Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Cilj je rast proizvodnje ribe za 30%, a potrošnje za 50 posto

Stvorit će se 15% više radnih mjesta u akvakulturi
08. travnja 2021. u 18:15 0 komentara 164 prikaza
Nakon završetka lovostaja tribunjski ribari krenuli u lov na plavu ribu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Planovi za hrvatsku poljoprivredu jesu ambiciozni, ali i provedivi. Unatoč tome što strategija još nije usvojena, vodimo se utvrđenim smjernicama, čemu u prilog govore porast vrijednosti proizvodnje od 7% te gotovo dvostruki rast produktivnosti i neto dodane vrijednosti u prošloj godini – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na današnjoj videokonferenciji projekta Strateške transformacije poljoprivrede i ruralnog prostora (STARS), koji su zajednički proveli Ministarstvo poljoprivrede i Svjetska banka.

Bjelovar: Kasni mraz uništio većinu voćnjaka, a neke vrste pretrpile štetu čak 95 posto Jolanda Rak Šajn Naše voćke ubija mraz, slovenske i austrijske čuva znanje

Nacrt strategije poljoprivrede do 2030., koji je u postupku e-savjetovanja, predviđa povećanje produktivnosti rada za 60% te povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna, za što su predviđene potpore od 7,5 milijardi eura. Broj domaćih svinja u tovu trebao bi rasti 35%, goveda 20%, površine pod trajnim nasadima za 5000 ha, broj proizvođača u kratkim lancima opskrbe za 30%...

U tijeku je i realizacija Nacionalnog plana razvoja akvakulture za razdoblje od 2021. do 2027., kojemu je cilj jačanje konkurentnosti, stvaranje 15% više radnih mjesta u ruralnim i obalnim gospodarstvima u akvakulturi, što uključuje povećanje ukupne godišnje količine proizvodnje ribe za 30%, dodane vrijednosti u preradi proizvoda akvakulture za 35% te povećanje prosječne godišnje potrošnje proizvoda akvakulture po stanovniku za čak 50%.

 

>> VIDEO Pogledajte konferenciju Hrvati koji danas mijenjaju svijet

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.