Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Fakultet prometnih znanosti i Uber dogovorili suradnju na unapređenju mobilnosti u hrvatskim gradovima

Stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zajedno će raditi na rješavanju prometnih problema, a Uber će ujedno stipendirati deset studenata Fakulteta prometnih znanosti
10. srpnja 2018. u 14:42 220 prikaza
Fakultet prometnih znanosti i Uber
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/2

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Uber potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim su potvrdili suradnju na razvoju pametnih gradova, pitanjima rastuće globalne potražnje za dijeljenim uslugama mobilnosti i njihove važnosti za gradove i šire društvene zajednice.

Obje strane naglasile su kako su svjesne da je za jačanje kompetitivnosti hrvatske ekonomije i rješavanje prometnih problema iznimno važna razmjena znanja akademske zajednice i vodećih visokotehnoloških kompanija, kao i njihova suradnja. Stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zato će od sada zajedno raditi na rješavanju prometnih gužvi i unapređenju načina kretanja kroz gradove, dijeljenju prijevoza i uspostavljanju pametnih gradova.

Potpisani Memorandum o suradnji Fakulteta prometnih znanosti i Ubera potiče suradnju između akademske zajednice i gospodarstva. Fakultet prometnih znanosti kao visokoškolska i jedna od vodećih hrvatskih znanstveno-istraživačkih ustanova u području prometa kroz svoje studijske programe obrazuje i studente smjera gradski promet koji se podučavaju rješavanju problema urbane mobilnosti. Dobivene stipendije poslužit će studentima kao dodatna motivacija u osmišljavanju inovativnih rješenja za prometne izazove u urbanim sredinama.“ kazao je prof. dr. sc. Hrvoje Gold, dekan Fakulteta prometnih znanosti.

Fakultet prometnih znanosti i Uber | Autor : PROMO Foto: PROMO Davor Tremac, generalni menadžer Uber za JI Europu i prof. dr. sc. Hrvoje Gold, dekan Fakulteta pormetnih znanosti

Uz zajedničke istraživačke projekte, gostujuća predavanja i seminare, Fakultet prometnih znanosti i Uber posvetit će se i pronalaženju najboljih tržišnih i regulatornih pristupa u spomenutim područjima te u dijalog uključiti sve relevantne dionike.

U skladu s ovim Memorandumom, Uber i Fakultet prometnih znanosti zajedno će tražiti odgovore na prometne izazove koje imaju gradovi u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na prometne gužve koje su posljedica loše infrastrukture i organizacije prometa. Nastavit ćemo poticati razvoj tehnoloških inovacija iz područja mobilnosti i mlade intelektualce Fakulteta prometnih znanosti kojima ćemo dodijeliti deset stipendija”, kazao je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

Potpisivanjem Memoranduma Fakultet prometnih znanosti pozicionira se kao jedan od predvodnika u osmišljavanju inovativnih rješenja problema prometne zagušenosti u gradovima, što je jedan od najvećih izazova u procesu urbanizacije. Uber kao globalna inovativna tehnološka kompanija već radi na takvim rješenjima, istovremeno na efikasan način spaja korisnike s pružateljima usluge prijevoza.

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno