Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JARUN PANORAMA

Arhitektica o projektu 'malog Manhattana' u Zagrebu: 'Kome se ti kvadrati grade?'

Facebook/Savski gaj naj naj, Trokut mali raj!
23.05.2023.
u 21:19

Projekt izgradnje velikih nebodera tik uz rotor Remetinec komentirala je i arhitektica Marina Pavković, navodeći kako se radi o ''monstruoznom pristupu prostoru''

Ideja o Jarun panorami, inače poznatoj i kao ''mali zagrebački Manhattan'', izvirila je još 2008. godine, no i dan danas nije realizirana. Projekt izgradnje velikih nebodera tik uz rotor Remetinec komentirala je u emisiji N1 Novi dan i arhitektica Marina Pavković, navodeći kako se radi o ''monstruoznom pristupu prostoru''.

- To je mega-projekt mega-preizgrađenosti na jednom uskom trokutu zemljišta gotovo duplo manjem od Zagrebačkog velesajma gdje se gradi na stotine tisuće kvadrata. Četiri nebodera od 21 kat i na drugoj kazeti najviši toranj od 36 katova. To je agresivno u prostoru jer je udaljenost između zgrada koje su visoke 150 metara samo 12 metara. Ovdje urbanizam podupire jedan privatni interes preizgrađenosti - kazala je.

VEZANI ČLANCI:

Novi Zagreb je pohvalila, navodeći kako se radi o fantastičnom urbanizmu koji je sve višekatnice stavio na južnu stranu Avenije Dubrovnik, dodajući kako se ovime ''prvi put zatvara Medvednica i jedan osebujan ambijent''.

- Postavlja se pitanje kome se ti kvadrati grade. Ovaj neboder ima kvadrata koliko i cijeli blok Badel. To je jedan monstruozan pristup prostoru. U Zagrebu se ne gradi na osnovi deficita jer mi ne znamo koliki su deficiti Zagreba. Kome se to gradi kada znamo da je prema zadnjem popisu stanovništva 30.000 Zagrepčana manje - dodala je.  - Za pretpostaviti je da je nova gradska vlast preuzela vruće krumpire prošle vlasti. Ovo je projekt iz doba Tatjane Holjevac, čiji nam je otac ostavio fantastičan Novi Zagreb. Gradska vlast se usprotivila ovakvom tipu gradnje i zapriječeno joj je tužbom. Imate situacija kada se trebate i na sudu boriti, pa i izgubiti za neke vrijednosne ideale - mišljenja je Pavković.

>> VIDEO Borella zbunilo pitanje, zamijenio Beograd s ruskim Belgorodom: 'Ne znam što se dogodilo'

Komentara 6

DU
Deleted user
14:31 26.05.2023.

Ove kocke sigurno ne izgledaju dobro. Ako se nesto gradi trebalo bi biti ljepse . Neboderi nisu dokaz napretka. Treba postivati cijelu vizuru grada koji je osebujan bas rijekom Savom i Sljemenom.

DU
Deleted user
01:41 24.05.2023.

To je osuđeno na propast, mafijaška posla

IL
ilustrator
22:19 23.05.2023.

milanovim stopama neustrašivo kroče oni što pred đamijom performanse izvodiše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije