Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wendelstein 7-X

Nijemci imaju reaktor koji energiju stvara poput Sunca

Wendelstein 7-X
Foto: IPP
1/3
05.11.2015.
u 08:23

Do sada je bilo puno pokušaja stvaranja fuzijskog reaktora, no nitko nije uspio održati proces fuzije dulje od nekoliko minuta

Tim znanstvenika iz njemačkog instituta Max Planck ovih je dana dovršio eksperimentalni fuzijski reaktor Wendelstein 7-X. Ako njemačka agencija za nuklearnu energiju izda sve potrebne dozvole, reaktor bi mogao biti pušten u pogon potkraj studenoga. Izrada fuzijskog reaktora koji bi bio pogodan za korištenje u komercijalne svrhe veliki je izazov. Cilj koji treba postići u fuzijskim reaktorima je stvoriti uvjete za procese koji se u prirodi zbivaju u jezgrama velikih zvijezda poput našega Sunca. Takvi reaktori za gorivo bi koristili lagane atome vodika ili helija. Tako bi se s jako malo vrlo jeftinog goriva mogla stvarati ogromna količina električne energije.

Do sada je bilo puno pokušaja stvaranja fuzijskog reaktora, no nitko nije uspio održati proces fuzije dulje od nekoliko minuta. Znanstvenici iz Instituta Max Planck najavljuju da bi Wendelstein 7-X mogao održati reakciju dulje od 30 minuta, što bi njihov reaktor moglo učiniti temeljem za stvaranje fuzijskog reaktora koji bi se mogao koristiti u komercijalne svrhe.

Stručnjaci su ovaj stroj već nazvali “paklenim” zbog njegovih golemih i nepredvidljivih mogućnosti.

Wendelstein 7-X ima promjer od 16 metara, a u njega je ugrađeno 425 tona superprovodljivih magneta. Ovaj sofisticirani stroj koštao je više od milijardu dolara, a znanstvenici su za njegovo konstruiranje koristili 3D softver kojim su stvarali njegove dijelove na licu mjesta.

>> Danski znanstvenici dokazali da je Albert Einstein bio u krivu: što je novo u teoriji brzine svjetlosti?

>> U svijetu se gradi 61 nuklearni reaktor, još 162 jedinice u planu

Komentara 5

IM
Immanuell
09:20 05.11.2015.

To može biti revolucionarno otkriće, ali i izuzetno opasno. Riječ je o institutu Max Planck, trebalo bi da znaju što rade. Ako uspiju, to će promijeniti cijeli svijet.

DU
Deleted user
09:50 05.11.2015.

Fuzijski rektori su učinkovitiji od atomskih reaktora. Ali da države žele jeftinu i sigurnu energiju to bi mogli postići i sa običnim nuklearnim elektranama. Jer već je razvijen reaktor koji ne treba visok obogaćeni uran nego može koristiti uran koji se sada sprema u bačve kao otpad. Taj uran i dalje isijava velike količine energije koja bi se mogla koristiti za zagrijavanje vode za parne turbine i bio bi 75 % učinkovitiji od dosadašnjih reaktora koji su učinkoviti samo 25 %. Prednost bi bila još i ta da se takav reaktor ne mora hladiti vodom i nema opasanosti od pregrijavanja.

CH
Challenger
09:18 05.11.2015.

Oće li to učiniti BUUUUMMMM??? :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije