Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misteriozni virus

Znanstvenici se pripremaju za sljedeću pandemiju: Što je to bolest X?

koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
17.01.2024.
u 12:49

Bolest X pomalo je misteriozno ime za bolest prouzročenu trenutačno nepoznatom, ali ozbiljnom mikrobnom prijetnjom.

Što je to "bolest X"? Izraz je nastao prije nekoliko godina radi toga da se znanstvenici potaknu na osmišljavanje medicinskih protumjera za nepoznate zarazne bolesti. Pritom se misli na neke nove koronaviruse, poput onog koji uzrokuje COVID-19, uz one poznate, poput virusa ebole. Ideja je bila potaknuti razvoj platformskih tehnologija, uključujući cjepiva, terapije lijekovima i dijagnostičke testove, koje bi se mogle brzo prilagoditi i primijeniti kao odgovor na niz budućih epidemija ili pandemija, piše Bloomberg.

koronavirus
1/8

Zapravo, bolest X pomalo je misteriozno ime za bolest prouzročenu trenutačno nepoznatom, ali ozbiljnom mikrobnom prijetnjom. Svjetska zdravstvena organizacija 2017. godine dodala je bolest X na kratki popis patogena koji se smatraju prioritetom za istraživanje, uz poznate ubojice poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i ebole. 
Pitanje je dospjelo na dnevni red Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj, a generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pridružio se drugim zdravstvenim dužnosnicima u raspravi o tome.

COVID-19, prouzročen novim koronavirusom, bio je primjer bolesti X kada je započela pandemija krajem 2019. Golema količina virusa koji cirkulira među divljim životinjama smatra se vjerojatnim izvorom više takvih bolesti. To je zbog njihova potencijala da se preliju i zaraze druge vrste, uključujući ljude, stvarajući infekciju protiv koje ljudi neće imati imunitet.

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ističu kako je svrha proučavanja bolesti X omogućiti ranu međusektorsku spremnost za istraživanje i razvoj nepoznate bolesti. Humanitarna kriza koju je izazvala epidemija ebole u zapadnoj Africi 2014. – 2016. bila je poziv na buđenje. Unatoč desetljećima istraživanja, nije bilo proizvoda spremnih za primjenu na vrijeme kako bi se spasilo više od 11.000 života. Kao odgovor na to, WHO je izradio Nacrt istraživanja i razvoja kako bi ubrzao razvoj niza alata za "prioritetne bolesti". Trenutačni popis uključuje COVID-19, Krimsko-kongoansku hemoragijsku groznicu, ebolu, Marburg viruse, Lassa groznicu, Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) i SARS, nipah i henipavirusne bolesti, groznica Rift Valley i Zika virus.

VEZANI ČLANCI:

Istraživanje za sljedeću pandemiju dobro napreduje. Bilo je potrebno samo 326 dana od objavljivanja genetske sekvence virusa SARS-CoV-2 do autorizacije prvog cjepiva protiv Covida, dijelom zahvaljujući radu obavljenom od 2017. u pripremi za bolest X. Sada grupe poput Koalicije za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) podržavaju platforme cjepiva s brzim odgovorom koje bi mogle razviti novu imunizaciju unutar 100 dana od pojave virusa s pandemijskim potencijalom, prema projektu vrijednom 3,5 milijardi dolara. 

Ostali napori koji su u tijeku uključuju ažuriranje Međunarodnih zdravstvenih propisa i razvoj novog globalnog sporazuma za zaštitu svijeta od budućih izvanrednih situacija te novi fond, odobren od Svjetske banke, za prevenciju, pripravnost i odgovor na pandemiju.

VEZANI ČLANCI:

U planu je i otvaranje centra za rano upozoravanje na pandemiju u Berlinu, čiji je cilj ubrzati pristup ključnim podacima i razviti analitičke alate i modele za procjenu potencijalnih prijetnji, zatim realizacija Global Virome projekta čiji je cilj otkriti zoonotske virusne prijetnje i zaustaviti buduće pandemije, inicijativa američke vlade vrijedna 5 milijardi dolara za razvoj sljedeće generacije cjepiva i tretmana za COVID-19, ulaganje od 262,5 milijuna dolara u američku nacionalnu mrežu za otkrivanje i učinkovitije reagiranje na javnozdravstvene hitne situacije te uspostava globalnog centra za pandemijsku terapiju.

Ipak, brojni izazovi prijete potkopavanjem tih mjera. Neki od njih iscrpljeni su i oslabljeni zdravstveni sustavi, rastući protuznanstveni pokret koji je povećao oklijevanje oko cjepiva i mogućnost da vlade naposljetku izbrišu s liste prioriteta financiranje otkrivanja izbijanja i pripravnost kako percipirani rizici nestanu.

VIDEO Testiranje na hripavac i koronavirus u NZJZ-u "Andrija Štampar"

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Heisenberg
Heisenberg
12:58 17.01.2024.

Samo neka se za nas ne brinu ovi plaćenici iz Davosa, cijelom čovječanstvu će biti bolje i sigurnije.

TR
trpimir2022
13:18 17.01.2024.

Duboka država će nas istrijebiti . . .

Avatar Felix24
Felix24
14:13 17.01.2024.

Pa6 tjedana prije covid plandemije Gates i ekipa su radili u suradnji sa medijima SIMULACIJU izbijanja SARS virusa, vidi vraga mjesec i pol kasnije plandemija... Sada najavljuju smrtonosniji a priča se da dolazi 2025 SPARS koji će biti sa 30%30% smrtnosti. Corona je očito bila samo depopulacijska PROBA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije