Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA CJEPIVA

Hrvatskom hara respiratorni sincicijski virus, može biti poguban za ovu skupinu ljudi

?ekanje u redu
Foto: Davor Puklavec/24sata
1/2
04.01.2024.
u 19:59

Najčešće obolijevaju oni najmanji, u dobi do šest mjeseci.

Sezona respiratornih infekcija u Hrvatskoj je u punom zamahu, a uz standardne prehladu, gripu i koronu, ove je jeseni/zime naveliko prisutan i respiratorni sincicijski virus (RSV). Miroslav Venus, pročelnik Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, kaže da je RSV za većinu zaraženih poput prehlade, no može biti vrlo opasan za dojenčad i malu djecu.

- Kod tako male djece, čim nastane sekret, počne kašalj, a zbog tako malog bića sve je vrlo dramatično. Isto tako, s obzirom na to da se prenosi respiratornim putem, prilično je česta infekcija - dodaje Venus za 24sata.

FOTOGALERIJA FOTO Više od tisuću oboljelih: Građani čekaju na testiranje pred zavodom Andrija Štampar

?ekanje u redu
1/10

Zbog toga je vrlo velika rijetkost da djeca do otprilike druge godine izbjegnu oboljenje, odnosno da se ne zaraze, ističe. Najčešće obolijevaju oni najmanji, u dobi do šest mjeseci. - Nakon preboljenja je problem u tome što ne ostaje neka dulja zaštita, to jest može se ponovno oboljeti. Ipak, očekuje se da je u slučaju ponovnog oboljenja relativno blaža klinička slika - dodaje Venus.

Naglašava i da posebno oprezan treba biti kod prijevremeno rođene djece, kao i kod beba sa srčanim greškama. Za njih je RSV poguban jer sami još nisu stvorili antitijela, a zbog toga što cjepivo nije dostupno u RH, nisu ga mogli primiti tako, ali ni preko, primjerice, cijepljene majke.

VEZANI ČLANCI:

Izvor zaraze RSV-a je čovjek, odnosno virus se širi kapljičnim putem, uključujući bliski kontakt poput kihanja i kašljanja. Preventivne mjere uključuju, među ostalim, izbjegavanje mjesta s mnogo ljudi i održavanje higijene ruku.

Dežurna epidemiologinja, doc. dr. sc. Dijana Mayer kaže da, što se tiče RSV-a, on nije na popisu zaraznih bolesti na način da se prijavljuju pojedinačni slučajevi. Njega bilježe u laboratoriju za mikrobiologiju HZJZ-a u postocima, pa je u zadnjih mjesec dana zabilježen povećani udjel uzoraka koji su pozitivni na RSV s osam na 28 posto, i to većinom u djece mlađe od četiri godine.

Saša Srića iz KBC-a Zagreb ima posebno upozorenje za građane. - Sad je sezona raznih virusa i rekao bih da je izrazito važno da se ništa ne radi na svoju ruku, pogotovo s antibioticima, jer se oni daju samo za bakterijske infekcije i ako čovjek radi nešto na svoju ruku, može biti samo više štete nego koristi - rekao je Srića za 24sata.

VIDEO Testiranje na hripavac i koronavirus u NZJZ "Andrija Štampar"

Komentara 12

LA
larala
20:47 04.01.2024.

Cjepivo za RSV postoji i zove se (Synagis) ... svake jeseni istim su se do sada uredno cijepili Palčići i žalosno je da gore navedeni liječnici to ne znaju (posebno dr. Venus) ... Toliko o njihovoj stručnosti. Za ovakvo neznanjee u nekoj normalnoj državi bi se oduzela licenca, u Hr. se izjave ovakvih likova prenose u dnevnim novinama.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:15 05.01.2024.

Sad će Pfizer poslati nove doze.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:17 05.01.2024.

Idler, pitaj Španju za mišljenje. Nakon korona prijevare, ništa više nije isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije