Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI NA VRHUNCU

U Italiji se sprema odlazak populističke vlade: Conte će dati ostavku?

Matteo Salvini
Foto: CIRO DE LUCA/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.08.2019.
u 18:05

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija.

Populistička koalicija na vlasti u Italiji koju opstruira predsjednik Lige Matteo Salvini, najvjerojatnije će u utorak prestati postojati nakon veoma iščekivane izjave predsjednika vlade Giuseppea Contea u Senatu i njegove vjerojatne ostavke.

U 15 sati sve će oči biti uprte u Contea koji bi u Senatu mogao uputiti oštre riječi Salviniju, svom potpredsjedniku s krajnje desnice, nakon 14 mjeseci dosad neviđene populističke vladavine. Conte će, očekuje se, nakon govora predati ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli. Tako će privesti kraju 65. vladu Talijanske Republike i utrti put konzultacijama radi formiranja nove vlade.

Matteo Salvini koji će se također obratiti Senatu, mogao bi ponovo pokušati srušiti vladu tražeći glasovanje o povjerenju, premda taj korak matematički nema velikih izgleda.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon - Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti, koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se taj postupak provede u parlamentu.

Ovih dana mu je prekipjelo kada je Salvini odbio dopustiti iskrcavanje maloljetnicima s broda španjolske nevladine organizacije Open Arms.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Ljutit, Matteo Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi moći sastaviti koaliciju samo "preko njega mrtvog".

Ipak, sve je moguće u veoma kreativnom talijanskom političkom krajoliku čiji će izgled odrediti političke stranke: vlada M5S - PD, prijevremeni izbori najesen ili na proljeće 2020., pa i nova koalicija M5S i Lige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije