Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier:

'Svijet se ne vrti oko mene, ali ni oko Andreja Plenkovića. Ovo su izbori za šefa države'

Davor Ivo Stier
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/17
30.12.2019.
u 15:30

Ovo je izbor između dvije politike i dvije koncepcije, a ne samo između dva kandidata, smatra HDZ-ov saborski zastupnik

U studiju Večernjeg TV-a gostovao je HDZ-ov saborskih zastupnik Davor Ivo Stier.

Naša novinarka Iva Boban Valečić odmah ga je upitala zašto konzervativniji desni birači u prvom krugu nisu dali glas HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović.

– Jedan veliki dio birača dao je glas Škori. To je činjenica. U drugom krugu bit će izbor između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, mi vjerujemo da će dobiti većinsku potporu hrvatskih građana pa i onih koji imaju konzervativna uvjerenja – kaže Stier.

– Ovo je izbor između dvije politike i dvije koncepcije, a ne samo između dva kandidata. Ako netko želi kontinuitet politike koju je započeo Stipe Mesić, nastavio Ivo Josipović, a provodit će je i Zoran Milanović, ima tu opciju. Kolinda Grabar-Kitarović je prekinula lijevi niz na Pantovčaku, pozicionirala je Hrvatsku u srednjoj Europi, njezina inicijativa Tri mora je jasna institucionalizacija takve jedne pozicije u srednjoj Europi, vjerujem da će oni koji dijele takav koncept dati potporu i da će to biti većinski glas hrvatskih birača u nedjelju – dodao je.

Smatra kako Kolindi Grabar-Kitarović u prvom krugu nije bio najveća konkurencija Miroslav Škoro.

– Nisam primijetio da je Kolinda Grabar-Kitarović bila neka oštrica prema biračima koji su u prvom krugu izabrali Miroslava Škoru. Hrvatskim građanima je bitno ponuditi alternative. Jedan veliki dio hrvatskih građana misli da bi Hrvatska trebala ići drugim putem, ne putem Zorana Milanovića nego putem koji nudi Kolinda Grabar-Kitarović – rekao je i dodao:

– Teško možete reći da sam se pozicionirao negdje lijevo, zastupam demokršćanska uvjerenja. I ja sam dio HDZ-a i veliki broj naših članova dijeli to mišljenje, ima tu nekih tonova koji nekada mogu biti malo liberalniji ili konzervativniji. Kolinda Grabar-Kitarović ne ide samo obuhvatiti članove i simpatizere HDZ-a nego i šire. Prvi sam rekao da svi u HDZ-u moramo podržati Grabar-Kitarović, ali ona mora ići i šire prema drugim biračima.

Mnogi su predsjednici zamjerili druženje s ljudima koji imaju USKOK-ove optužnice, čak i s bjeguncima, zbog čega se predsjednica toliko izložila?, pitala ga je Iva Boban Valečić.  

– Mogu govoriti s mog aspekta, moja potpora ne ide Milanu Bandiću nego Kolindi Grabar-Kitarović i politici koju ona zastupa. Meni je bitno što će ona promovirati, što je dosad napravila. Istaknuo sam pozicioniranje u Europi, to je ono gdje se može mjeriti. Zoran Milanović je recimo bio protiv inicijative Tri mora. Ako još netko drugi nju podržava, ja ne podržavam, njega nego Kolindu Grabar-Kitarović i politiku koju je ona zastupala i koju želi provesti u drugom mandatu.

Zašto se niste angažirali od početka kampanje?

– Prvi sam rekao moramo podržati Kolindu Grabar-Kitarović, sve što stožer organizira, bio sam uz nju. Kad je glasnogovornik kampanje tražio da izađem pred medije, to smo napravili, u skladu sa strategijom koju je definirao stožer. U ovom trenutku se procijenilo da se određene poruke mogu komunicirati i s moje strane, tako je bilo i za vrijeme prvog kruga, sve što je stožer tražio, to smo napravili. Prvi cilj je ostvaren, sad idemo ostvariti najvažniji cilj, a to je pobjeda u nedjelju.

Ne razmišlja o tome što će se dogoditi u HDZ-u u slučaju pobjede ili poraza Kolinde Grabar-Kitarović.

– Svijet se ne vrti oko mene, Andrej Plenković je vrlo važna osoba u Hrvatskoj, ali ne vrti se sve ni oko Andreja Plenkovića. Ovo su izbori za šefa države, biramo ili Kolindu ili oni koji imaju ljevija uvjerenja će glasati za Zorana Milanovića, uvjeren sam da će pobijediti Grabar-Kitarović, sve ostalo nije važno. Svaki izbori su indikator, svaki izbori imaju svoju dinamiku i svoju logiku. Što biramo sada, biramo šefa države, a ne funkcije unutar stranke i tko će biti na parlamentarnim izborima. Apsolutno sam uvjeren da u nedjelju možemo dobiti većinsku potporu hrvatskih građana – rekao je.

Hoće li to učvrstiti položaj Plenkovića?

– Naravno da ćemo se svi veseliti, da će predsjednik stranke, članovi predsjedništva, svi članovi biti zadovoljni što je naša kandidatkinja pobijedila. No, ne vrti se sve oko nas, nije to za naše građane najbitnije, što će biti unutar stranke, to će se odvijati na unutarstranačkim izborima. Sada je bitno koga ćemo izabrati da bude šef države u idućih pet godina. Građani ne razmišljaju o  svim tim kombinatorikama, oni imaju dvije opcije i razmišljaju koga će izabrati. Kolinda Grabar-Kitarović nas je dobro pozicionirala, naše mjesto jest usidreno u srednjoj Europi Kolinda Grabar-Kitarović je napravila dobar posao – zaključio je Stier.

Komentara 90

LU
Lui
17:43 30.12.2019.

Nece biti teško pobijediti slučajnog kandidata. Njegov jedini uspjeh je kada se probudi prije podneva.

VA
Vagabundo
17:40 30.12.2019.

U pravu je, dosta je bilo novinarskih podvala o međusobnim odnosima u HDZ-u. Sada je jedino bitno da naša predsjednica dobije i ove izbore.

TO
Toni12345
15:47 30.12.2019.

Stier je kukavički pobjegao sa mjesta pozicije šefa diplomacije. Zašto taj kvazi domoljub čini većinu u Saboru sa Pupovcem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije