Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monetarna kretanja

HNB: Krediti rasli 3,9 posto na godišnjoj razini

HNB
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.08.2020.
u 12:13

U srpnju dignuto 700 milijuna kuna stambenih kredita – zbog Vladinih subvencija, ali i obnove od potresa

Nakon stagnacije rasta u svibnju i lipnju, u srpnju su krediti građanima porasli na 3,9 posto na godišnjoj razini, pri čemu su stambeni krediti ubrzali rast sa 7,1 posto u lipnju na 8,0 posto u srpnju.

Mjesečno povećanje plasmana u srpnju najviše je rezultat rasta plasmana stanovništvu, a porasli su i plasmani ostalim financijskim institucijama, dok su se plasmani poduzećima smanjili. Tako su stambeni krediti u srpnju u odnosu na lipanj porasli za 700 milijuna kuna ili 1,2 posto, ponajviše pod utjecajem Vladina programa subvencioniranja stambenih kredita, a u manjoj mjeri i zbog zaduživanja u svrhu obnove stambenih jedinica oštećenih u potresu. Gotovinski nenamjenski krediti istodobno su stagnirali na mjesečnoj razini.

Hrvatska narodna banka objavila je najnovije podatke o plasmanima u Komentaru monetarnih kretanja za srpanj 2020. u kojem se analizira kretanje ukupnih likvidnih sredstava i kreditnih trendova.

U analizi, između ostalog, navode kako su se ukupni plasmani domaćim sektorima (osim središnje države) u srpnju u odnosu na lipanj povećali za 700 milijuna kuna, za 0,3 posto, te su na kraju mjeseca iznosili 234,3 milijarde kuna. To je ubrzanje rezultat baznog učinka prodaje potraživanja vezanog za grupu Agrokor u srpnju prošle godine, što je ujedno povećalo godišnju stopu rasta plasmana nefinancijskim poduzećima s 4,1 posto u lipnju na 5,2 posto u srpnju.

Objavljeni su podaci na temelju transakcija, iz kojih su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana, što uključuje i prodaju plasmana u visini ispravka njihove vrijednosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije