Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do rujna na Opatovini

Goldonijeva heroina Mirandolina postaje Krčmarica Purgerica u komediji koja izruguje narcizam

Zagreb: "Krčmarica purgerica" otvara 38. Histrionsko ljeto
Robert Anic/PIXSELL
05.07.2023.
u 14:53

Na Histrionskom ljetu gledat ćemo za promjenu ekipu sjajnih mladih glumaca koju predvodi talentirana Dea Presečki u naslovnoj ulozi

Grof, vitez i markiz postali su građevinski poduzetnik, političar i konceptualni umjetnik, glumice influencerica i blogerica, a Goldonijeva besmrtna heroina, gostioničarka Mirandolina - Krčmarica Purgerica u novoj predstavi Histrionskog ljeta koja će svoju premijeru imati u subotu. 

"Krčmaricu Purgericu", osuvremenjenu i kajkaviziranu verziju lektirnog naslova talijanskog komediografa Carla Goldonija režirao je Dražen Ferenčina, prema tekstu dramaturginje Petre Mrduljaš. Ferenčini je ovo deseta, jubilarna režija u Histrionu gdje je kajem 90-ih napravio neke od svojih prvih redateljskih koraka kao asistent Zlatku Vitezu na "Tajni Krvavog mosta" te nešto kasnije briljirao s predstavom "Zagrebački orkestar" koja se i danas smatra jednom od najuspješnijih histrionskih komedija u novom mileniju. 

-"Gostioničarku Mirandolinu" Goldoni je napisao sredinom 18. stoljeća i još uvijek se često izvodi. Samo u Hrvatskoj do kraja godine će biti tri premijere, najprije naša, histrionska, potom na Splitskom ljetu i u Požegi. Fabula je u našoj varijanti Goldonijeva, no Petra je napisala gotovo pa novo, autorsko djelo i smjestila ga u suvremeni Zagreb- naveo je Ferenčina.

Vremena su se od Mletaka naovamo promijenil, pojasnila je razloge smještanja radnje u suvremeni kontekst dramaturginja Petra Mrduljaš.

-Promijenili smo likove, ali smo zadržali odnose među njima i Goldonijeve situacije. Ono što je zajedničko svim licima u komediji je kolektivni narcizam koji u suvremenom društvu ne zaobilazi nikoga od nas pa smo odlučili da pozabavimo s narcizmom karakterističnim za virtualni cirkus koji nas je zahvatio- objasnila je dramaturginja. Drukčiji će, u odnosu na original, biti i završetak, dodaje.  

-U izvorniku, Mirandolina se udaje za sobara i svečano odlučuje kako će se prestati baviti intrigama i početi peglati suprugu što nam se čini da više ne rezonira s današnjicom - najavila je. 

Vesli nas što ćemo u naslovnoj ulozi gledati Deu Presečki, talentiranu mladu glumicu iz Krapine koja je predlani osvojila niz nagrada za svoju interpretaciju "Matijaša Grabancijaša Dijaka", uključujući i onu Hrvatskog glumišta za umjetnike mlađe od 28 godina. Ovo je drugi puta da ju gledamo u Histrionima gdje je debitirala prošlog ljeta u drami "Svoga tela gospodar". 

-O ulozi Mirandoline sanjala sam čim sam upisala Akademiju i jako me veseli što mi se želja ostvaruje. Raduje me i što sam ponovno na Opatovini s divnom ekipom - poručila je Presečki. Građevinskog poduzetnika igra Jakov Zovko kojemu će ovo biti prva veća uloga u profesionalnom kazalištu, rekao je. 

-Čast mi je biti na Opatovini i igrati u predstavi koja će imati više od 30 izvedbi što je u Zagrebu postala prava rijetkost -  kazao je Zovko. U ostalim ulogama su Marko Hergešić kao političar, Bogdan Ilić kao konceptualni umjetnik zvan Markiz, Lara Nekić i Kata Fiolić igraju pak influencerice Laru i Katu, dok su kostimi zasluga iskusne Marite Ćopo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije