BIZNIS

Milanović našim tvrtkama krči put za tržište Azerbajdžana

baku
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.12.2013.
u 10:37

Osim energetike, naš premijer i predsjednik Azerbajdžana razgovarat će i o poslovnim prilikama u turizmu, brodogradnji...

Premijer Zoran Milanović otputovao je u Baku, glavni grad Azerbajdžana, gdje bi danas trebao potpisati Memorandum o suglasnosti između Albanije, Azerbajdžana, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore vezan za realizaciju Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi.

Uljanik isporučio brodove

Time bi se Hrvatska uključila u projekt TAP (plinovod koji bi trebao azerbajdžanski plin transportirati od grčko-turske granice, preko Albanije do južne Italije) putem spojnog, jadransko-jonskog plinovoda, koji bi se iz Albanije trebao nastaviti graditi do Hrvatske, preko Crne Gore i BiH.

Tijekom posjeta Bakuu premijer Zoran Milanović susrest će se i s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevom. Osim energetike, Milanović i Alijev razgovarat će i o potencijalu jačanja gospodarske suradnje, posebice u brodogradnji, turizmu i infrastrukturnim projektima. Podsjetimo, azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev u ožujku je bio u dvodnevnom posjetu Zagrebu, a već tada je potpisano nekoliko važnih međudržavnih ugovora. Suradnja u brodogradnji već postoji jer je naš Uljanik gradio i isporučio brodove za azerbajdžansku državnu tvrtku ASCSC.

Uz premijera, u Baku su otišli ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar turizma Darko Lorencin. S obzirom na to da u Azerbajdžanu već posluju naše tvrtke poput Končara i Jadran galenskog laboratorija, očekivati je da će ministar Vrdoljak još nekim hrvatskim kompanijama “prokrčiti” put na tamošnje tržište. Posebice kad se zna da ta država golem novac zarađen izvozom nafte i plina ulaže u građevinski sektor, cestogradnju i druge infrastrukturne projekte.

Veliki turistički potencijal

I ministar turizma Darko Lorencin imat će puno posla. Azerbajdžan ima oko 9,3 milijuna stanovnika, a potencijalnih turista svake je godine sve više s obzirom na to da se na krilima nafte i plina širi krug građana srednje i visoke platežne moći.

Inače, obitelj Alijev već dvadeset godina čvrstom rukom vlada tom južnokavkaskom državom.

Komentara 2

Avatar ČEPlN
ČEPlN
19:49 17.12.2013.

ha ha ha ah ah aha hah

Avatar zampzmija
zampzmija
18:02 19.12.2013.

Sve me ovo podsjeća na Mesića i njegovog prijatelja rahmetly Gadafija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije