Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

I Baotić digao ruke od Peveca, radnici kreću u masovni štrajk

Pevecovi radnici sa sindikatima i dobavljačima predali su zahtjev za stečaj s preustrojem
01. prosinca 2009. u 12:58 1 komentara 4 prikaza
baotić
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Pevecu nema spasa! Shvatio je to i posljednji Pevecov predsjednik uprave Josip Baotić koji je samo 40 dana od imenovanja, dao neopozivu ostavku. Baotić tvrdi kako nije napravljeno ni sve ni dovoljno što je bilo potrebno u teškoj situaciji u kojoj se nalazi Pevec.

Mane nema u žabokrečini
Golema zaduženost, blokirani računi, pokretanje ovrha i sudskih tužbi, uskraćene isporuke dobavljača, urušavanje organizacije poslovanja, otkazi, izgubljeno povjerenje vjerovnika..., ne ostavljaju, smatra on, nijednu drugu mogućnost osim stečaja s preustrojem, iako se Peveci i dalje s time ne mire i uzaludno kupuju vrijeme. Na upit kupuju li vrijeme, kako se spekulira, da izvuku novac iz tvrtke, Baotić odgovara kako sumnja u to.

– Vjerojatno je u pitanju potraga za strateškim partnerom za koju treba vremena. No ja sam isuviše realista da bih povjerovao u manu s neba. U Pevec neće doći nitko pametan da kupi mačka u vreći. U žabokrečinu ne dolazi čestit novac i to vrijedi za cijelu Hrvatsku, brodogradilišta i druge – tvrdi Baotić, ističući kako nitko ne donosi svjež novac u nesređeno stanje, dok je Pevec tipičan primjer hrvatskog gospodarstva u kojem se obrt kapitala u posljednjem desetljeću toliko ubrzao da oni koji ga obrću ne znaju više trguju li svojim ili novcem dobavljača.

– To nije zdrava ekonomija, nego trgovanje “Made in Croatia”, odnosno na hrvatski način, kojemu se brzo prilagode i konkurenti izvana. Trgovac uzima maksimalno koliko može, a dobavljačima plaća najmanje – tvrdi Baotić, koji je osupnut time da tvrtka poput Peveca, koja je lani imala 3000 zaposlenika, uopće nema manadžment.

I Baotić bez plaće
Tako su se, izjavio je, u njegovih 40 dana u tvrtki uglavnom igrali poslovanja i gospodarenja, izjavio je. Na upit je li barem on uspio dobiti plaću, pošto je radnici Peveca nisu dobili već za dva mjeseca, odgovara kako u Pevec nije došao radi plaće, ali će na žalost i on na kraju biti jedan od dobavljača koji će na naplatu čekati kao i ostali vjerovnici.

Pevecovi radnici u dogovoru sa sindikatima i dobavljačima predali su zahtjev za stečaj s preustrojem, koji je još jedina garancija da bi se svi u potraživačkom lancu mogli namiriti uz istodobno smanjenje daljnjih gubitaka. S obzirom da je 27. studenog neuspjelo završena i posljednja faza mirenja, čime su stečeni svi uvjeti za zakonski štrajk, radnici Peveca danas idu u masovni štrajk.

Masovni štrajk Pevecovih radnika u srije

Masovni štrajk Pevecovih radnika u srijedu je najavljen pred centrima u Zagrebu (Jankomiru i Žitnjaku), u Slavonskom Brodu, Koprivnici, Kutini, Puli i Rijeci. Doznajemo kako je samo u studenome otkaz ili neproduženje ugovora dobilo 450 radnika, među kojima je “socijalno osjetljivi” Zdravko Pevec odbio produljiti ugovore i dvjema trudnicama. Tvrtka radnicima za neisplaćene plaće duguje oko 20 milijuna kuna, a zadnji doprinosi za radnike uplaćeni su u lipnju. – Pevec nije usamljeni slučaj. Ovakav rasplet događaja mogao bi uskoro pogoditi i druge trgovačke lance – kazao je jučer Baotić, koji je 40 dana svoga ‘stolovanja’ u Pevecu objasnio znakovitim. Njegov prethodnik Vladimir Šelebaj Sellier trajao je samo tri dana.

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Avatar sebastian
    sebastian:

    Ovce.ovce.jesam vam vec prije par dana rekao da nece ti niti kune dobiti......!!!!!