Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spuštanje dobi

Lijeve stranke u Njemačkoj traže da dob za glasanje bude 16 godina

Izbori u Njemačkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
05.08.2020.
u 07:30

CDU A. Merkel protivi se ovim promjenama te kaže da bi tinejdžeri smjeli moći glasati tek kad postanu punoljetni

Uvjerena sam da su 16-godišnjaci sposobni odgovorno izabrati. Dajmo im tu mogućnost, kazala je njemačka ministrica obitelji Franziska Giffey, članica Socijaldemokratske stranke (SPD) u vladinoj koaliciji s demokršćanima kancelarke Angele Merkel. U Njemačkoj je pokrenuta rasprava o spuštanju dobne granice s 18 na 16 godina za stjecanje prava glasa na izborima, i to 50 godina nakon što je spuštena s 21 na 18 godina. U jeku studentskih prosvjeda tijekom kojih su mladi tražili veća prava, kada je došlo i do sukoba generacija, Njemačka je 1970. spustila dobnu granicu biračima.

Stranke ljevice (SPD, Zeleni i Ljevica) za spuštanje su dobne granice biračima. Desnica se pak protivi spuštanju dobne granice za birače, uz tezu kako se s 18 godina dobiva vozačka dozvola te se postaje punoljetan, pa je to i prava dob za glasanje na izborima. I Alternativa za Njemačku (AfD) protivi se spuštanju dobne granice za birače. Istraživanje koje je provelo berlinsko Slobodno sveučilište na osnovi usporedbe lokalnih izbora u Brandenburgu 2019., gdje su i 16-godišnjaci mogli glasovati, s onima u Saskoj, u kojoj nisu mogli, utvrđeno je u razgovorima s njima kako su pokazali zrelost tijekom glasovanja kao i 18-godišnjaci. U Austriji je 2007. donesen zakon po kojem i 16-godišnjaci mogu glasovati te su sudjelovali na izborima 2008. To je prva zemlja u Europi koja je spustila dobnu granicu za sudjelovanje na izborima.

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
09:42 05.08.2020.

Sto glasaci manje pametni to bolje za politicare.

Avatar dzambo
dzambo
08:21 05.08.2020.

Ma treba podignuti tu granicu na najmanje 25 god. starosti cak i to je ''prerano'' kako nove generacije sto nadolaze zive i rade il su okolo cak i sa tim svojim godinama nisu spremne za osamostaljenje i trebaju pomoc poreznika ili roditelja....pa tak kad bi se ta granica jos spustila na 16 god. njihove starosti oni bi bili za one ili glasali bi za one koje ce im dati ''dzabu'' il besplatno vecinu tak da ih i dalje poreznici ili njihovi roditelji vuku kroz njihov zivot...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije