Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Plan gradske javne nabave za izbornu 2021. - bazen u Španskom 45 milijuna, školi u Odri dvorana

Ponovno su u fokusu mnogi projekti koje Bandić spominje godinama, a priprema se i ugostiti kolege iz metropola EU
21. siječnja 2021. u 10:00 1 komentara 1690 prikaza
Zagreb: Gradonačelnik Bandić stigao na premijeru Kumeka
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Gorivo za potrebe izbora – 40 tisuća kuna. Toneri namijenjeni istoj svrsi – 60 tisuća. Najam motornih vozila – 100 tisuća.

Jednaka “cifra” potrošit će se i za glasačke kutije te pregrade. Za dezinfekciju izbornih mjesta izdvojit će se 195 tisuća kuna, a za beskontaktne toplomjere deset tisuća. Rijetke su to stavke u planu javne nabave gradske uprave za 2021. koje se ne ponavljaju iz godine u godinu, a pojave se prigodno, ovisno o budućim aktivnostima gradonačelnika Milana Bandića ili njegove uprave. Javni natječaji i njihovo raspisivanje podložni su promjenama tijekom godine, no već na samom njezinu početku jasno je u kojem smjeru Grad, odnosno njegov prvi čovjek, razmišljaju.

Kupalište u Španskom odabrano idejno rješenje Ovako će izgledati kupalište u Španskom: Uz 2 bazena imat će tropski slap, vatrene kupke...

Tako će ove godine, osim što će izdvojiti 1,1 milijun kuna za organizaciju lokalnih izbora, Bandić ugostiti gradonačelnike glavnih gradova Europske unije. Redovni je to godišnji sastanak koji je bio predviđen lani u lipnju, a odgođen je zbog epidemioloških mjera. Tada su putem javnog natječaja odabrali putničku agenciju koja će gradonačelnike smjestiti u zagrebačke hotele, dok ove godine traže nekog kome će platiti uslugu najma vozila s vozačem, na što će potrošiti trideset tisuća kuna, a 50.000 kuna platit će i avionske karte.

Potres i korona, koji su obilježili 2020., definirali su i plan za ovu godinu, pa će se tako nabavljati još cigli i građevinskog materijala za stanovnike čije su kuće stradale u potresu, ali i dimnjaci, no samo u Gradskim četvrtima Sesvete i Brezovica, a tražit će i određeni broj stambenih kontejnera u vrijednosti od 200.000 kuna. Na popisu su i maske za 1,3 milijuna kuna, rukavice za 1,2 milijuna, antiseptici i dezinficijensi za 1,6 milijuna, ali i uređaji za pomoć pri disanju vrijedni 2,7 milijuna.

Milan Bandić Rebalans proračuna Za dvoranu u Granešini, a ni za bazen u Španskom opet nema dovoljno novca

Na “tapeti” su i zemljišta u gradskom vlasništvu koja su već godinama netaknuta i čekaju da ih se privede svrsi, pa i Paromlin, Gredelj i Zagrepčanka, koje su odlučili prodati, što je određeno u proračunu za ovu godinu koji je i prihvaćen i na Gradskoj skupštini. Razljutilo je to HNS-ova zastupnika Tomislava Stojaka jer je za razne urbanističke planove na sva tri zemljišta, konzervatorske studije, snimke postojećeg stanja, planove uređenja i studije predizvodljivosti Grad odlučio utrošiti više od 3,5 milijuna kuna.

Plus kupalište u Dubravi

– Za zemljište Zagrepčanke planirano je utrošiti 1,85 milijuna kuna, za Gredelj 1,5 milijuna kuna, a za Paromlin “samo” 180.000 kuna, i to za “radove postavljanja i održavanja zaštitne skele u kompleksu Paromlin”. Gradska uprava tako se “dobro” brinula o Paromlinu svih ovih godina da je sad potrebna i zaštitna skela! – ljutit je Stojak.

Zagreb: Osnovna škola Odra koja čeka gradnju školske dvorane Kraj trakavice u Odri? Škola konačno dobiva dvoranu. Roditelji: Ako opet ne zapne...

No tu je i niz drugih projekata koji se spominju već godinama, iako su, prema planu nabave, za neke više “zagrizli” nego proteklih godina, sudeći prema broju natječaja koje planiraju raspisati samo za jednu stvar. Tako će, primjerice, platiti gradnju i opremanje bazena u Španskom, čije se raspisivanje natječaja vrijednosti 45 milijuna kuna očekuje u lipnju, a posebne će natječaje raspisati za stručni nadzor nad gradnjom i upravljanje projektom, ali će tražiti i koordinatora zaštite na radu tijekom realizacije. Tri milijuna platit će za uređenje trga kod bazena, a pola milijuna dat će za javnu rasvjetu na pristupnoj prometnici. Još jedan bazen planira se u Dubravi, a njegova gradnja i opremanje koštat će pak četrdeset milijuna kuna.

I za zgradu Vlade

Novu dvoranu trebala bi dobiti posljednja škola u Zagrebu koja je nema, ona u Odri, gdje se gradnja čekala zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Lani je Grad počeo otkupljivati privatna zemljišta u okolici škole, a u ožujku planira raspisati natječaj vrijednosti 25 milijuna kuna za gradnju i opremanje dvorane. Novu školu od četrdeset milijuna dobit će i Horvati, no natječaj se očekuje tek u listopadu, kada će se raspisati i onaj za gradnju škole od pedeset milijuna u Čulincu. Mjesec je to kada bi “svjetlo dana” mogla ugledati i nabava za novu Osnovnu školu Jakuševec vrijednu 85 milijuna kuna.

Uložit će Bandić i u kulturu, pa je tako u planu i sanacija te uređenje, ali i opremanje zbirke Matz za 1,4 milijun kuna. Ona je smještena u stanu glazbenika Rudolfa i Margite Matz, te su je, zajedno s ostavštinom koju čine njihovi instrumenti, portreti, slike, fotografije i velika biblioteka, supružnici poklonili Muzeju grada Zagreba.

Kompleks u Španskom Gradnu koči sudski proces Bandić bi sad bazen s karting staze prebacio na ŠRC Špansko

– Trosobni stan na prvom katu zgrade u Mesničkoj 15 darovan je MGZ-u osamdesetih, no do danas nije otvoren za javnost – kaže ravnatelj muzeja Vinko Ivić. Namještaj i glazbala restaurirat će se te popraviti, što će koštati 400 tisuća kuna, a s 200 tisuća sanirat će od posljedica potresa i velika dvorana te pozornica kazališta Gavella. Razmišljao je gradonačelnik i o ukrašavanju metropole, pa će, po uzoru na to kako je osvijetlio i dva zagrebačka mosta, tako sad dekorativno osvijetliti i Crkvu svetog Marka, ali i zgradu Vlade te Hrvatskog sabora za 2,6 milijuna kuna. Raspisivanje natječaja očekuje se u veljači.

Glasačke kutije, plakati i WC kabine, potok Črnomerec, opet most Jarun i rasvjeta na Jankomirskom:

  1. Izborni materijali, glasačke kutije, najam fotokopirki, plakati, toneri, ali i kemijske toaletne kabine... Dio je to javne nabave koja se odnosi na izbore, a izdvojit će se ukupno 1,1 milijun kuna.
  2. Neke stube, na čije se loše stanje upozorava već dulje, konačno bi se trebale obnoviti. Iznosom od 1,6 milijuna kuna rekonstruirat će se Schloserove, a sanirat će se i stube biskupa Duha te Grgura Tepčića.
  3. Kako bi otkrili stvarno stanje zagrebačkih mostova, osmislit će i aplikaciju za njihovo snimanje i evidenciju. Planira se i postavljanje javnei dekorativne rasvjete na Jankomirskom mostu.
  4. U planu su i “akcije” koje se spominju godinama, poput mosta Jarun, za koji će raditi glavni i izvedbeni projekt, a namjeravaju ga osmisliti i za uređenje potoka Črnomerec.

“Bacaju” se i na promet, ali samo na papiru

Promet, koji se godinama spominje kao boljka metropole, a u to da ne funkcionira baš najbolje uvjerio se svatko tko se vozi tijekom jutarnjih i popodnevnih špica, također je stavka koja je dio plana nabave. No, u većini slučajeva, i dalje se izrađuje tek papirologija, pa smo stoga još daleko od rješavanja gužvi na zagrebačkim cestama. No prvi korak ipak je korak naprijed, pa su tako u Gradu odlučili izraditi studiju mogućnosti nadzemnih parkirnih kapaciteta za 90.000, ali i studiju mogućnosti izvedbe jednosmjernih prometnica na području cijelog grada za 199.000 kuna te onu za smirivanje prometa za 199.000 kuna. Izradit će i prometni elaborat za poboljšanje funkcioniranja prometa oko zagrebačkih tržnica za 170.000 kuna. Planiraju i izradu studije izvedivosti s analizom troškova i koristi gradnje tramvajske pruge od Kvatrića do Velike Kosnice za 80.000 kuna.

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • Avatar drug Joža
    drug Joža:

    Kaže Bandić..."nek crknu od muke, žičara će voziti 03.siječnja"...