Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriminal

Samobor je jedan od najsigurnijih gradova u Europi!

Kriminal
PIXSELL
13.10.2010.
u 10:01

Broj je kaznenih djela u 2010. godini smanjen za 13,2 posto, a čak je 64,5 posto zločina riješeno.

Potaknuti glasinama o porastu broja provala i krađa koje se događaju na samoborskom području, provjerili smo koliko je naš grad zapravo siguran. I ugodno se iznenadili – s čak 13,2 posto kaznenih djela manje nego u istom razdoblju prošle godine Samobor, kaže operativni analitičar PU zagrebačke Davor Tor, pripada najsigurnijim gradovima Europe!

Pet razbojstava godišnje

– Veći pad kaznenih djela u Zagrebačkoj županiji bilježi samo Vrbovec – objašnjava D. Tor i pred nas iznosi niz dobrih vijesti. U prvih je devet mjeseci u Samoboru, kaže, zabilježeno svega 321 kazneno djelo – 104 provalne krađe (od toga njih 28 u domove), šest provala u vozila, 11 u trgovine, osam u kioske, četiri provale u ugostiteljske objekte i njih 37 u ostale objekte poput šupa, podruma, vikendica..., dok se krađa osobnih automobila i razbojstava dogodilo svega četiri odnosno pet.

– Iako samoborska policijska postaja pokriva čak 315 četvornih kilometara, odnosno 10,2 posto prostora i 17,7 posto stanovništva Zagrebačke županije, u njenom kriminalitetu sudjeluje s tek 12,7 posto – naglašava Tor i dodaje da je udio Samobora u kriminalitetu Policijske uprave zagrebačke još i manji – sa 321 kaznenim djelom u 2010. godini iznosi svega 2,2 posto!

Jake socijalne veze

– Unatoč činjenici da je smješten uz samu državnu granicu, Samobor je doista jedan od najsigurnijih hrvatskih i europskih gradova. Na dan se u njemu dogode svega 1, 2 kaznena djela, a čak 64,5 posto njih na kraju biva riješeno – kaže D. Tor i otkriva uzrok tako malom broju kaznenih djela.

– U malim su gradovima obiteljske i socijalne veze još uvijek dovoljno jake da onemoguće porast kriminala. Ljudi jedni drugima paze na domove i dojavljuju svaku “sumnjivu” stvar – objašnjava on.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
moshmislit
04:40 27.10.2010.

naslov je mogao glasiti i \"Ekskluzivno: Kalkuta nesigurnija od Sambora!\" ima istu logičku vrijednost

LA
lalala123
13:29 13.10.2010.

... A koliko su tek jake socijalne veze samoborske policije i onih koje bi trebali hapsiti... Statistike su jedno a stvarnost drugo.

LI
lipnica
14:00 13.10.2010.

Samobor jedan od najsigurnijih gradova u Eurpi????!! Samobor je jedno lijepo selo a ne grad Koliko stanovnika broji taj Samobor i u prosieku stanovnika je Zagreb sigurniji !!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije