Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ogradili okretište tramvaja: 'Morali smo do vlasništva'. Pročelnik: 'Zemljište je njegovo, ali...'

Naknadu već duže vrijeme dogovoriti s Gradom i zbog svega toga, bili smo prisiljeni na ovakav očajnički potez – objasnio je Mladen Maršanić
01. listopada 2019. u 22:29 37 komentara 22809 prikaza
Zagreb: Obitelj postavila ogradu preko tramvajske pruge na okretištu u Prečkom
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Do Jaruna tramvajem, a onda do Prečkog autobusom jer okretište je danas poslijepodne bilo – blokirano. Ogradu preko pruge sa znakom zabrane na kojem je pisalo “privatan posjed” postavila je obitelj Maršanić, svoj potez objašnjavajući riječima “prekipjelo nam je”.

Jadranska avenija Neobično iznenađenje Popravljali semafor na Jadranskoj aveniji, ovo ih je dočekalo u upravljačkoj kutiji

Htjeli mirno, ali...

Kako je pojasnio Mladen Maršanić, zemljište na kojem se danas nalazi okretište Prečko njegovoj je obitelji oduzeto još za vrijeme Jugoslavije, kad im je rečeno da će njihovim posjedom proći cesta.

Zagreb: Obitelj postavila ogradu preko tramvajske pruge na okretištu u Prečkom
1 / 10
Zagreb: Obitelj postavila ogradu preko tramvajske pruge na okretištu u Prečkom

– Žao nam je zbog građana koji ne mogu tramvajem i zbog toga se ispričavam. Nažalost, morali smo do svojeg vlasništva. S Gradom smo u pregovorima već više od dvadeset godina, a unazad šest mjeseci pravomoćno smo vlasnici zemljišta. Nikako, međutim, ne možemo doći do razgovora ili s gradonačelnikom ili s nekim u Gradu tko bi htio riješiti taj naš problem – podigao je ogradu pa rekao Mladen Maršanić. Oko njega i obitelji u to su se vrijeme već okupili i stanovnici Prečkog, neki im čestitali na potezu i bodrili ih, dok su drugi ipak skeptično zaključili da se ipak sve “moglo mirnim putem”. I htio je tako, kazao je Maršanić, ali Grad se, tvrdi, ne odaziva.

Prosvjed stanovnika Brestja zbog ceste koja je raskopana već šest godina OBEĆANO IM SVAŠTA, DOBILI SEMAFOR Prosvjednici iz Brestja vjeruju obećanjima gradonačelnika. Vjerovali su i oni u Španskom...

– Zatražili smo povrat nakon što cesta nije izgrađena i zemlja nam je vraćena, ali obeštećeni nismo. Naknadu već duže vrijeme dogovoriti s Gradom i zbog svega toga, bili smo prisiljeni na ovakav očajnički potez – objasnio je Mladen Maršanić, koji je, nakon postavljanja ograde, otišao s okretišta. Stigla je, zato, ubrzo policija, komunalci, ali i gradski čelnici predvođeni Milanom Bandićem, koji su pojasnili kako je Maršanić danas ujutro bio na sastanku u Gradu, a budući da na njemu ništa konkretno nije bilo dogovoreno, ovaj je Zagrepčanin blokiranje pruge odmah najavio. Nitko, međutim, kažu u gradskoj upravi, nije mislio da će se to zaista i dogoditi.

– Zemljište zaista jest u njegovu vlasništvu, i to od ožujka ove godine, kad je za to stiglo pravomoćno rješenje. U pregovorima smo za plaćanje naknade, ali moramo poštivati proceduru, odnosno odluku procjenitelja, procjeniteljskog povjerenstva i nadležne skupštine kako bismo sporazumno riješili kolika će ta naknada biti – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada Damir Lasić pa dodao kako Maršaniću zemljište, logično, ne može biti vraćeno. Jedino što preostaje jest da ostvari naknadu, dogovorno ili putem suda, koja ne mora nužno biti novčana, već i u obliku drugog zemljišta ili, primjerice, nekretnine.

Cijepanje drva za ogrjev 'PET DO 12' Sezona grijanja počela, ljudi masovno kupuju drva: 'Telefon neprestano zvoni'

Sutra opet sastanak

Činjenicu da se zemljište “procjenjuje” od ožujka, otkad Maršanić ima pravomoćnu presudu da je njegovo, Lasić je objasnio time da je sama procjena bila izrađena, ali ju je gradsko povjerenstvo vratilo na doradu i ona bi na stolu trebala opet biti u četvrtak. Tada će se, govori pročelnik za imovinsko-pravne poslove, znati i njen iznos.

– Ne možemo proizvoljno nuditi iznose i o njima raspravljati – kazao je Damir Lasić, još jednom spomenuvši kako se “procedura mora poštovati”. Zašto, pak, ništa nije riješeno u 19 godina, otkako postoji samo okretište, koje je u startu građeno na zemlji koja nije gradska? Opet procedura.

– Pravni tijekovi. Prvostupanjsko rješenje, pa drugostupanjsko, pa Upravni sud. Kad je sve postalo pravomoćno, moglo se u pregovore – kažu u Gradu, u kojem danas također, govore, imaju sastanak s Maršanićima.

Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar blokirani
  blokirani:

  Da u pitanju netko od doticnog vec bi odavno procjena bila napravljena i obavljena isplata ali ovaj puta nije njihov ................malo po malo mikijevi kosturi izlaze........

 • kajinx:

  Vlasnici, nemojte zaboraviti dodati kamate za 20godina.

 • SveJeUzalud:

  ...pa gospodin nije Bandićev kum....po da se rješenja nalaze bez procedure...zamjena zemljišta ili naka Zagreb plača najam u obliku koncedije...i tako ave unazad i unaprijed....