Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković najavio novi porez: 'Ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti.' Vlada predstavila nove cijene struje i ograničila cijene dijelu namirnica

Zagreb: Vlada donijela paket mjera ograni?enja cijena i pomo?i gra?anima i gospodarstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
08.09.2022.
u 12:07

Na dnevnom su redu uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije

Vlada je predstavila na sjednici paket mjera koji bi trebao ublažiti udar inflacije i poskupljenja energenata. Na dnevnom redu su bile uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te prijedlozi odluka o isplati financijske pomoći nezaposlenima, korisnicima doplatka za djecu i umirovljenicima.

 

Premijer Andrej Plenković obratio se okupljenima u uvodnom govoru.

– Prema najavama, današnja sjednica Vlade posvećena je jesenskom paketu mjera. Prvih dvadeset točaka posvetit ćemo upravo tom paketu koji je Vlada pripremala s ciljem zaštite naših građana i institucija. Ponovo idemo sa snažnom intervencijom. Danas ću izložiti prezentaciju koja će predstaviti kontekst u kojoj se nalazimo i mjere koje poduzimamo. Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja. Glavni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, pritom klimatske promjene koje su sve izraženije i pridonose poskupljenju hrane i energije. Zbog nastavka pandemije Kina je značajno usporila proizvodnju i time je došlo do poremećaja proizvodnje – ustvrdio je Plenković.

Jesenski paket mjera za zaštitu građana i poduzeća

Premijer je pokazao graf rasta cijena energenata i ustvrdio da  je to "svijet u kojem živimo i u kojem djelujemo kao društvo i gospodarstvo".

Foto: HRT

– Mi držimo cijenu plina neznatno većom zahvaljujući mjerama Vlade – kazao je i pokazao graf s cijenama plina i benzina.

Foto: HRT

– Paket mora biti snažan jer mora zadovoljiti visoki rast gospodarstva. Izvrsna turistička sezona pridonijet će tome da nam rast u trećem kvartalu bude dobar. Ovaj je paket pravedan jer je usmjeren na one kojima najviše treba. Trebamo dati onima koji bi bez ove intervencije imali poteškoće pri funkcioniranju. Paket je sveobuhvatan jer nikoga ne ostavlja sa strane. Sveobuhvatnost mora sadržavati smjer u kojem idemo, moramo se usmjeriti na obnovljive izvore energije – kazao je premijer.

– Dolazimo do prvog paketa mjera. Idemo na ograničene cijene energije. Ta je mjera fiksirana na razdoblje od 1. listopada do 1. ožujka i pokriva jesensko-zimski period. Ovaj prosjek bazira se na prosječnoj potrošnji hrvatskih kućanstava. Onaj tko troši do 2500 kWh, plaćat će 59 eura. Oni koji će trošiti više, idu u viši cjenovni razred, gdje je potrošnja do 88 eura – kazao je premijer.

Foto: HRT

– Cijene za plin ograničene su do 1. travnja iduće godine. Građani mogu biti mirni – poručio je Plenković.

– Što se tiče poduzeća, od početka ruske agresije zagovarali smo da se na razini EU poduzmu mjere kojim se ograničava cijena plina. Bez toga nije realno da nađemo samostalno rješenje. Zastupat ćemo rješenje kojim se zajednički može dogovoriti kako da građani i gospodarstvo prebrode rast cijena – kazao je i najavio da će ministar gospodarstva Filipović otići danas na izvanrednu sjednicu ministara gdje će upravo to biti tema.

– Svjesni smo da trebamo ići na ograničenje cijena toplinske energije. To je važan segment. Idemo na to da cijene budu nepromijenjene. Ova mjera to rješava pa neće doći do porasta cijene grijanja. Zahvaljujući toj mjeri, neće se promijeniti cijena sve do 31. ožujka. Mislim da je to ima najizravniji učinak na budžet naših građana. U ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske subjekte, a to su škole, bolnice, vjerske zajednice, gradovi, općine, komunalna poduzeća, vrtići. Njima smo osigurali univerzalnu struju koja je malo viša od cijene za kućanstva – rekao je premijer.

Najavio je i mjere za one građane koji se griju na ogrjev te je kazao da je dogovoreno povećanje količine ogrjevnog drva od Hrvatskih šuma.

Foto: HRT

Smrzavanje cijena hrane

Plenković je objavio koje su cijene prehrambenih proizvoda nakon odluke Vlade o privremenom smrzavanju cijena.

Prema Vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i izvanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), uz najveću maržu od pet posto. Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti viša od 6,29 kuna (0,83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto. Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

– Čuli smo poruke i Matice i Sindikata umirovljenika. Znamo koliko je njihov položaj težak. Odlučili smo ići s mjerom koja je u jednokratnoj naknadi – kazao je premijer.

– Još je jedna naknada usmjerena na to da olakša život naših umirovljenika koju treba povezati s indeksacijom koja će se značajno odraziti na mirovine naših umirovljenika. Idemo s prijedlogom da se od siječnja poveća najniža mirovina za 3 posto – kazao je Plenković. 

Nezaposleni će isto dobiti naknadu u iznosu od 250 kuna u razdoblju od listopada, studenoga i prosinca, najavio je premijer. Svi oni koji primaju dječji doplatak dobit će jednokratnu naknadu koja će se isplatiti u listopadu.

– Što se tiče studenata, idemo na veće potpore stipendijama i potpore studentskim centrima. Uvodimo još 2000 dodatnih stipendija, a stipendije će se povećati na 1500 kuna – rekao je i najavio povećanje poreznog praga za studente koji rade. Povećavaju se i sredstva za program "Zaželi – program zapošljavanja žena".

Plenković je najavio mjere i za poljoprivredu  Za poljoprivrednike je Vlada u paketu pripremila potpore od 100 milijuna kuna, a isti iznos predviđen je i za ribare.

Potporu od 1,47 kuna po litri dizela mogu očekivati prijevoznici, a za energetsku učinkovitost kuća i višestambenih zgrada potpore su gotovo milijardu kuna.

– Mi, naravno, vodimo računa i o onima koji rade. Imamo visoku zaposlenost. Rade svi koji žele raditi. Želimo ići s poreznim rasterećenjem. Ova mjera otvara poduzetnicima prostor za stimulaciju zaposlenih.

– Što je politička bit onoga što Vlada radi? Paket će zaštititi građane, cijeli javni i privatni sektor. Omogućit ćemo mirnu jesen i zimu. Država je osigurala sredstava. Mi ne znamo koliko će ova kriza trajati. Šaljemo poruku o štednji energije. Računamo na odgovornost pojedinca. Svi se trebaju držati jasnih preporuka koje smo donijeli u srpnju. Predložit ćemo Saboru poseban porez na dobit. Ministarstvo financija uputit će prijedlog za porez onim poduzećima čija je dobit znatno porasla zbog ovih okolnosti. Ovo nije vrijeme prekomjerne dobiti – objasnio je.

 

 

Premijer je ustvrdio kako ovaj paket mjera ukupno vrijedi oko 21 milijardu kuna. Kazao je da vode odgovornu financijsku politiku.

– Vjerujem da će ovaj paket odgovoriti na najveći broj izazova koji stoje pred nama – naveo je.

Viši standard

Ministar Davor Filipović objasnio je uredbu o uklanjanju poremećaja na tržištu energenata.

– Ovaj prijedlog uredbe detaljno propisuje što će naši građani i poduzeća plaćati u vezi s cijenom struje. Projekcija struje na međunarodnoj burzi je 631 kW, a ako pogledamo što će plaćati naši građani, to je deset puta manje od cijene na burzi. Ove mjere donose se za šest mjeseci i veliki su poticaj za naše gospodarstvo – kazao je.

Komentirao je i fiksiranje cijena prehrambenih proizvoda.

– Prijedlog odluke odnosi se za smanjenje cijene devet artikala koji se najviše kupuju kod nas. Održali smo kvalitetne razgovore s trgovačkim lancima i proizvođačima i mislim da trebamo donijeti ovu odluku kako bismo podržali sve naše građane – dodao je Filipović.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako će mjera vezana uz studente omogućiti viši standard života. Ministar prometa Oleg Butković osvrnuo se na Vladinu mjeru vezanu uz nadoknadu dijela troška dizelskog goriva koje se upotrebljava kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika

– Radi  ublažavanja cijene javnog prijevoza predlaže se subvencija autobusnim prijevoznicima vezano uz trošak dizelskog goriva. Procijenjena ukupna mjera jest 75 milijuna kuna – naveo je.

Komentara 69

SS
simpatican.simpa
11:42 08.09.2022.

Neka na prezentaciji napiše koliko je milijardi kuna zamagljeno po državnim firmama, INA, HEP, HR šume, Podravka, Forte Nova ..pa obnova..i koliko je ušparano bez i s intervencijom Vlade RH.

Avatar Rumba
Rumba
11:40 08.09.2022.

Koja glupost da niste se bahatili bilo bi sve normalno ajde kao neznamo da se situacija koristi da bise ostvarila kontrola i diktatura

Avatar kvasac60
kvasac60
12:16 08.09.2022.

Idu sebi na ruku.Troše malo struje,jer imaju plin.Lopovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije