Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBAN FESTIVAL 11

"Republika Konzum" i "korumpir-salata" djelo su R. Dražić

republika Konzum
Rafaela Dražić/Urban festival 11
04.07.2011.
u 13:49

Tajanstveni događaj koji je privukao pozornost javnosti – projiciranje na Cibonin toranj hrvatske zastave s Konzumovim znakom umjesto grba i riječi "korumpir-salata" – smislila je dizajnerica Rafaela Dražić

Iz čelništva Urban festivala 11 stiglo nam je priopćenje u kojem je objašnjen tajanstveni noćni događaj koji je 30. lipnja privukao dosta pozornosti javnosti. Evo kojim riječima je objašnjena ta, namjerno nenajavljena akcija:

Rad Rafaele Dražić sastojao se od dvosatne noćne projekcija parola, fotomontaža i ilustracija koje je kreirala grupa nezavisnih novinara/ki, aktivista/ica, dizajnera/ica i umjetnika/ca, a koje su se vrtjele na pročelju Cibonina tornja. Sadržaj poruka kritički se osvrtao na poslovanje tvrtke Agrokor kroz kratke tekstualne ili slikovne poruke, manje ili više direktno provokativne. Nama, kao kustosicama ovog projekta, ali ujedno i autoricama jedne od poruka koja se vrtjela na Ciboni i osobama koje su zajedno s Rafaelom bile prisutne u trenutku realizacije i odradile tehnički dio priprema, bilo je prije svega važno odaslati u javni (fizički), ali i medijski prostor kritiku poslovanju Agorokora, za koju smatramo da u aktualnom javnom diskursu nije dovoljno zastupljena. Akciju smo u medije plasirale anonimno iz dva razloga: s jedne smo strane htjele u prvom koraku izbjeći da događaj dobije etiketu umjetničkog, da se o njemu izvještava samo u okviru kulturnih događanja pri čemu smo uočile opasnost da na važnosti izgubi aspekt direktnog izraza frustracije zbog političke i ekonomske situacije u zemlji. S druge strane, zanimalo nas je na koji će način, i hoće li uopće akcija biti interpretirana u medijima.

Detalje o projektu možete naći na web-stranici festivala.

Ključne riječi

Komentara 11

MI
mica1111
14:24 04.07.2011.

...vidi se koliko je pažnje privukao taj njezin projekt...jedna od rijetkih firmi koja svoje poslovanje širi i van granica zemlje,razvija i domaću proizvodnju i sad bi tu trebalo nešto protestirati... ...i to umjetnica koja vjerojatno ne zna ni kako izgledaa krava... ...ah,dragi Bože...

BK
bez.komentara
15:36 04.07.2011.

Stvarno moraš biti umjetnik i dizajner da tako nešto smisliš,mislim reklama je baš jadna,a pozornost je privukla zbog nekih drugih razloga.

NE
newform1
14:18 04.07.2011.

Sad kad se zna tko je autor i počinilac, hoće li ih netko prijaviti zbog kršenja Zakona o grbu i zastavi RH? ostale parole i slike nisu sporne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije