Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Sever Šeni
Autor
Nikola Sever Šeni

Bivši premijer zasjenio izbore

sanader3
Marko Prpić/PIXSELL
04.01.2010. u 18:45

Od nedjelje nitko ne razmišlja o izborima, pa bi 10. siječnja na birališta mogla izaći šačica birača

Prije nekoliko mjeseci jedan je novinar početnik, pred zgradom Vlade, izvukao premijerku Jadranku Kosor iz službenog automobila i pitao je “Ćutite li bilo naroda?”

- Ćutim, ćutim - odgovorila je Kosor.

Možda bi bilo zgodno da se i Ivi Sanaderu postavi isto pitanje. Po njegovom nedjeljnom šou točno u podne, može se zaključiti da bilo naroda koje on ćuti ne ćuti nitko u Hrvatskoj i ostatku planeta, osim njegovih par prijatelja. Hrvati ne da ne priželjkuju Sanaderov povratak, oni se groze same pomisli na to. Imaju slonovsko pamćenje i teško da će ikada zaboraviti bijeg iz vruće premijerske fotelje za kormilo luksuzne jahte. Pitanje je samo, je li Ivo Sanader koji najavljuje veliki povratak svjestan toga?

Ipak, građani su mu na jednoj sitnici itekako zahvalni: maknuo je s prvih stranica novina, iz prvim minuta vijesti Ivu Josipovića i Milana Bandića.

Umjesto zlatice i graditelja zlatnih zahoda sad su prve minute vijesti i razgovore uz kavicu preuzeli frakcijski sukobi u HDZ-u, priče o potezima Jadranke Kosor i povratnika Ive Sanadera.

Iako na prvi pogled izgleda da je Ivo Sanader oštetio predsjedničke kandidate i zatvorio im širom otvorena vrata medija, od nastale situacije, da ne kažemo elementarne nepogode, kandidati bi mogli itekako profitirati. Ni Bandić ni Josipović nemaju se čime pohvaliti kampanji nakon prvog kruga izbora. Nakon tri televizijska sučeljavanja koja su odradili, mnogi se birači koji su im dali glas hvataju za glavu svjesni da su popustili pred političkim marketingom, snažnijim od bilo kojer korektora i photoshopa.

Josipović je pokazao da obrazovan i načitan, ali isto tako da je maher za prazne fraze i floskule koji je nekoliko stotina svjetlosnih godina udaljen od prosječnog Hrvata. Kad se obraća biračima kao da drži predavanje, nesvjestan da je u Hrvatskoj više nepismenih nego visokoobrazovanih i da svaki drugi gledatelj nije znao što je značilo kad je Bandiću poručio da “konfabulira”. Badić pak ide u drugu krajnost pa umjesto novca on zbraja “lovu”

Bandić je sučeljavanja iskoristio da bi učvrstio sliku čovjeka iz naroda koju gradi godinama. Istovremeno, pokazuje da ne barata niti osnovnim informacijama i pojmovima, a svako toliko iz pozadine na površinu izbija šerif, gazda, kum. Ono što Bandić uistinu jest.

Kad se sve to zbroji, Sanaderove eskapade dobro su došle predsjedničkim kandidatima.

Ako će kandidatima pomoći, za razvoj demokracije guranje drugog kruga predsjedničkih izbora u prikrajak moglo bi predstavljati udarac na razvoj demokracije teži od onoga Ive Sanadera na Jadranku Kosor. Odvlačenje pažnje građana s drugog kruga moglo bi značiti sramotno slab izlazak na birališta.

Od nedjelje nitko ne razmišlja o izborima, pa je vrlo realno da će 10. siječnja predsjednika izabrati šačica građana. A to ne može biti dobro.

Ključne riječi

Komentara 10

BT
bili-tartuf
19:53 04.01.2010.

to da Ljudi neizlaze na Izbore, bi znacílo da su Politicári, TV, i Novinari zasrali Javno mjenje i neviruju nikome....1+1=2...

GA
gabriela
21:49 04.01.2010.

Moram priznati da su centri moći koji režiraju ovu tragediju na našim prostorima zaista dobro odradili svoj posao. A mi smo toliko glupi da to uopće ne kužimo. Ovdje nije bitan ni Sanader ni Bebić ni HDZ ni ove marionetee iz oporbe koje bi željele vlast. Sanader je jedan poltron kojeg su vrbovali i kojem su dobro odradili o glavi kad je on, egomanijak, pristao na ovu prljavu rabotu. OVA VIJEST JE APSOLUTNO NEVAŽNA. Najvažnija je vijest da je danas SRBIJA PODNIJELA TUŽBU ZA GENOCID PROTIV HRVATSKE. To je ono što se cijelo vrijeme stavlja u drugi plan, o čemu se ne smije govoriti, preko čega se treba samo lagano preletjeti, jedna vijest koja je prvorazredna po svakom kriteriju a koja se u ovoj usranoj državi stavlja, ne ni u drugi, nego u neki treći ili četvrti plan. Optužili su nas za genocid na osnovu svih onih tužbi i osuđujućih presuda kojima su nas optužili i osudili u Haag i kojima smo mi optužili sami sebe i kojima će nas i kojima ćemo se tek osuditi – Medak, Pakračka poljana, Oluja, Bljesak... To je PRIMARNA, NAJVAŽNIJA VIJEST a sve drugo je NULA. O ovome treba pričati a ne o nekim nižerazrednim političarima koji vode ovu zemlju.

IZ
izbrisan
07:50 05.01.2010.

Sto moze jos promijeniti ishod drugog kruga? Apsolutno nista. Kako Josipovic tako ni Bandic nije za predsjednika drzave. Hoce li na drugi krug izici sacica ili cijela nacija,u cemu je razlika? Dovoljno ja da izidje TROJE biraca i rezultaom 2:11 izbore dobije bilo koji od obojice nezeljenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?