Naslovnica Vijesti Večernji TV

VIDEO Jembrih objasnio zašto se nije gasilo iz zraka i koja je sličnost s katedralom u Zagrebu

Jembrih je između ostalog otkrio kako su požari krovišta među najtežima u vatrogastvu, puno teži od požara stanova i drugih objekata. Morate staviti naglasak na sigurnost svojih ljudi, napominje
16. travnja 2019. u 16:30 10 komentara 7150 prikaza
Siniša Jembrih
Foto: VL, Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Svjetsku javnost šokirao je požar u pariškoj katedrali Notre Dame, koji je izbio kasno sinoć, a gašenje je trajalo oko 9 sati. Pritom je uništeno krovište i velik dio unutrašnjosti, ali je, srećom, veći dio artefakata spašen.

Notre Dame pariz Vatrogasci uspjeli spasiti Notre-Dame od rušenja! Objavljene prve fotografije unutrašnjosti

O požaru i svemu što se događalo u studiju Večernji TV-a razgovarali smo sa Sinišom Jembrihom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Pogledajte razgovor sa Sinišom Jembrihom:

Jembrih je između ostalog otkrio kako su požari krovišta među najtežima u vatrogastvu, puno teži od požara stanova i drugih objekata.

- Morate staviti naglasak na sigurnost svojih ljudi. Vi se morate tom požaru približiti jako, jako blizu da biste ga mogli kvalitetno ugasiti, a to je u takvim prostorima jako teško. Oni su se nalazili na 50-ak metara visine i u slučaju bilo kakvog pada došlo bi do tragičnih posljedica - rekao je Jembrih.

Istaknuo je i da nikakvo gašenje požara iz zraka u takvom slučaju ne dolazi u obzir.

GORJELA KATEDRALA Izgubljene minute: Alarm se oglasio u 18.20, no požar su otkrili tek 23 minute poslije

- Zračne snage se koriste isključivo za gašenje požara na otvorenom prostoru i tu prestaje svaka rasprava. Ako bi zaista krenuli gasiti takve objekte vodom iz zraka, mislim da bi bilo više problema nego što bi napravili dobrih stvari - rekao je Jembrih.

Pohvalio je pariške vatrogasce.

- Ako oni to nisu uspjeli pogasiti prije, nema postrojbe na svijetu koja bi to prije napravila - rekao je Jembrih.

Što da se takav požar dogodi u Zagrebu?

- Zagrebačka katedrala ima puno manje gorivog materijala, ali je zaista također jako, jako visoka, jako je otežan pristup - rekao je Jembrih, podsjećajući da su već gasili požar zaštitne skele na zagrebačkoj katedrali.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Siniša Jembrih
1 / 18
Notre Dame
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • Avatar stinatvrda
  stinatvrda:

  Sačuvaj Bože da bi nam gorjela naša katedrala u Zagrebu. Takozvani antifašisti bi svojim tijelima vjerojatno spriječili pristup vatrogascima. Maras, Stazić, Jovanović, Bauk i naravno Bernardić u Saboru zatražili raspravu zašto su vatrogasci krenuli u spašavanje, te od Plenkovića tražili ... prikaži još!li da ima objasni "neprimjereno" trošenje novca za takvu akciju. Sačuvaj nas Bože od takvog slučaja.

 • Avalon:

  Uz sav respekt za rad i trud, mislim da su to traljavo odradili. Preko CNN-a sam gledao sve gotovo direktno, a trebalo je vremena i vremena da se prvi vatrogasci pojave. Osim toga, Sena je odmah do katedrale i imali ... prikaži još! su vode u neogranicenim kolicinama. Osim toga, oni su hladili zidove iz vana, umjesto da ubacuju vodu Rosenbauer pumpama ili vec cime, kroz vrata i prozore i time uzimaju energiju pozaru, a oni su hladili zidove. Jasno mi je da su se bojali urusavanja, ali na kraju se skupila tolika energija okruzena teskim zidovima da je to samo po sebi bilo opasno.

 • korektor1619:

  Da su gasili helikopterima iz zraka za sat vremena bi ugasili požar. Ovo opravdavanje nesposobnosti francuskih vatrogasaca nije uvjerljivo.