Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ime Grada

Bandić traži ocjenu zakonitosti i ustavnosti odluke ministra Mornara o upisu učenika u srednje škole

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.11.2015.
u 15:54

Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić istaknuo je da je ministar Vedran Mornar prekršio niz zakonskih odredbi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je u ime Grada Zagrebu Ustavnom sudu prijedlog za preispitivanje zakonitosti i ustavnosti Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016., a neki od roditelja 56 zagrebačkih učenika za koje nije bilo mjesta u zagrebačkim srednjim školama najavili su da će još razmisliti o podizanju tužbe i traženju odštete od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta "zbog svega što su njihova djeca pretrpjela".

Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić iznio je na konferenciji za novinare glavne stavke prijedloga za pokretanje postupka ocjene suglasnosti ovogodišnje odluke o upisu u srednje škole sa zakonskim propisima i Ustavom RH. Istaknuo je da je ministar Vedran Mornar prekršio niz zakonskih odredbi, da je odluke donosio bez suglasnosti s osnivačima škola, da je sam sebi propisao protuzakonite ovlasti i potom po njima postupao.

Lovrić: Smanjenje kvote učenika u razredu s 28 na 26 smanjilo je broj upisnih mjesta 

Lovrić je podsjetio da je ključ problema u tomu što je ministar, bez razumljivih i opravdanih razloga,  tijekom travnja zatražio od zagrebačkih srednjih škola, prvo strukovnih, a zatim i gimnazija i onih s trogodišnjim programima, da se broj upisnih mjesta u razrednim odjelima smanji sa 28 na 26 mjesta. "Odluka o tom smanjenju smanjila je ukupan broj upisnih mjesta u redovnim školama Grada Zagreba za 650 mjesta, što u velikoj mjeri odstupa od prvotonog prijedloga strukture upisa koje je izradio ured za obrazovanje", podsjetio je Lovrić.

Također, MZOS u srpnju mijenja odluku o upisu koja se odnosi na strukturu, ne objavljuje ju u Narodnim novinama, što je protuzakonito i ne prihvaća zahtjev zagrebačkog ureda da se poveća broj upisnih mjesta. MZOS odbija zahtjev uz obrazloženje da su upisi provedeni u skladu sa zakonom i da se ne može povećati broj upisnih mjesta nakon upisnih rokova. Lovrić napominje da je ministarstvo Odlukom o upisu u ovoj školskoj godini prekršilo Ustav i zakonske propise, što je za taj ured "neprihvatljivo, nepravedno i stvorilo je pravnu nesigurnost koja se sručila na leđa najranjivijih - naše djece."

Po njegovim tvrdnjama, upravo je ministrova odluka o smanjenju broja učenika u razredima dovela do manjka mjesta u zagrebačkim srednjim školama (u koje se upisuje i oko 2500 djece koja dolaze izvan Zagreba) pa se dogodilo da je 80 učenika s prebivalištem u Zagrebu ove godine ostalo neupisano, a MZOS im je naknadno ponudio slobodna mjesta izvan Zagreba.  "Bila bi dovoljna samo jedna odluka ministra, odluka da se broj učenika u razredu poveća s 26 na 27 i sva bi djeca u Zagrebu redovno mogla biti upisana", tvrdi Lovrić.

 No, kako su iz MZOS ostali u uporni u pojašnjenju da su sve radili u skladu sa zakonom i da je cijeli postupak upisa u srednje škole transparentan i jednako važeći za sve učenike u cijeloj Hrvatskoj, zagrebački gradonačelnik Bandić donio je odluku da se 56 učenika, koji nisu pristali na nastavak školovanja izvan Zagreba, upišu u privatne škole, a školarinu za jednu godinu, od oko milijun kuna, platit će im se iz gradskog proračuna.

Roditelji: htjeli smo upisati djecu i u manje atraktivna zanimanja, ali ni tamo nije bilo mjesta

Neupisani učenici uglavnom su imali niski broj bodova za upis ili se nisu upisali u redovne škole zbog raznih osobnih propusta i krivih procjena, kako navode u MZOS-u, no dio njihovih roditelja napominje da oni u odabiru srednjoškolskih programa nisu bili preambiciozni i prijavljivali su se u manje atraktivna zanimanja, poput vrtlara, dimnjačara, instalatera kućnih instalacija, no ni u te programe u Zagrebu nisu uspjeli upasti. Nastavak školovanja u nekoj od susjednih županija, što im je ponudio MZOS, nije im prihvatljivo, kako zbog troškova, tako i zbog toga što smatraju da je ministar administrativnom odlukom onemogućio njihovoj djeci pravo na školovanje u svom gradu.

Lovrić kaže da je već 20-ak te djece krenulo u privatne škole u Zagrebu, a ostali će se upisati tijekom idućeg tjedna. Dodao je da će se nastaviti rješavati problem i svih ostalih učenika, njih još 23 koje je, kaže,  ministarstvo "ucijenilo i prisililo" da se upišu u škole izvan Zgareba, iako se sasvim jednostavnom odlukom za njih može naći mjesta u gradskim školama.  Na upit novinara "napadaju li ministra" jer je predizborna kampanja Lovrić je odgovorio da se ne radi ni o kakvom napadu već o traženju da se radi u skladu s Ustavom i zakonima.

 "Ovdje se radi o pogrešci koju ministar Mornar tvrdoglavo ne želi priznati. Ja bih shvatio njegovo inzistiranje da se ne radi o djecu, no odluke i zakone treba prilagoditi interesima djece", dodao je.

>> Čelnici Zagreba dovode u zabludu roditelje srednjoškolaca, ima dovoljno upisnih mjesta

Komentara 5

BI
bigstar
17:05 04.11.2015.

Kao daje to cudno za ovu vladu koja je puna nekompetentnih i nestrucnih ministara.Nadajmo se samo da ce od ponedjeljka ova zemlja lakse disati i jer ce se osloboditi ove nesposobne vlade.

L3
luka_37
18:24 04.11.2015.

Bandiću...dušo prodana...a gdje si bio zadnja 3 mjeseca dok su ova "jadna" djeca sjedila doma...da nema izbora bolio bi te đon za njih....

LA
LANA555
23:49 04.11.2015.

Frajer glumata.Sad se sjetio djece.Di si bio dok je grmilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije