Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada radi na raskidanju plinskog ugovora s MOL-om

Iz netom objavljenoga glavnog ugovora o plinskom poslovanju vidljivo je da bi Inine rafinerije imale povlaštenu cijenu tog energenta u odnosu na druge.
14. listopada 2010. u 07:45 8 komentara 7 prikaza
plin
Foto: Reuters/Pixsell

Vlada neće raskidati temeljni dioničarski ugovor s MOL-om, doznajemo iz dobro upućenih izvora, nego će se poduzeti znatne izmjene, a možda čak i dokidanje glavnog ugovora o plinskom poslovanju koji je vrlo nepovoljan za hrvatske porezne obveznike.

Nejasni argumenti
Vrijedi, naime, podsjetiti da je ključni problem odnosa Vlade i MOL-a kakve je dogovorio Damir Polančec u tome što RH treba preuzeti trgovački dio plinskog biznisa i cjelokupne gubitke koje ima Ina zbog razlike u cijeni uvoznog i domaćeg plina. Dobro upućeni tvrde da je to između 2,5 i 3 milijarde kuna godišnje.

Trenutačno je još nejasno kakve bi argumente u pregovorima s MOL-om mogla imati hrvatska Vlada za realiziranje ugovora prema kojem do 1. prosinca treba preuzeti plinski biznis. Navodno je u opciji i prodaja trgovinskog dijela plinskog biznisa nekoj trećoj tvrtki, ali bi to moglo značiti i brže poskupljenje plina za hrvatske potrošače.

Sve ovo potvrđuje stare teze Večernjeg lista da je u osnovi cijelog prijepora o privatizaciji Ine upravo plinski ugovor koji je definirao preuzimanja skladišnog i trgovačkog dijela plinskog biznisa, a ne prava dioničara. Ona su više-manje u skladu s uobičajenim svjetskim standardima. Zanimljivo je u objavljenom glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, s kojeg je Vlada tek prekjučer skinula oznaku tajnosti, da je dogovoreno da će Inine rafinerije (koje su također potrošači plina) od društva koje se bude bavilo trgovinom plinom taj energent dobivati po cijeni domaćeg plina (!).

Kriju domaću cijenu
Iako Ina krije pravu cijenu domaćeg plina (barem nitko nikad nije čuo kolika je ona točno), u ugovoru se eksplicite spominje domaća cijena plina te se navodi da će Inine rafinerije uz tu cijenu plaćati još uobičajene naknade poput naknade za transport.

U dodatku 2 ugovora, koji govori o dugoročnoj opskrbi plinom, točno se definira kako će se određivati domaća cijena plina u odnosu na tržišnu cijenu plina uz smanjivanje dogovorenog diskonta od 99 posto u prošloj godini do 0 posto 2014. godine. Upravo u tom dijelu dodatka zabijeljena je, tj. “zamračena” zbog povjerljivosti, formula iz koje bi potpuno vidljiv bio način obračuna cijene plina. Ovako imamo javne formule za obračun cijene naftnih derivata i tajne za obračun cijene plina. Štiti se, navodno, interes – trećih. Navodno Gazproma.

Spevec: Nakon istraživanja, odlučit ćemo

Spevec: Nakon istraživanja, odlučit ćemo o pokretanju postupka

Iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju proizlazi da Inine rafinerije imaju zajamčenu povlaštenu cijenu plina u odnosu na ostalu industriju, a Olgica Spevec iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja najavljuje da će u sklopu istraživanja hrvatskog tržišta plina pročešljati i taj ugovor. Agencija je, naime, započela istraživati tržište plina u RH jer su joj se požalili poduzetnici na visoku cijenu plina za industriju. Nakon provedenog istraživanja, objasnila je Spevec, Agencija će odlučiti hoće li pokrenuti postupak.

– Trenutačno prikupljamo informacije i od korisnika plina, ali i od pružatelja usluge – rekla nam je jučer O. Spevec.

Energetski stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju pak da je MOL, kao većinski vlasnik Ine, u glavnom ugovoru o plinskom poslovanju za tu kompaniju, odnosno njezine rafinerije, ušićario povoljnije cijene plina. Kažu da je i to dokaz kako se u privatizaciji Ine i dogovaranju plinskog biznisa favorizirao MOL. Ključnim problemom smatraju Vladinu odluku da od Ine otkupljuje plinski biznis koji bi joj donio samo gubitke, što je bila zamisao bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Vlada je naknadno tu odluku odgodila, a od nje će očito i odustati. Spornim smatraju i otkup Okola za pola milijarde kuna.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • gary1:

    zar je riječ \"kriju\" HRVATSKI JEZIK?

  • filače:

    Jwe li to u pitanju ona Olgica koja je opskrbljivala Račanovce s tepisima iz firme svoga muža, naravno, preko javnog natječaja - sve po zakonu i moralnim regulama.

  • lauranobilis:

    Bolje da rade na raskidanju ugovora sa vragom.