Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Kirin: Trebamo cestu da naši proizvodi stignu do mora

– Velika poduzeća polako odlaze u prošlost, mala i srednja naš su prioritet – rekao je Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.
21. svibnja 2016. u 15:15 5 komentara 853 prikaza
Poslovni uzlet
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

– Naši poduzetnici žele manji pritisak države, manje birokracije i da lokalna samouprava pomaže poduzetnicima. Umjesto da se razbacuju programima, neka nam daju da dišemo i neka lokalnim samoupravama zakonima omoguće lakši rad – apelirao je Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice jučer na panelu “Decentralizacija i razvojna uloga lokalnih zajednica“ u sklopu Poslovnog uzleta grada Virovitice. Kirin je naglasio da se trenutačno pokušavaju stvoriti regije za poduzetnike decentralizacijom.

– Velika poduzeća polako odlaze u prošlost, mala i srednja naš su prioritet. No nismo mlade ljude stvarali po mjerama tržišta, inače bi nastavljali obiteljske tradicije – upozorio je Kirin.

Poslovni uzlet Prijavite se na besplatne edukacije! Saznajte kako vam nove tehnologije mogu olakšati svakodnevne poslovne izazove zelina PANEL 'U Sv. Ivanu Zelini svatko se bavi nekim privatnim biznisom' poslovni uzlet Poslovni uzlet grada Trilja 'Nismo svjesni vlastitih potencijala, sposobni smo prehraniti pet puta više ljudi nego što RH ima stanovnika'

Sanja Bošnjak, v. d. župana Virovitičko-podravske županije, istaknula je kako je njihova županija prema ekonomskim pokazateljima pri samom dnu, stopa nezaposlenosti je čak 30 posto, a mnogi mladi, čitave obitelji odlaze u inozemstvo. Kirin tvrdi da je glavni projekt koji nedostaje gradu i županiji gradnja brze ceste jer prometna nepovezanost otežava ostale poslove i projekte.

– Nama druga pomoć ne treba, dajte nam samo tu cestu da budemo konkurentni i omogućite našim poljoprivrednicima da njihovi proizvodi stignu i do mora i do hotela na moru. Prije devet godina udio visokoobrazovanih bio je na 7 posto, otvorili smo Visoku školu i time i danas dižemo razinu kvalitete malih i srednjih poduzeća da se šire i na regiju i EU – istaknuo je Kirin.

Zdenko Podolar, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije, upozorio je da se u Hrvatskoj najčešće misli o materijalnim resursima, a važi su ljudski resursi. – Dok se to ne promijeni, nema razvoja. Decentralizaciju nije tako teško provesti. Mi surađujemo s Poljskom i znamo kako njihove agencije funkcioniraju i kako se decentralizacijom može pomoći malim poduzetnicima – kazao je Podolar.     

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • rikavac:

  pa nek ti naprave ceste Prajo d.o.o svakako sa njim sve radis i zajedno mlatite novce a Prajo ima kamione bagere i drzi pola Virovitice.

 • Avatar think pink
  think pink:

  nemoguće!!! Ju-Bi-To je još uvijek tu???

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Dajte na cestu i sve je rijeseno! Ovaj populist, iliti dvorska luda, uopce nije vvjestan, sta govori. 3/4 Hrvatske je povezano dobrim cestama a vidimo gdje se gospodarski nalaze.