Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.09.2009. u 16:23

Bozanićeve riječi i geste iz Jasenovca su doista bile nedvosmislene i jasne, pa je za vjerovati da je nedolazak na Cvijet doista protokolarni propust.

Nakon što je zajedno s 300 svećenika napustio muzej i zaustavio se kod makete spomen-područja, koja je udaljena tristotinjak metara hoda po nasipu od muzeja, kardinal Josip Bozanić nije zakoračio prema Kamenom cvijetu. Zašto?

Fotoreporteri i kamermani koji su već namjestili stative ispod golemog cvijeta ostali su u čudu kada se kolona s kardinalom okrenula i nakon razgledavanja makete i tumačenja ravnateljice muzeja Nataše Jovičić okrenula i počela vraćati prema muzeju i nije nastavila logičnim putem prema Cvijetu, kamo odlazi svatko tko posjeti Jasenovac. Ponovno, zašto? Formalni razlog koji smo mogli čuti je da više nije bilo dovoljno vremena, jer se kardinal predugo zadržao u muzeju, gdje ga je najviše zanimao projekt ažuriranja popisa žrtava.

«Ma, hajde, kad je mogao čekati 15 godina, mogao je još 15 minuta», komentirala je te tvrdnje jedna na jeziku britka agencijska kolegica. Jer, protokolom je bilo utvrđeno da će se nakon posjeta muzeju otići do Kamena cvijeta, zatim natrag do edukacijske dvorane, gdje će biti molitva i – posjet Jasenovcu je gotov. Mnogi od nas, koji godinama pratimo takva zbivanja, očekivali su da će kardinal, nakon fenomenalne propovijedi u crkvi i pažljiva promatranja muzejskih eksponata, otići do Cvijeta i nakratko se ondje pomoliti.

Naprosto, barem prekrižiti. Bio bi, naime, simbolički čin npr. na razini onoga ulaska Benedikta XVI. u istambulsku Plavu džamiju, kada je na par sekundi sklopio oči i ruke u jednostavnoj i neizgovorenoj molitvi. Pitati se zašto se kardinal Bozanić nije pomolio kod Bogdanovićeva Cvijeta za neke može biti minuciozno i zločesto, jer je sve dotad (a i poslije) bilo vrhunski odrađeno.

Međutim, nakon odlaska kolone svećenika iz Jasenovca prema Petrinji mnogi su ostali upravo s tim upitnicima u očima. Je li moguće da se radi o nepotrebnoj nepažnji u protokolu? Stvarnoj želji da se nadoknadi izgubljeno vrijeme u kašnjenju u polasku iz Zagreba od 45 minuta i polusatno dužem razgledavanju muzeja ili je riječ o nečem drugome?

O čemu, teško je sada reći, jer su Bozanićeve riječi i geste iz Jasenovca doista bile nedvosmislene i jasne, pa je za vjerovati da je nedolazak na Cvijet doista protokolarni propust. Koji nije krucijalan, ali će, eto, ostati zabilježen. I možda nekome biti povod da i dalje otvara i čeprka po nikad zacijeljenoj rani u odnosima između Katoličke crkve i Jasenovca.

Ključne riječi

Komentara 34

JA
jarac
17:51 24.09.2009.

darkec, trebaš okulisti, mjesto koje si naveo do cvijeta nema 3oo metara, ima točno 299 met. a tvoj drug josip broz nije se približavao bliže od 30 km. znamo mi da bi ti bio najsretniji da se pretvoriš u tužioca,a da je vrijeme završetka drugog svijetskog rata i da možeš kardinala pozvati na informativni razgovor. za našu sreću prošla su ta vremena, a tvoju nesreću.

OB
-obrisani-
17:31 24.09.2009.

Darko, pa ni tvoj Tito nije nikada posjetio Jasenovac! Reci, kako ste svi vi drugovi i drugarice postali gospoda i gospodje, a vrhunski komunjist i borac protiv kapiteljiizma i imperijeljizma ja ostao drug?

JA
jamama
17:22 24.09.2009.

G . Pavičić, pa zar bi VAs ubilo da jedan članak o Crkvi i Uzoritome napišete lijepo ? Vjerujte mi ne bi. Zašto to radite ? Ljudi bi VAs puno više poštovali da ste pravi novinar i kolumnist a ne kaptolski tračer i čovjek koji ne skriva da ne poštuje Crkvu. Srdačan pozdrav jamama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?