Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okovani ledom

Za cijelo područje Gorskog kotara proglašena elementarna nepogoda

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
04.02.2014.
u 14:47

Osim na šumama i drvnoj masi, najveća je šteta na strujnim vodovima

Za cijelo područje Gorskog kotara proglašavam elementarnu nepogodu, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nakon danas održane sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije, na kojoj su prisustvovali svi goranski načelnici i gradonačelnici. Vizure Gorskog kotara ovih su dana kao s nekog drugog planeta, rekao je načelnik Stožera i zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Pohvalio je sve službe koje su na terenu izložene velikim opasnostima i danonoćno na raspolaganju stanovništvu Gorskog kotara. Izvanredni su u ovoj izvanrednoj situaciji, rekao je Boras Mandić.

- Ceste su otvorene za interventna vozila, ali su po nalogu policije zatvorene za lokalni promet, otvarat će se po odluci cestara. Škole su počele raditi, osim u Fužinama, Čabru, u Brod Moravicama i u Lokvama. Dio agregata postavljen je u gotovo svim mjestima, ima ih na raspolaganju iz cijele Hrvatske. Nakon probijanja prometnica pojačano se radi na električnoj mreži, meteorološka prognoza nije najsjajnija, očekujemo smirivanje u petak, no vidjet ćemo sutra i prekosutra. Što se tiče opskrbe hranom, čuo sam se s ministrom Linićem, dao je nalog da se namirnice izdaju bez fiskalnih računa. Telefonske linije su prekidu, ali vezu imamo u policiji. Najkritičnije je prošlo, ali će još dugo trebati da se struja vrati u sve dijelove Gorskog kotara.

Osim na šumama i drvnoj masi, najveća je šteta na strujnim vodovima. HGSS je tu da se probije do svakog stanovnika, sve su naše županijske snage uključene i nosimo se sa situacijom, nije potrebno zvati pomoć sa stane, policija je angažirala i specijalce. Hitna pomoć radi svoj posao, srećom, loših situacija nije bilo, osim povrede jednog vatrogasca i jednog civila – rezimirao je župan Komadina sadašnju situaciju u Gorskom kotaru. Čabar je najpogođenija sredina, ondje je u Policijsku postaju preseljen Stožer, Hitna, putem njihove Tetre uspostavili smo komunikaciju, održavamo život i pokušavamo riješiti situaciju, potvrdio je gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel.

- Oko 80 posto nadzemnih elektroenergetskih vodova srednjeg napona je izvan pogona, uništeno i oštećeno, više od 50 posto niskonaponskih mreža po mjestima je također uništeno. Mobilizirali smo svu operativu na sanacijama, imamo dovoljan broj ljudi, mehanizaciju, svu opremu. Problem su uvjeti rada, bilo je nemoguće napraviti više, radi se u nevjerojatnim prilikama. Dosada je na trenu bilo sto ljudi, od sutra krećemo s znatno većim brojem radnika iz ostalih dijelova Hrvatske, Pule, Gospića, Zagreba, Siska, na raspolaganju imamo operativu cijelog HEP-a. Privremeno smo uspostavili agregatsku mrežu koju ćemo možda i danas nastaviti širiti, radimo na sanacijama, računamo da ćemo do kraja tjedna osigurati osnovno napajanje, a prava sanacija mreže će trajati mjesecima, radi se o vrlo velikim štetama, zapravo o obnovi gotovo cijele elektromreže Gorsko kotara – izvijestio je o stanju prvi čovjek "Elektroprimorja" Vitomir Komen.

Na području Čabra i Delnica su ekipe GSS-a iz Rijeke i Pule, obilaze teren i rade u suradnji s specijalnom policijom, a u pripravnosti su i ekipe iz Zagreba, Karlovca, Ogulina i Gospića. Na terenu djeluje i Služba zaštite i spašavanja. U ovom je trenutku u Gorskom kotaru bez električne energije gotovo sedam tisuća ljudi. Ondje su stigli i pripadnici Specijalne jedinice Lučko, svi su policijski djelatnici na terenu, a po potrebi na raspolaganju je i policijski helikopter, potvrdila je Senka Šubat, načelnica PU primorsko-goranske.

>> Župan Komadina: Čini se sve na uspostavi života u Gorskom kotaru

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:56 04.02.2014.

Hm, gorani su uvijek najjači u sexu. Šest mjeseci sexaju se sa drvima, a šest mjeseci sa snijegom. Sad se i led ubacio u igru.

Avatar tecnomafia
tecnomafia
18:52 04.02.2014.

Župan Zlatko Komadina proglasio elementarnu nepogodu za cijeli Gorski kotar pa kako i neče biti elementarna nepogoda kad je on župan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije