Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže vodeni val

VIDEO Kritično će biti na Dravi kod Pušćina jer nasip nije obnovljen

slovenija, poplave (1)
Foto: Screenshot: Youtube
1/5
05.11.2012.
u 12:16

U Sloveniji je zavladalo izvanredno stanje zbog poplava. Najviše je problema u području oko rijeke Soče, a prijete i Drava i Sava.

Iz Hrvatskih voda odgovorili su nam da se zbog "puštanja većih količina vode na hidroelektranama u Austriji očekuje povećanje vodostaja na rijeci Dravi", a kritična točka u Hrvatskoj bit će kod neobnovljenog nasipa na dionici Pušćine – Gornji Hrašćan.

Dodaju da će "ugroženi biti samo inundacijski pojasevi koji se ne brane od poplava, a kritično će biti na dionici Pušćine – Gornji Hrašćan". Iz državnog poduzeća priznaju da će na toj dionici biti kritično zato što nije obnovljen nasip. Vodeni val očekuje se i na Savi, "ali u količinama kao što je to bilo i prošli tjedan, kada su provedene mjere redovite obrane od poplave".

Iz Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda pišu da su u pripremnom stanju, što znači da obilaze nasipe i hidrotehničke objekte. Kažu da su spremni svi ljudi koji su zaduženi za obranu od poplave.

Nagli porast vodostaja Save

Danas je naglo porastao vodostaj Save na potezu od Jesenica do Zagreba. Prema najavi slovenske Agencije za okoliš, maksimalan protok rijeke Save na izlaznom profilu Jesenice očekuje se danas oko 21 sat, kada će teći 2000 kubičnih metara u sekundi. Moguće je da će večeras biti proglašene redovite mjere od poplave na mjernoj postaji Sava Jesenice i Sava Zagreb.

Iz Hrvatskih voda kažu da je HEP izvršio sve potrebne mjere za prihvat vodnog vala koji će večeras doći iz Slovenije. "Ovakav vodeni val sustav obrambenih nasipa bez većih će problema propustiti, osim na poznatim kritičnim mjestima kao što su naselja Lovrečan Otok i Brezje Otok te dio nasipa Pušćine – Gornji Hrašćan. Probleme očekuju bude li vodeni val trajao od dva do tri dana.

Pripremno stanje obrane od poplave na tom području proglašeno je u 13 sati, a uskoro se očekuje i proglašenje redovnih mjera. Hrvatske vode u noćnim satima očekuju proglašenje izvanrednih mjera od poplava.  

U Sloveniji je danas zavladalo izvanredno stanje zbog poplava. Slovenska Agencija za okoliš izvijestila je da će Austrijanci iz hidroelektrane ispustiti ogromne količine vode. Nizvodno će Dravom krenuti 2000 kubičnih metara vode u sekundi. Uobičajen protok na Dravi je od 400 do 500 kubika, a slovenska Agencija za okoliš o ogromnoj količini vode obavijestila i hrvatske institucije, piše Žurnal24. Obilna kiša trenutačno najviše problema stvara u gornjem Posočju, a rijeka Soča ubrzano raste i u donjem toku, piše 24ur.

Mnoge su ceste zatvorene pa je otežan pristup nekim mjestima. U Novoj Gorici civilna je zaštita evidentirala 116 odrona, dok vatrogasci iz vode izvlače "zarobljena" vozila. "Crveni alarm" proglašen je za područja oko rijeke Drave, dok se i na gotovo cijelom ostalom području Slovenije očekuju manje poplave i izlijevanje vode. Tijekom noći kiša se proširila na cijelu državu.

Prijete Drava, Sava i Vipava

Hidrolog Janez Polajnar rekao je za 24ur da trenutačno najveće probleme poplave predstavljaju u Gornjem Posočju. Na tom su području porasle razine Soče i njezinih pritoka te Sava Bohinjka i Sava Dolinka, a tu je palo i najviše kiše. Nešto manje padalina zabilježeno je na području Vipavske doline, a očekuje se da će tijekom dana i Vipava poplaviti na uobičajenim mjestima, iako ne tako obilno kao što se ranije očekivalo.

Za područje rijeke Drave objavljen je "crveni alarm", koji označava najviši stupanj obrane od poplave. Sava bi tijekom dana mogla poplavjeti i područja oko Ljubljane.

"Praktično smo odvojeni od svijeta"

Zbog jakog vjetra i kiše vatrogasci i dežurne ekipe u Sloveniji su tijekom noći imale pune ruke posla. Mnogi su zbog problema na električnoj mreži tijekom noći ostali bez struje, dok su vatrogasci pokušavali ispumpati vodu iz kuća, a ceste su bile zatvorene zbog vode i drveća koje je na njih palo.

Mnogi su ostali zarobljeni u mjestima pokraj Kobaride i Tolmina uz rijeku Soču. "Praktično smo odvojeni od svijeta", napisao je jedan čitatelj 24ur. Osim vode, probleme stvara i jak vjetar koji je "skinuo" krovove s nekih kuća. Slovenska vojska izdala je priopćenje u kojem kažu da su spremni pomoći ljudima koje je zahvatila poplava.

Gradonačelnik Bohinja Franc Kramar pozvao je stanovnike da ne izlaze iz svojih domova te da prokuhavaju vodu koju piju, piše Žurnal24.

>>Pošaljite nam fotografije ili videa poplavljenih područja na dojavi@vecernji.net

Ključne riječi

Komentara 22

SA
santos008
13:35 05.11.2012.

Austrija ce vam dati kredit da sanirate stetu,nije to Hrvatska

BR
BratCroat
13:53 05.11.2012.

Nadam se da Slovenci i Hrvati prazne svoje akumulacije na Dravi da barem malo pokupe višak vode iz Austrije. To što Austrijanci nisu uradili prije kiše.

LU
ludva
13:28 05.11.2012.

i to ti je EU...vidi se kak su puno ulagali u čišćenje svojih vodotoka,. gradnju nasipa... . Jednu noć padne jača kiša.. i odma potop.... Što bi bilo da je tjedan dana tak?,,..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije