Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći proizvođač mlijeka u Hrvatskoj

Kako je rasla tvrtka koja želi od Fortenove preuzeti PIK Vinkovce: Krenuli s tri, a danas imaju više od 1600 zaposlenih

Foto: Osatina grupa
1/4
26.03.2021.
u 21:03

Na svim poljima povećavamo proizvodnju i dobro nam ide, jedino je što je jučer komentirao Mirko Ervačić

Ako je cijela hrvatska poljoprivreda ispod 30% konkurentnosti prosjeka EU, a 20% EU-15, onda se moramo jako zamisliti, poručio je svojedobno s Večernjakove konferencije “Hrvatska kakvu trebamo” vlasnik i čelnik uprave Osatina grupe Mirko Ervačić, ističući kako je poljoprivreda ozbiljna grana u kojoj onaj tko nije tržišno konkurentan nema što raditi. Novostvorena vrijednost je prioritet i samo su takvi proizvođači, od kojih profitiraju i šira zajednica i država, hvale vrijedni, kazao je, potkrepljujući to i primjerom svoje kompanije.

Tvrtka je osnovana 1993. na području Đakovštine kao malo privatno poduzeće sa samo tri radnika u sjemenari. No iako je i danas usko povezana s veleprodajom sjemenske robe, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja, 30-ak godina kasnije sustav je u potpunosti posložen, od obnovljivih izvora do ratarstva, voćarstva, povrćarstva, stočarske proizvodnje, prerade, distribucije... temeljenih na najmodernijim tehnologijama i inovacijama, konkurentnoj cijeni i kontinuitetu proizvodnje.

Na fotografiji: Mirko Ervačić, šef uprave 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ervačić, koji je inače diplomirani inženjer poljoprivrede, jučer nije htio govoriti o brojkama, osim da na svim poljima povećavaju proizvodnju i da im dobro ide. No prema zadnjim dostupnim podacima, grupacija godišnje samo povrća proizvede više od 35.000 tona, od kojega više od 80% završi u izvozu u 15 europskih zemalja, dnevno više od 15 kamiona robe. Izvoz njihovih krastavaca čini 92% ukupnog izvoza toga povrća iz Hrvatske. Svakoga sata pakiraju i kalibriraju 20 do 22 tisuće komada salatnih krastavaca, oko 8500 tona godišnje, a izvezu i 70% od oko 8000 tona proizvedenih rajčica. Pod ratarstvom je oko 5000 ha, pod jabukama 88 hektara...

Grupacija je i najveći proizvođač mlijeka u Hrvatskoj, dnevno se na farmama muznih krava pomuze između 150 i 160 tisuća litara mlijeka, odnosno oko 55 milijuna litara godišnje i isporuči Vindiji, a proizvodi i velike količine svinjetine i govedine. Stočarska proizvodnja zaokružena je pogonom za preradu mesa, proizvodnjom trajnih i polutrajnih prerađenih proizvoda i svježeg mesa pod brendom Vero. Na farmama su pak biopostrojenja s kojih se organska masa koja nastaje kao nusproizvod prerađuje u humus za proizvodnju supstrata za cvijeće i vrt pod brendom Florasan. U najvećem gljivarniku u Europi, također u vlasništvu grupacije, može se proizvesti i 10.500 t gljiva godišnje, dok se u čitavoj Hrvatskoj pojede najviše 5500 tona.

– Nikada nam nije išlo glatko, niti će ikada ići – kazao je lani Ervačić za Večernji list, objašnjavajući i kako su do tada, samo u posljednje tri godine investirali 800 mil. kuna.

Zaposlenost su digli na oko 1600 radnika s prosječnom plaćom od oko 6800 kuna, za što je ustvrdio da je 70% viša od prosjeka branše u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a pet godina ranije imali su 400-tinjak zaposlenih. Među 10 najvećih poljoprivrednih tvrtki u Hrvatskoj koje su lani iz Programa ruralnog razvoja (PRR), Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi te nacionalnog proračuna povukle ukupno 108,4 milijuna kuna Novi Agrar u sastavu Osatine bio je drugoplasiran (iza Belje plusa) s 38,2 mil.a kuna, dok su PIK Vinkovci plus, kojih bi Osatina mogla postati vlasnik, dobili 16,4 milijuna kuna potpora.

>> Pogledajte i ovaj video: Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Komentara 13

Avatar patkovic
patkovic
22:48 26.03.2021.

pusti prosječnu plaću, napiši kolika je plaća običnog radnika

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
21:58 26.03.2021.

Naručeni članak.

MM
mate.matika20
21:58 26.03.2021.

Pročitajte si o Osatini na telegram.hr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije