Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Bankar Maletić upozorio na ludi lov na klijente

Banke nude kamate na štednju od 13,5%

03.04.2009.
u 19:17

Krediti će poskupjeti htjeli to bankari ili ne htjeli. Na svaki novi depozit koji obnavljamo dajemo veće kamate. Kamate na štednju tvrtki potkraj prošle godine bile su između 7 i 8 posto godišnje, a na oročene depozite građana oko 6 posto. Od početka 2009. kamate na štednju su narasle i do ekstremnih 13,5 posto zbog čega ni krediti ne mogu biti jeftini, upozorio je Čedo Maletić, predsjednik uprave Imex banke, na financijskoj konferenciji TEB-a.

Opasna oročenja
Maletić je zapitao narušava li se u borbi za depozite princip tržišne utakmice ili postoje problemi s likvidnošću, ali banke nude kamate na depozite korporativnim klijentima i do 13,5 posto.

Jedan klijent došao mu je prošli tjedan s pisanom ponudom četiriju banaka od 10 do 13,5 posto kamata i tražio da mu i Imex plati toliko. Ponuđenih 7 posto bilo mu je premalo te je prenio štednju. – Strah me je toga, jer uz takve kamate na depozite kredit stoji gotovo 16 posto, a to tvrtke ne mogu platiti. Nama ipak treba živi klijent – kaže Maletić.

Nesmiljena borba za depozite i štednju diže kamate. Neke banke odobravaju kredite uz eurolibor plus 8,5 posto, što je opasno jer će višak kapitala koji postoji u eurozoni dovesti do inflacije, a tada će kamatne stope ECB-a ponovno rasti. Bankama je u kriznim vremenima važno da su likvidne, pa čuvaju novac više nego što je potrebno.

– Kreditni mehanizmi bit će usporeni sve dok se ne smanje visoki prinosi na tržištu novca – naglasio je Maletić.

Biti ili ne biti
Ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek najavila je da će se smanjiti očekivano kretanje BDP-a u ovoj godini do minus 3 posto. Sve više analitičara oporavak smješta u 2010. godinu. Hrvatska zbog visokog vanjskog duga, koji se nakon uključenja sive ekonomije u BDP spustio na 82 % BDP-a, ali godišnje raste 4 do 5 postotnih poena, ne može voditi antirecesijsku politiku.

Klasični antirecesijski paket uključivao bi veći proračunski deficit i smanjenje poreza da se potakne potrošnja, no Hrvatska si to ne može dopustiti. Recesija će biti dublja nego što se predviđalo, a doći će i do pada zaposlenosti, prvi put nakon 2000. godine.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić složio se da su predviđanja nepouzdana, najnovije projekcije upućuju na pad u Italiji od 2,6 %, Njemačkoj 3,7 %, Sloveniji 4 %, baltičkim državama do 12 %. Hrvatska je krizu dočekala pripremljena, a Marić je upozorio kako nije dobro što se turistička sezona stavlja u kontekst ‘biti ili ne biti’, jer stanje nije tako nepovoljno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?