te ćemo za postizanje tog cilja i dalje nastaviti sa stvaranjem inovativnih usluga - kaže Pavlinić.


Za daljnji rast, ističe, cilj im je i dalje širiti bazu korisnika, kako privatnih tako i poslovnih, te raditi investicije usmjerene širenju portfelja usluga.
Mate Botica, predsjednik uprave OiV-a, državne tvrtke koja od lani radi na projektu izgradnje međugradske optike, kaže da ih posebno veseli to što rade mnogo projekata od šireg društvenog interesa.
 - Usvajanje NP-BBI programa od strane Vlade i određivanje OIV-a kao tehničkog nositelja cjelokupnog projekta je zasigurno jedan od uspjeha, ali ovdje bismo naveli ono što je sada već vidljivo kada pogledamo nekoliko mjeseci unazad. Rezultati NP-BBI projekta na kojem OIV snage aktivno rade bit će vidljivi tek u nadolazećim mjesecima, godinama pa je o tome teško bilo što reći u ovoj fazi - kaže Botica.

Dodaje da su usto počeli emitirati digitalni radio u Hrvatskoj, u suradnji sa splitskim FESB-om napravili su Inteligentni sustav za video nadzor i rano otkrivanje šumskih požara u Hrvatskoj. On omogućava automatizirano protupožarno motrenje s motrilačkih lokacija uz automatsku ranu detekciju šumskog požara naprednim postupcima analize podataka

- Kroz taj sustav, u koji je OiV projektirao i implementirao složenu komunikacijsku i serversku infrastrukturu, montirao kamere na antenske stupove dok je FESB razvio programsku podršku, stvorena je ljudska prednost u sprečavanju katastrofalnih posljedica kojima smo bili svjedoci prijašnjih godina - kaže Botica.
Navodi da bilježe dodatne prihode od održavanja infrastrukture za telekom operatore što su prepoznali kao dodatni potencijal. U ovoj godini planiraju nastaviti raditi na razvoju novih usluga i uvođenje novih tehnologija što će osigurati nove prihode.

Telekomi | Autor : Davor Tomašković, Hrvatski telekom - HT je lani u unapređenje infrastrukture uložio više od 1,7 milijardi kuna, a u protekle četiri godine ukupno više od 6 milijardi kuna. Kupio je Crnogorski telekom, što mu je prvi regionalni iskorak i najveća kupovina dosad vrijedna čak 123,5 milijuna eura, te je Optima telekomu pripojio H1 telekom

- Nacionalna radiokomunikacijska mreža zasnovana na DMR standardu najvažniji je takav dugoročni projekt u ovom trenutku. U 2016. uspješno je završena prva faza izgradnje mreže i započelo komercijalno pružanje CRONECT usluge. U 2018. planira se početak značajnije komercijalizacije projekta i optimizacija mreže u skladu sa specifičnim potrebama tržišta - kaže Botica.

Igor Tatarević, direktor Terrakoma, jedinog neovisnog fiksnog operatera koji u ponudi usluga građanima i biznisima konkurira tvrtkama iz grupa HT i Vipnet, kaže da im je prošlu godinu obilježilo širenje vlastite optičke mreže.

- Lani je Terrakom proširio vlastitu mrežu što je rezultiralo povećanjem od oko 5000 homepassa, odnosno stanova u kojima je dostupna usluga - naglašava Tatarević.

Dodaje da su usto radili na povećanju efikasnosti i digitalizacije poslovnih procesa.

Za poslovne korisnike Terrakom je prvi u Hrvatskoj uveo ponudu gigabitnog interneta.

- Vidimo rezultate u povećanom broju korisnika takvih usluga - kaže Tatarević.

Navodi da je okrupnjavanje koje se događa na tržištu, a koje je rezultiralo stvaranjem dvije velike telekom grupacije, HT-ove koja uključuje Iskon, Optimu i H1 te Vipnetove koja uključuje Vip, Amis, Bnet i Metronet, loše po tržište.

- Terrakom je time postao najveći neovisni operater što s jedne strane dobro znači da možemo dobiti korisnike koji su nezadovoljni HT-om ili Vipom, ali s druge strane mislim da je to loše za cjelokupno telekom tržište, jer će dovesti do usporavanja njegovog razvoja i vrlo vjerojatno povećanja cijena telekomunikacijskih usluga za većinu korisnika - kaže Tatarević.
Bruno Crnički, osnivač i član uprave prve IoT mreže u Hrvatskoj, IoT Net Adria, kaže da je zadovoljan rezultatom prošle godine.
- U toku prošle godine tvrtka IoT Net Adria je uspjela dogovoriti suradnju i postati Sigfox operater za Hrvatsku te smo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju i pokrenuti projekt. Hrvatska je postala dio trenutno jedine globalne IoT mreže putem koje IoT uređaji mogu komunicirati u 55 država, a do iduće godine očekujem da niz lokalnih i globalnih projekata zaživi na našoj Sigfox IoT mreži - zaključuje Crnički.

priprema za poslove budućnosti Hrvatski Telekom predstavio najbolje projekte Generacije Next Clash Royale i Hearthstone pridružuju se Vip Adria League PROMO Vipnet u Vip Adria ligu uključuje dvije mobilne igre Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta Utrka telekoma Vipnet pokazao 5G rekordne brzine
Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.