Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Programi POU-a

Postala proizvođač ljekovitog bilja i uspješno pokrenula posao

Ljekovito bilje
ARHIVA
21.10.2010.
u 08:00

- Proizvodnja ljekovitih biljaka može biti isplativa i na malim površinama jer se nastali proizvodi u 97 posto slučajeva izvoze –kaže Itana Bukovac iz POU.

Što vam se najviše sviđa u Samoboru? To smo pitanje proteklih pet mjeseci Samoborcima intervjuiranima u rubrici „Građani predlažu“ postavili barem stotinjak puta i gotovo uvijek dobili sličan odgovor – udaljenost od zagrebačke gradske vreve, uređenost grada i blizina netaknute prirode u koju možete „šmugnuti“ kad god poželite. A u njoj, zahvaljujući programu osposobljavanja za proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja, koju POU Samobor organizira već sedam godina zaredom, Samoborci doista imaju što raditi…

Ukupno 150 sati nastave

- Program su još 2003. godine osmislili profesori zagrebačkog Agronomskoga fakulteta dr. sci. Ivan Kolak, dr. sci. Stjepan Pliestić i dr. sc. Zlatko Šatović, a danas je daleko najpopularniji program u učilištu. Za grupu koja kreće 27. listopada već se početkom mjeseca predbilježilo stotinjak potencijalnih polaznika – kaže voditeljica obrazovnih programa POU-a Itana Bukovac i objašnjava više o programu koji je toliko oduševio Samoborce. Proces osposobljavanja za proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja traje kaže, od listopada do travnja, a polaznici za ukupno 150 sati nastave nauče više o biološkim i kemijskim svojstvima ljekovitih biljaka i mehanizaciji potrebnoj za njihovu preradu, te u sklopu praktične nastave usvoje vještine potrebne za obavljanje ove zanimljive djelatnosti.

- Popularnost ovoga programa leži u činjenici da proizvodnja ljekovitih biljaka može biti isplativa čak i na vrlo malim površinama obiteljskog gospodarstva jer se nastali proizvodi u 97 posto slučajeva izvoze – objašnjava I. Bukovac. Njenu tvrdnju najbolje potkrepljuje primjer bivše polaznice programa obuke Valentine Galjer-Jagodnik.

Odvažila se i uspjela

- Program sam upisala planski jer imam veliko imanje u Lici i Slavoniji, no pomogao mi je još više nego što sam očekivala. Zahvaljujući njemu odvažila sam se otvoriti tvrtku za proizvodnju i prodaju ljekovitog i aromatičnog bilja koja danas gotovo svu svoju proizvodnju izvozi u inozemstvo – zadovoljna je V. Galjer-Jagornik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije