Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različite vizije

Evo što žele građani na prostoru ruševnoga Paromlina

Paromlin rušenje
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
29.06.2014.
u 14:00

Čeka se odluka o ruševnom kompleksu industrijske arhitekture u središtu Zagreba, stručnjaci nisu složni, a ni Grad nema ideju što točno učiniti, nakon više od 30 godina "mozganja"

Gotovo 30 godina nijedna gradska vlast nije odlučila kako nekadašnji, oronuli Paromlin, kojemu se sada možda broje i zadnji dani, staviti u funkciju - još 80-ih se željelo postaviti spomenik Titu i preseliti Državni arhiv, 90-ih urediti Muzej suvremene umjetnosti, a kasnije smjestiti hotel Marriott i poslovno-trgovački centar.

Najnovija ideja je da se u ostatke kompleksa ukomponira velika gradska knjižnica.

Urbanist i povjesničar umjetnosti Zlatko Uzelac smatra da je Paromlin u sadašnje stanje doveden namjerno jer je riječ o vrijednom zemljištu u centru grada, na kojem neki žele dobro zaraditi.

–Cilj im je da se takve građevine zapuste, a nakon 30-ak godina i da se o njima u narodu izbriše memoriju. No, konzervatori drže da se mogu obnoviti gotovo svi dijelovi pa se nadam da će tako biti i s Paromlinom – kazao je Uzelac, istaknuvši da je na Ministarstvu kulture da donese konačnu odluku o čuvanju ili rušenju, čime će poslati najjasniju poruku špekulantima.

I dok su uz Uzelca i ostali povjesničari umjetnosti i konzervatori, arhitekti dvoje da je očuvanje Paromlina u razrušenoj fazi najbolja opcija za grad.
–Teško će se pronaći idealno rješenje, jer su kunsthistoričari za očuvanje, dok arhitekti smatraju da je riječ o važnoj lokaciji koja se može staviti u funkciju samo sa suvremenom arhitekturom - misli urbanist Niko Gamulin.

Rješenje, dodaje, nije ni blizu, jer Grad još nema viziju hoće li se sve rušiti ili ne, a kamoli da je poznat sadržaj koji bi se gradio.
–Nije loše što su provedeni natječaji kojima se tražilo definiranje sadržaja i dobro je da je Grad uspio cjelinu sačuvati – tvrdi Gamulin. Kao najbolji primjer očuvanja naveo je Laubu na Črnomercu - zaštićena austro-ugarska konjušnica pretvorena je u modernu galeriju. Slično misli i arhitekt Branko Silađin.

–Nekada se prostor Paromlina mogao dobro iskoristiti, no danas je riječ o batrljku u koji bi trebalo uložiti silan novac da se vrati u vjerodostojno stanje – kazao je Silađin.

>>Ruši se južni zid Paromlina, za deset dana odluka ruši li se cijela građevina

Komentara 8

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:24 30.06.2014.

Jednu lijepu crkvu, prosim.

DU
Deleted user
19:57 29.06.2014.

Nema tu velike mudrosti, neka urbanisti predlože nekoliko riješenja ( ne konzervatori ili arhitekti već urbanisti ), i na temelju toga grad donese riješenje ( trgovački centar i parkiralište isključeno ). Nakon toga raspišu javni natječaj i prodaju zemljište najboljem ponuđaču s utvrđenom namjenom zemljišta i rokovima izgradnje. Po meni najbolje hotel. Svakako sugeriram da grad ništa ne gradi jer ćemo imati ruševinu još 20 godina.

Avatar tajar
tajar
20:46 29.06.2014.

Svima je jasno da paromlin treba srušiti, a Glavni kolodvor staviti pod zemlju, no za te planove nema novaca ni volje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije