Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Berlin vidi prve signale oporavka, ekonomist otkriva hoće li njihov rast imati utjecaja na nas

Broj narudžbi njemačke robe rastao tri puta brže od očekivanog
07. kolovoza 2020. u 16:22 14 komentara 2475 prikaza
The last BMW i8 rolls off the production line
Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Broj narudžbi za robu njemačke proizvodnje snažno je narastao u lipnju što je novi znak da se najveća europska ekonomija oporavlja od posljedica pandemije. No količine su još manje od onih iz pretpandemijskog razdoblja, prenosi Reuters zaključke njemačkog ureda za statistiku.

Bicikliranje NEZABORAVNA AVANTURA Biciklirajte Zagrebom i okolicom: Koje su rute idealne za obitelj, ali i najhrabrije ovisnike o adrenalinu?

Prodaja njemačkih automobila oporavlja se posljednjih tjedana nakon gotovo potpune paralize prodaje, a prvenstveno se radi o rastu potražnje u Kini koja je i najveće svjetsko tržište. Tamo je prodaja nadmašila očekivanja penjući se gotovo do pretpandemijskog nivoa, nakon što je u veljači pala za čak 79 posto. Direktor industrijskog giganta Siemensa Joe Kaeser rekao je kako su njihovi rezultati u Kini sada bolji nego što su bili u istom periodu lani.

– Kina se iznimno brzo oporavila. Naše poslovanje tamo bolje je nego u istom periodu prošle godine. Vidimo bolju potražnju nego prije krize – rekao je Kaeser CNBC-u nakon što je njegova tvrtka objavila rezultate trećeg kvartala.

Njemački proizvođač obuće Adidas objavio je kako očekuje povratak profitabilnog poslovanja u trećem kvartalu nakon što je u drugom imao velike gubitke ponajviše zbog toga što je većina trgovina bilo zatvorena zbog protupandemijskih mjera. Međutim, kako je za Reuters rekao James Grzinic, analitičar kuće Jeffries, pad prodaje Adidasa u Europi i Americi unatoč brojkama od 40 i 38 posto bio je manji od očekivanog, dok je u Aziji bio i veći od očekivanog.

 | Autor : VL Foto: VL

‘Znaju što treba u krizi’

Narudžbe njemačke robe narasle su za 27,9 posto u odnosu na svibanj, što je dvostruko više od porasta potražnje mjesec dana ranije (10,4 posto), no i daleko više od očekivanja ekonomista koja su se vrtjela oko 10,1 posto. Ipak, rezultat je i dalje 11,3 posto manji od veljače, zadnjeg pretkriznog mjeseca. Svejedno, riječ je o iznimno brzom oporavku, a za to postoje jasni razlozi koje nam objašnjava hrvatski ekonomist Ljubo Jurčić.

Izbori u Njemačkoj Spuštanje dobi Lijeve stranke u Njemačkoj traže da dob za glasanje bude 16 godina

– Riječ je o najsavršenijem gospodarskom stroju u državi koja na pravilan način pozicionira nacionalnu ekonomiju na unutarnjem tržištu, kao i prema Europi te svijetu. To je dobro strukturiran gospodarski stroj kojim se može upravljati. Kada dođe do krize, oni je prihvaćaju i vode politiku minimiziranja štete. Kada kriza prođe, točno znaju koje politike treba primijeniti da taj stroj ponovo proradi. Od Njemačke se i moglo očekivati da će biti najefikasnija zemlja zato što je taj savršeni stroj sveobuhvatan, u njega spadaju kako državne tako i privatne kompanije. Ovo su naprosto rezultati jedne dobro strukturirane nacionalne ekonomije kojom se upravlja kao nigdje drugdje na svijetu – kaže prof. Jurčić.

Njemačka je i za Hrvatsku važan trgovinski partner, no naš sugovornik smatra da njihov oporavak neće imati pretjeranog utjecaja na nas.

Bez pravog utjecaja

– Ništa pozitivnog, ali ni ništa štetnog. No novac koji EU pod utjecajem Njemačke daje državama članicama dolazi s jednostavnim uvjetom: vlade se same trebaju snaći sa sredstvima koje dobiju. Međutim, Hrvatska nema gospodarski stroj, on je rasturen, tu i tamo postoje efikasne čete, ali nema sinergijskog efekta, uvezanosti gospodarstva u nacionalnu ekonomiju. Radije bih da se tim europskim novcem subvencionira da se proizvodnja iz razvijenih zemalja prenese ovdje u Hrvatsku. Jer, novac državama ne znači ništa ako ne razviju proizvodnju. No zemlje poput Njemačke to nisu napravile jer bi to značilo i gubitak proizvodnje na njihovu tlu. Radije su zemljama poput Hrvatske prepustile donošenje odluke o trošenju sredstava. Zato sve to za Hrvatsku neće imati velikog učinka, moguće je da će se tek vratiti na nivo prije pandemije, no i tada je Hrvatska već bili u krizi – kaže ekonomist Jurčić.

Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z
  • Deleted user:

    Nama Hrvatima nitko ne brani da izmislimo neke nove proizvode što svatko na svjetu želi kupiti , 10 produkata i da svaki stanovnik kupi u prosjeku godišnje po jedan za recimo 10 kuna i evo 100milijardi eura godišnje......

  • edgar2:

    Njemačka je predvodnik Europe koja čini 28% ekonomije eurozone. Moderan financijski sustav, moćna mreža industrija, stabilan pravni sustav i predvidljiva regulacija, velika zemlja s puno stanovnika (potrošača), dobar smještaj u srcu Europe...samo su neke od stvari koje privlače ljude i ... prikaži još! kapital...Znamo da je Njemačka i veliki investitor, ali je manje poznato da je po privlačenju direktnih stranih investicija na petom mjestu u svijetu...Svakako odlična vijest za Europu!

  • edgar2:

    Znanstvenike, inovatore i sl. će vjerojatno zanimati da svjetske multinacionalke svoje R&D (istraživanje i razvoj) odjele lociraju u Njemačkoj, odmah iza USA te imaju najveći broj prijavljenih patenata u Europi. Europski patentni ured ima sjedište u München-u.