Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pišu o običajima, ljudima, receptima

“Šestinček” ima četiri stranice, ali svi ga obožavaju

sestincek
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
23.11.2016.
u 09:00

Najmanji zagrebački mjesečnik uređuju Matija Mitak, Vesna Osmec i Branko Bokunić, a doživljavaju ga kao prave male kvartovske novine

Potiho se ušuljao u živote Šestinčana.

I osvojio njihova srca. List od četiri stranice pronalazili su u svojim poštanskim sandučićima, u crkvi, lokalnoj ambulanti, pekarnici i u kvartovskim kafićima.

A danas “Šestinček”, mjesečnik koji vode isključivo volonteri te stanovnici i ljubitelji tog kvarta pod Sljemenom, doživljavaju kao prave male kvartovske novine.

Ljudi, običaji, recepti

Iako se sastoji od svega četiri stranice, gotovo uvijek traži se primjerak više ovog informativnog letka. U njemu su tekstovi o poznatim i manje poznatim stanovnicima Šestina, a u člancima se prisjećaju običaja tog kraja ili nekog zaboravljenog recepta.

– Cilj je “Šestinčeka” mjesečno izvještavati stanovnike našega područja o aktualnostima u kraju, ali i educirati, informirati te zabaviti zanimljivim šestinskim sadržajem starosjedioce i one koji su se ovamo doselili. Također nam je namjera zapisati i spasiti od zaborava mnoge informacije o starim Šestinama: od vokabulara koji se ovdje koristi do načina života. Takve priče i informacije gotovo nigdje nisu zapisane, stoga je ovaj list i svojevrsni šestinski arhiv – govori Matija Mitak, jedan od urednika lista.

Donedavni student novinarstva na Fakultetu političkih znanosti vodi “Šestinček” uz njegovu idejnu začetnicu Vesnu Osmec te Branka Bokunića, autora knjige “Šestine”. Iako je u izradu lista krenulo njih troje, broj se povećao na deset volontera, a u prosincu slave dvije godine kontinuiranog izlaženja.

– Ljudi su počeli zaustavljati jedni druge i govoriti: “Vidio sam te u Šestinčeku”, a doživio sam i da mi susjedi kažu da im se svidio moj članak – ističe Mitak.

Sastaju se jednom mjesečno u mjesnom odboru da bi dogovorili teme, a potom traže sponzore za sljedeći broj.

– Obratimo se obrtu iz kvarta ili nekoj osobi koja ovdje živi, a ima svoju tvrtku, ili tiskanje plati netko tko voli Šestine. Onaj tko plaća tiskanje sljedećeg izdanja ima i mali oglas – objašnjava Mitak način financiranja. Tiskaju se u dvije tisuće primjeraka.

Uz bok kišobranima i praljama

Imaju i lektoricu volonterku Nevenku Vipauc, profesoricu hrvatskog jezika u VII. gimnaziji, koja je “domaća” pa, kad ispravlja tekstove, mnoge starinske riječi ostavi u tekstu. A suradnica im je i Brankica Blažević, spisateljica za djecu koja piše priče na temu Šestina.

– Šestine su posebne po mnogočemu: kišobranima, praljama, narodnoj nošnji, trešnjama, a sad i po tome što se mogu pohvaliti najmanjim zagrebačkim mjesečnikom koji je brzo postao kvartovski miljenik – zaključuje Matija Mitak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije