Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odabrano idejno rješenje

Ovako će izgledati kupalište u Španskom: Uz 2 bazena imat će tropski slap, vatrene kupke...

Kupalište u Španskom
Foto: Studio Ante Murales
1/9
09.02.2018.
u 08:44

Odabrano je idejno rješenje studija Ante Murales: Kompleks će postati središte kvartovskog života

Stanovnici Španskog mogli bi se 2021. godine kupati u novim bazenima koje čekaju cijelo desetljeće. Pod uvjetom, naravno, da bude novca u gradskom proračunu za jedan takav objekt. Tri godine, naime, inače traje gradnja takvog zdanja, čiji su prvi obrisi poznati od jučer, kada je objavljeno idejno rješenje izgleda zatvorenih bazena u Španskom. Vremenski je to okvir ako sve prođe “glatko”, odnosno ako se na vrijeme raspiše natječaj za projektnu dokumentaciju i dobije građevinska dozvola te ako ne bude poništenja natječaja.

Vrtovi, gejzir, vruće kamenje

Tako će stanovnici zapadnog dijela Zagreba, koji ovaj projekt čekaju kao “ozebli sunce”, na jugoistočnom dijelu današnje karting-staze moći uživati u dva natkrivena bazena, većem dimenzija 33x25 i dubine 2,2 metra te manjem od 25x12,5 s kosim dnom, dubine od 0,7 do 1,35 metara, tribinama za 250-300 gledatelja, kafiću i zalogajnici, prostoru za saunu te dvorani za gimnastiku, ritmiku, aerobik, borilačke sportove, balet i koreografiju. Taj je sadržaj u objektu od sedam tisuća kvadrata, naime, uvjetovan natječajem koji je raspisao Grad kao investitor, a provelo ga je Društvo arhitekata Zagreba.

Kupalište u Španskom
1/11

Među 42 zaprimljena rada, koliko ih je pristiglo u tri mjeseca trajanja natječaja, prvu nagradu odnio je tim iz projektnog studija Ante Murales, autora Ante Nikše Bilića, Sunčice Mastelić-Ivić i Marka Gusića. Njihov je rad izabrao stručni ocjenjivački sud sastavljen uglavnom od renomiranih arhitekata, a drugo su mjesto dodijelili Niki Dželaliji, Krešimiru Reniću i Ivi Martinis iz studija Onda arhitektura, dok je treće pripalo Damiru Vitkoviću i njegovu timu u kojemu su Domagoj Ciglar i Katarina Malić.

Ideja je bila, kaže prvonagrađeni Ante Nikša Bilić, na tom prostoru oživjeti ideju kupališta iz 19. stoljeća, no na moderniziran način, unutar zatvorenog i staklenog, osvijetljenog prostora u koji su ugradili i vrtove postavljene uz vanjski rub zgrade. Osim zadana dva glavna bazena, od kojih je veći namijenjen natjecanjima u plivanju, vaterpolu, sinkroniziranom plivanju i ronjenju, no otvoren za rekreativce, a manji je za učenje plivanja, arhitektonski je tim predložio i niz manjih kupališnih atrakcija poput i jacuzzija, gejzira, blatnih, vatrenih i zvučnih kupki, tropskog slapa, tretmana vrućim kamenjem...

– Tim bi sadržajem ova institucija mogla prerasti u pravo središte kvartovskog života – kažu arhitekti iz studija Ante Murales.

U kompleks su ugradili i vodeni tobogan do kojeg bi se dolazilo preko velikog oglasnog panela na vrhu zgrade, koji bi služio i kao informativna ploha za sva događanja na kupalištu, s mogućnošću najma u reklamne svrhe.

Trg za adventske svečanosti

Društvenim aktivnostima doprinio bi i pješački trg s istočne strane kompleksa, koji bi upotpunio prostor do zgrade za koju se još vodi spor između Grada Zagreba i vlasnika kartinga Željka Gredičaka. Na trgu bi niknuo i plitki bazen, koji bi, smatraju arhitekti, zimi bilo moguće koristiti za kvartovsko klizanje, a cijeli trg za prigodne adventske svečanosti. Vrijednost je cijele investicije 56,2 milijuna kuna, odnosno 9000 po kvadratu.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Kupalište u Španskom
1/33

Komentara 25

AN
ante92
10:21 09.02.2018.

Tko vjeruje da će se ovo izgraditi trk kod doktora po tablete.

Avatar Klodi
Klodi
09:10 09.02.2018.

I onda se probudiš, vidiš da je deka na podu, zima ti je, pokriješ se i spavaš dalje.

Avatar Niškorist
Niškorist
10:50 09.02.2018.

Smije se piškit u tom bazenu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije