Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG VALVIDA

Kraljica imanja je paprena metvica od koje rade ulja i mirise

Vidovic
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/8
12.08.2021.
u 08:27

Metvica pročisti misli. Mirisne vrećice su dobre za automobil, metvica pomaže da ostaneš budan dok voziš i djeluje protiv mučnine u vožnji. Sol hladi i opušta

Zbjegovača, selo s tri ulice u kojem se ovih dana pravi vodovod, smještena je podno Moslavačke gore, a od Kutine je udaljena desetak kilometara.

Svaka od njihovih četrdesetak koza ima svoje ime pa se, na primjer, Friki zove jarac koji se voli – maziti. Živi on u Zbjegovači nedaleko od Kutine, na obiteljskome poljoprivrednom gospodarstvu ValVida o kojem se brine i na njemu radi peteročlana obitelj Vidović. Šefica je, jer netko to formalno mora biti, Valentina, njezin suprug Jasminko bivši je šef. Njihovo troje djece – Amalija, Anamarija i Matej – vrijedni su pomagači, a Anamarija već ima planove čime će se u budućnosti na gospodarstvu još baviti.

Svakako će tu biti seoski turizam i ranč s konjima, govori ova vrijedna djevojka koja ide u srednju agroturističku školu. Njezina starija sestra Amalija studira na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu pa sa svojom izobrazbom može puno pridonijeti daljnjem razvoju gospodarstva. Matej je najmlađi, voli životinje – a uz mesne pasmine koza Vidovići drže i ovce – i sigurno tati rado pomogne oko mehanizacije. Valentina i Jasminko nikoga od djece neće tjerati da nastave ono što su započeli, no naravno da bi im bilo drago da tako bude, a Anamarija kaže da će ona sigurno nastaviti:

– Jedan traktor, jedan plug i malo zemlje – tako Valentina Vidović opisuje početke njihova bavljenja poljoprivredom kada je Jasminko 2008. otvorio obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je ona osam godina kasnije preuzela.

 

Odlučili se za krajnji proizvod

Danas je situacija bitno drukčija, Vidovići se uz stočarstvo bave i ratarstvom i obrađuju 38 hektara zemlje. Uzgajaju žitarice, soju, uljnu tikvu golicu te ljekovito bilje – kamilicu i paprenu metvicu čiji miris djeluje umirujuće, smanjuje stres i poboljšava koncentraciju. Međutim, nisu stali samo na proizvodnji, već su se odlučili na korak dalje i pokrenuli i preradu. U ekološkom uzgoju od 2016. godine imaju tikve i herbu pa proizvode eko toplo prešano bučino ulje, bučino brašno i koštice za grickanje. Kamilicu suše za čaj, destilacijom dobiju eterično ulje, a prave i balzam za usne. Ipak, svojevrsna je kraljica njiva Vidovićevih paprena metvica od koje prave osvježivače prostora, mirisne svijeće, eterično ulje, čaj, hidrolat, mirisne soli, balzam za usne, sirup za sok te platnene vrećice mirisnice punjene sušenom metvicom. Ovaj je potonji proizvod postao suvenirom Grada Kutine.

– Moja se obitelj oduvijek bavila poljoprivredom, moj je tata među prvima imao kombajn za žito i berač za kukuruze pa je uz svoje njive iz usluge radio i drugima. Tako sam i ja odrastala uz poljoprivredu. Jasminko i ja iz istog smo sela i nakon što sam se udala on je, kako se obitelj povećavala, želio da se više bavimo poljoprivredom, što meni nije teško palo jer oboje volimo raditi na zemlji. Međutim, shvatili smo da ne želimo proizvoditi samo sirovinu već i izraditi krajnji proizvod, za šire tržište – objašnjava Valentina.

Uvijek se dodatno obrazuje

I tako su kupili sušare i destilator, učili preko interneta, a Valentina je završila i tečaj za pravljenje prirodne kozmetike. U razvijanju im je pomogla financijska injekcija iz EU fondova, kroz godine rada i odricanja nabavili su potrebnu mehanizaciju... Radoznala za stjecanje novih znanja i poduzetna, Valentina se prihvatila prerade pa u planu ima napraviti pogon za izradu kozmetike i “zavrtjeti” turističku priču, s ponudom i hrane:

– Htjela bih na gospodarstvo privući izletnike koje zanima priča o proizvodu, od uzgoja do prerade – govori Valentina govoreći kako su već imali prilike za to, a gosti na njihovu OPG-u mogu se podružiti sa životinjama i prošetati poljima, što smo i mi učinili otišavši do nasada buča i metvice koju uzgajaju na foliju:

– Uzgajali smo mi i batat, kiwano, azijske tikve, no od toga smo odustali. Mente smo prije imali dvije-tri tone, sad smo na 500 kilograma zbog novog načina uzgoja. Skroz učimo ispočetka. Igre bez granica – smješka se Valentina Vidović.

Uzgajali su i neven i različak pa tako zaradili za sadnice metvice koje imaju nekoliko vrsta – limunska, mačja, čokoladna... Prije dvije godine Valentina je 21 dan neprekidno bila provela s motikom u ruci, ručnog je rada podosta, samo tikve prođu desetak puta kroz njihove ruke prije no što dobiju kvalitetno ulje...

Objašnjavaju nam Valentina i Jasminko kako od sto kilograma mente dobiju dva do četiri decilitra eteričnog ulja. Destilaciju obavljaju prije cvatnje i dnevno napune tri kotla. Od sedam kilograma svježe dobiju kilogram suhe metvice:

– Metvica pročisti misli. Mirisne vrećice su dobre za automobil, metvica pomaže da ostaneš budan dok voziš i djeluje protiv mučnine u vožnji. Sol hladi i opušta, a hidrolat je dobar za mazanje po koži. Može se koristiti nakon depilacije, pogodan je i za žene u menopauzi, za rashlađivanje. Pomiješan s nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice, postaje odličan prirodni osvježivač prostora. Eliminira duhanski dim, može se poprskati na posteljinu, namještaj, odjeću, tepih, po automobilu... Ljudi u mirisu uživaju, a kukci poput muha i smrdljivih martina ne i odbija ih. Svijeće ne pravimo od pčelinjeg, već od sojinog voska – tumače Vidovići.

Uz brojne edukacije, Valentina je završila i onu u sklopu projekta “Stronger together”, a u sklopu projekta “Ženska perspektiva” prije dvije godine dobila je nagradu za najbolje osmišljen poslovni plan. Taj je projekt nastao kako bi se poduzetnicama iz manje razvijenih područja Hrvatske pomoglo da s boljim znanjem, pripremom i učenjem kroz druge uspješne primjere pojačale njihove poduzetničke aktivnosti:

– Na edukacijama sam naučila sve o poduzetništvu, brendiranju i javnom nastupu, prezentiranju i sebe i vlastitih proizvoda – govori poljoprivredna poduzetnica.

Na 38 hektara zemlje – od koje je pola njihova vlastita, dok ostatak imaju u najmu – uzgajaju kukuruz (godišnji je prinos oko 70 tona), soju koje bude između 20 i 30 tona, kao i pšenice. U ekološkoj poljoprivredi imaju tikve, kamilicu i metvicu, i to na ukupno osam hektara. Proizvode bučino ulje, brašno i koštice, eterična ulja, čajeve i balzame za usne od kamilice i mente. Uzgajaju i mesne koze (burske, hrvatske šarene i alpine) i ovce. Prodaju na kućnom pragu i preko društvenih mreža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije