Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNO

Varaždinci će sami platiti 95 mil. kuna za sanaciju bala?

Bale smeća
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.12.2014.
u 11:00


U Gradu kažu kako i dalje računaju na ‘možebitno sufinanciranje’. Iako u proračunu stoji da će Grad financirati sanaciju bala s 95 milijuna kuna to ne znači da nema ništa od državnog novca - kažu u Gradu.

U prijedlogu proračuna grada Varaždina za 2015. godinu stoji da će Grad Varaždin izdvojiti 95 milijuna kuna za sanaciju zemljišta na lokaciji Brezje, odnosno za sanaciju 137 tisuća tona baliranog otpada.

Analiza je gotova

To zapravo znači da gradski oci, unatoč obećanjima, nisu do današnjeg dana uspjeli od Fonda za zaštitu okoliša osigurati 60 posto financijskih sredstava za sanaciju varaždinskih bala, čime bi poreznim obveznicima grada Varaždina uštedjeli čak 60 milijuna kuna!

Podsjetimo, trošak zbrinjavanja bala iznosi oko 100 milijuna kuna, a Grad Varaždin je koncesiju za obradu bala dao Zajednici ponuditelja CE-ZA-R, Eko flor plus i Komunalac Davor.To su u Ministarstvu zaštite okoliša ocijenili nezakonitim rješenjem, jer se radi o odlaganju, a ne o obradi otpada pa su Grad pozvali da im čim prije dostavi novi Plan sanacije otpada koji će biti usklađen sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Do današnjeg dana to nije učinjeno, a iz Grada nisu našli za shodno niti javnosti prezentirati analizu bala koju je napravio laboratorij Bioinstituta Čakovec, a o kojoj će možda ovisiti koliko će Varaždince stajati zbrinjavanje bala.

Poslat će zamolbu

Naime, kako pišu Varaždinske vijesti, analiza je pokazala da se više od 35.000 tona bala uopće ne može obraditi s obzirom na to koliko su raspadnute. Iz Grada nam tu informaciju nisu potvrdili niti demantirali.

- Sanacijski program izradit ćemo na temelju analize i on će biti sastavni dio zamolbe koju će Grad uputiti Fondu radi možebitnog sufinanciranja zbrinjavanja baliranog miješanog komunalnog otpada. Iako u proračunu stoji da će Grad financirati sanaciju bala s 95 milijuna kuna to ne znači da nema ništa od državnog novca - kažu u Gradu.

Za komentar situacije pitali smo i HDZ-ovog vijećnika Marijana Cingulu .

- Moj osobni stav je da ovakva vlast ne zaslužuje povjerenje i da ne treba prihvatiti proračun. Muči me samo što misli ostatak oporbe - kazao je Cingula, koji smatra da je dosadašnji način upravljanja Gradom neodrživ.

Komentara 4

Avatar MarkoHR
MarkoHR
10:10 11.12.2014.

Čehokova vlast iznašla je i rješenje za bale u Brezju, do sad je već velika većina tog otpada mogla biti zbrinuta i prerađena, samo da je bilo malo zdravog razuma i pameti.. Ali NE, vladajući Čačić, HNS i potrčko Habuš izmislili su stotinu načina kako spriječiti i zaustaviti rad MBO pogona u Brezju... Dozvole za probni rad nisu se izdavale, grad nije želio dati otpad na preradu, i t.d.. Čestitke biračima, došlo je vrijeme plaćanja računa. A račun ćete platiti VI.

VE
vezana
13:40 10.12.2014.

E hebi ga, šta se događa sa ovim prelijepim gradom! S obzirom na količinu bala Predlažem da se uputi inicijativa ministru Bauku da se osnuje novi grad na sjeveru RH...Balograd, a gosn. Habuš ako ne uspije biti gradonačelnik, barem dada bude počasni balograđanin sa mjestom prebivališta u jednoj od tisuće bala. U studiji treba svakoj bali dati broj kako bi se i ostali zaslužni balograđani mogli tamo nastaniti, uz neprikosnovene zaslužne mimomirise. Šalu na stranu, opet debelo kasne sa anlizama, sa prijavama na fond ZZOa, pa to je za kaznenu prijavu, takvo što je nedopustivo.

VA
valek000
10:55 11.12.2014.

Tko bi nam trebao platiti sanciju našeg smeća? Cijela Hrvatska ili možda Europa? Tko nam je kriv što biramo podmitljive gradske i županijske nesposobnjakoviće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije