Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI U GRČKOJ

UŽIVO IZ ATENE Boysi na sudu, odvjetnik jednog BBB-a: Nadamo se puštanju na slobodu do Božića

Atena: Prvi Boysi stigli na sud, specijalci i interventna na ulici
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/17
04.12.2023.
u 14:25

Iskaz će dati ukupno 102 pripadnika BBB-a koji su nakon huliganskog okršaja s navijačima AEK-a od kolovoza razbacani po zatvorima diljem grčke te čekaju dovršetak istrage o smrti Michalisa Katsourisa (29) koji je u dogovorenoj makljaži izgubio život

Izvanredne mjere sigurnosti jutros su bile spremne za dolazak više od stotinu pripadnika Bad Blue Boysa u atensku gradsku sudnicu u ulici Evelpidon, gdje je danas u devet sati, nakon više od tri mjeseca u istražnom zatvoru, počelo njihovo ispitivanje pred sucem istrage. Svi Boysi koji su utamničeni nakon krvavih nereda trebali bi tijekom slljedeća tri dana – 4., 5. i 6. prosinca izići pred suca, a iz Atene za Večernji list javlja se Večernjakova novinarka Dea Redžić

GALERIJA Policija dovodi Bad Blue Boyse na sud

Atena: Prvi Boysi stigli na sud, specijalci i interventna na ulici
1/12

Iskaz daje ukupno 102 pripadnika BBB-a koji su nakon huliganskog okršaja s navijačima AEK-a od kolovoza smješteni po zatvorima diljem Grčke te čekaju dovršetak istrage o smrti Michalisa Katsourisa (29) koji je u dogovorenoj tučnjavi izgubio život. Večernjakova Dea Redžić potvrdila je kako je prva tura Boysa dovedena na sud oko 7.30 sati. U tri policijska kombija prvi Boysi dovedeni su pod pratnjom interventne i specijalne policije. Kako doznajemo, danas iskaz pred sucem istrage daje 38 od ukupno privedenih 102 Boysa. Sutra se nastavlja s ispitivanjem 44 Boysa, a u srijedu bi trebao biti ispitan i ostatak.

Tijek događaja:

14:23 - Još trojica privedenih Boysa ispitana su na sudu te odvedeni službenim policijskim vozilom.


12:58 - Odvjetnik pritvorenog Boysa: Nadamo se puštanju na slobodu do Božića

Nakon ispitivanja se oglasio i Vassilis Karkazis, odvjetnik jednog mladog pritvorenog Boysa. Ključno što je Karkazis poručio je to što još nisu niti pregledani svi dokazi, a on vjeruje kako bi njegov klijent mogao biti pušten do Božića.

- Danas je bilo drugo ispitivanje svih koji se sumnjiče. Nadamo se da će do Božića biti donesena odluka suda u Grčkoj za našeg klijenta kako bi mogao biti pušten na slobodu. Našeg branjenika ništa sud nije ništa pitao. Pitali su nas i po točki udruženja u zločinačku organizaciju, što je možda i najteža točka. Prema onome što znamo, naš branjenik nije nigdje prepoznat pa se nadamo da će sud odlučiti kako priželjkujemo, no to nije u našim rukama - objasnio je.

>> VIŠE OVDJE


11:21 - Ispitan dio Boysa

Jedan dio Boysa dao je iskaze, a nakon su odvedeni sa suda uz jake mjere osiguranja. Neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih obrani navijača Panathinaikosa, a koji se sumnjiče za udruživanje u zločinačku organizaciju s BBB, da su se jutros na sudu branili tvrdnjama kako ne postoje ni videosnimke, ni fotografije, ni SMS poruke ni bilo kakvi materijalni dokazi za utemeljenje takve optužbe.

Podsjetimo, tri su navijača Panathinaikosa, inače pobratimljene skupine s BBB, uhićena nakon nereda te su jutros također izašli pred suca istrage. Tužiteljstvo će se očitovati nakon što svi navijači iznesu svoje iskaze, dok će obrana podnijeti prijedloge za ukidanje istražnog zatvora kojih je više od stotinu pa će sucima trebati vremena da ih ispitaju. Grčki odvjetnici neslužbeno ne vjeruju da će tužiteljstvo odustati od optužbi za zločinačku organizaciju, ali se nadaju da bi neki od navijača mogli biti u Hrvatskoj od Božića, javlja Dea Redžić.


9:19 - Grčki odvjetnik Boysa se obrušio na Plenkovića

Odvjetnik BBB-a Athanasios Kaimenakis prije ulaska u sud verbalno je napao premijera Andreja Plenkovića, nakon što je premijer u nekoliko navrata poručio kako obitelji i pritvoreni Boysi mogu očekivati ''velike pomake s kojima će obitelji biti zadovoljne''. Kaimenakis je tako kazao kako takve izjave samo štete. 

- Hrvatski premijer treba gledati svoja posla i ne komentirati suđenje u Grčkoj. Svojim izjavama nam samo može naštetiti. Grčko pravosuđe je nezavisno i ne može politika donositi odluke oko toga. Ne znam odakle hrvatskoj Vladi informacije da će biti dobre vijesti za uhićene hrvatske državljane. To su izjave temeljene na rekla-kazala. Neka on radi svoj posao, a mi ćemo raditi naš posao. Za nas je bolje da on drži jezik za zubima - objasnio je.

>> VIŠE OVDJE


7:49 - Boysi pred sudom

Večernjakova Dea Redžić potvrdila je kako je prva tura Boysa dovedena na sud oko 7.30 sati. U tri policijska kombija prvi Boysi dovedeni su pod pratnjom interventne i specijalne policije. Kako doznajemo, danas bi 40 boysa trebalo dati iskaz pred sucem istrage, od ukupno privedenih 102. Prilikom dolaska na sud iz policijskih automobila Boysi su uzvikivali psovke i pokazivali srednji prst.

- Jake su mjere osiguranja pred sudom, a od pravnog zastupnika roditelja mogli smo čuti kako zasad ne žele davati izjave jer žele da sve prođe u miru, nakon čega će se odlučivati o daljnjim potezima. Priča se puno i o protutužbama, ali zasad je dosad rano govoriti o tome - objasnila je Redžić.


Nekoliko grčkih navijača također je pritvoreno, ali od njih je samo jedan navijač AEK-a, čiji je DNK pronađen na nožu na kojem se nalazila krv ubijenog Michalisa. On je u međuvremenu pušten iz pritvora, a grčki odvjetnik Kaimenakis i pravni zastupnik roditelja Bad Blue Boysa Mario Medak pojasnili su nam da Boyse vjerojatno čeka još neko vrijeme iza rešetaka.

- Imamo čvrstu obranu, videosnimku na kojoj se vidi da hrvatski navijač pokraj usmrćenog navijača AEK-a nije nosio rukavice jer u suprotnom njegov bi DNK ostao na nožu koji se vještačio, kazao je za Večernji list grčki odvjetnik Bad Blue Boysa Athanasios Kaimenakis te potvrdio da ne očekuje kako će itko od navijača izaći na slobodu nakon ispitivanja, već će se podnijeti prijedlozi za ukidanje istražnog zatvora za sve pritvorene navijače koji su u napadu na AEK-ovce imali i logističku pomoć navijača Panathinaikosa.

POVEZANI ČLANCI:

 

Komentara 26

SS
simpatican.simpa
07:52 04.12.2023.

Ovo je sramota za hrvatski i Europski pravosudni sustav i povjerenje u pravnu državu.. Vlada RH je trebala postaviti ultimatum Grčkoj Vladi da osigura brzo i pravedno suđenje jer ovo stvarno nema smisla. Treba im vratiti prvom prilikom, dosta Grka dolazi u Hrvatsku.

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
08:07 04.12.2023.

Podrška BBB!Vratite se čim prije doma!

Avatar markoii123
markoii123
08:55 04.12.2023.

Braćo izdržite još malo. Idemo po novu titulu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije