Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIZARNI BOŽIĆNI OBIČAJI

U Švicarskoj Djeda Božićnjaka ganjaju bičem, a na Grenlandu jedu sirovu kožu kita sa salom

Sauna, Estonija
Foto: Youtube Screenshot
24.12.2017.
u 19:01

Od neobičnih tradicija nije izuzeta ni Hrvatska. Kod nas se gatalo iz pepela prije polnoćke, šibalo djecu za zdravlje...

Gotovo da ne postoje zemlja i narod koji uz tradicionalne običaje koji idu uz najljepši blagdan u godini nisu smislili i svoje univerzalne i u najmanju ruku bizarne “pothvate”.

U Portugalu, primjerice, za božićnim stolom ostavljaju prazno mjesto i tanjur za svoje pokojne članove obitelji, u Švicarskoj Djeda Božićnjaka progone po ulici s bičevima u rukama, u Italiji pak čekaju da poklone donose dobra vještica Befana... Dok su neki od običaja samo smiješni ili neobični, nađe se i pomalo zastrašujućih i suludih tradicija koje nisu za one slabog želuca.

U Južnoafričkoj Republici, primjerice, za Božić jedu pržene ličinke carskog moljca, a na Grenlandu jedu “mattak”, sirovu kožu kita sa salom. Katalonci pak izrađuju neobične ukrase koje stavljaju uz jaslice – čovječuljke koji obavljaju nuždu. Ukrajinci pak božićna drvca ukrašavaju lažnim paucima zbog legende o siromašnoj udovici koja je s djecom živjela u kolibi.

Bili su tužni što nemaju s čime ukrasiti jelku, a ujutro kad su se probudili, vidjeli su da je paučina prekrila drvo i presijavala se na suncu te otad više nikad nisu bili siromašni. Od neobičnih običaja nisu “cijepljeni” ni Hrvati.

U Zagorju su čestitari na Božić morali čvrsto sjesti na stolac kako bi kokoši cijelu godinu dobro nesle jaja, dok se na blagdan Nevine dječice, tri dana poslije, šibalo djecu jer se vjerovalo da će onda na njih prijeći dobro zdravlje. U Međimurju su pak žene prije polnoćke gatale iz pepela...

Sauna, Estonija
1/9

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
21:02 24.12.2017.

Čuj Djed Božičnjak?!!😅😅

TA
tanja25
21:12 24.12.2017.

To uopče nije istina ja živim u Švicarskoj i prvi puta tako šta cujem

ST
Stipan
22:59 24.12.2017.

A novinari VL jedu govna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije