Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vladin tim spriječit će da školstvo proizvodi nove nezaposlene

Zbogom, teška industrijo, ta grana Hrvatskoj sigurno više neće trebati, uvjeren je Mrsić
12. travnja 2012. u 20:05 44 komentara 12 prikaza
\'13.07.2009., Zagreb - Studenti dolaze na prijemni ispit na Ekonomski fakultet za upis, ispred ulaza docekale su ih velike guzve. Photo: Goran Stanzl/Vecernji list \'
Foto: Goran Stanzl/Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

Tržište rada mora postati jedan od glavnih kriterija upisne politike u sustavu srednjeg i visokog obrazovanja. Da bi se do toga doista došlo u praksi, aktivirat će se sektorska vijeća. U njima će, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, biti predstavnici ministarstava rada, obrazovanja, gospodarstva i malog poduzetništva.

– Međuresorski tim koji će se formirati bit će odgovoran za kvote i politiku obrazovanja – kaže Mrsić i dodaje da treba uključiti i lokalnu samoupravu jer postoje županije u kojima se obrazuje kadar za zanimanja za koja uopće nema potrebe.

Vještine za vlastiti posao

Ministar rada ističe da treba točno vidjeti u kojem će se smjeru razvijati pojedine županije, tome treba prilagoditi politiku obrazovanja, ali svakako je budućnost u obrazovanju u bijelom, zelenom i IT ovratniku. Hrvatska, kaže, sigurno više neće imati tešku industriju. Za nas je, navodi, realno razvijanje mnogo malih poduzeća, što omogućuje brzo zapošljavanje te brzo orijentiranje prema tržištu. Kako se ne možemo natjecati s Kinom ili Indijom u kojoj je rad iznimno jeftin, rješenje je u razvoju visokosofisticirane tehnologije.

– U tekstilnoj industriji, primjerice, ne možemo se natjecati s proizvođačima iz Azije, ali zato naši visokokvalificirani radnici mogu izrađivati specijalna odijela, udovoljavati posebnim zahtjevima na koje se ne može odgovoriti s tehnologijom koja postoji na Istoku – kaže ministar Mrsić.

Nastavlja da zeleni ovratnik znači ekopoljoprivredu u kojoj imamo mnogo šansi, ali da iskorake možemo učiniti i u IT (informacijskoj) tehnologiji.

– Osim toga, mi vrlo malo govorimo o komunikacijskim vještinama, poslovnim vještinama, kako osnovati firmu, započeti vlastiti posao – kaže Mrsić i naglašava da u tom pravcu treba obrazovati mlade, ali i mijenjati cijelu filozofiju.

Tri zanimanja, tri tvrtke...

Neodrživo je, nastavlja, razmišljanje da će se nakon fakulteta zaposliti u jednom poduzeću, i tu raditi 30 godina do mirovine.

– Budućnost je takva da ćemo završiti školu te tijekom radnog vijeka promijeniti dva ili tri zanimanja, dvije ili tri firme, a kako ulazimo u EU, vjerojatno i dvije, do tri zemlje. Čim se zaposlimo, razmišljat ćemo o potrebi da izdvajamo sredstva za vlastitu mirovinu – opisao je ministar što nas čeka i podvukao da nam predstoje velike promjene za koje treba dosta vremena, ali u njih moramo krenuti odmah.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • Agramer198:

  Ne, zemlje inače žive od zraka i turizma, teška industrija je nešto što nam apsolutno ne treba... A genijalaca....

 • Avatar puky
  puky:

  \"Vladin tim spriječit će da školstvo proizvodi nove nezaposlene\" ... hi hi hi ... to ne znači da će biti puno radnih mjesta u raznim djelatnostima već malo pa će se i manje djece školovati ... vas pet naprednih drugova, ... prikaži još!a, skojevaca na faks a vi ostali u Njemačku ili gdje hoćete ... pa to je već bilo ... strava ...

 • -obrisani-:

  Primjer : jedna Njemačaka,Francuska Italija itd imaju Industriju, a MRSić tu granu Odbacuje.