Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investitorima državljanstvo

Evo što donose promjene 3 zakona koje priprema MUP!

beskućnik
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
18.05.2016.
u 20:53

Za većinu prekršaja poput prosjačenja, ako prođe zakon, kazne će iznositi od 3000 do 7000 kuna. Osim prostitutki, kaznu će prvi put plaćati i njihovi klijenti

Jednake kazne za prostitutke, ali i njihove klijente, hrvatsko državljanstvo za strance koji će u nas investirati i otvarati nova radna mjesta te trajna promjena identiteta zaštićenih svjedoka novosti su iz triju zakona koje priprema Ministarstvo unutarnjih poslova, a o kojima je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Riječ je o Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakonu o hrvatskom državljanstvu i Zakonu o zaštiti svjedoka.

Preventivno djelovanje

Novčane kazne u novom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira konačno više neće biti izražene u valuti koja godinama ne postoji – njemačkim markama – već u kunama. Za većinu prekršaja te će kazne biti više nego do sada (najčešće u iznosu od tri do sedam tisuća kuna), a predviđen je i dulji boravak u zatvoru. Do sada su se za pružanje seksualnih usluga kažnjavale samo prostitutke, i to novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 njemačkih maraka ili s 30 dana zatvora. Prođe li novi zakonski prijedlog, kaznu od dvije do pet tisuća kuna platit će onaj tko na javnom mjestu ili putem sredstava javnog priopćavanja nudi ili na javnom mjestu zatraži spolne usluge. Dođe li do “realizacije” ponude, i pružatelj “usluge” i konzument bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od tri do sedam tisuća kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 40 dana.

U obrazloženju ove zakonske novine radna skupina MUP-a navela je da će se ovako djelovati preventivno, “u smislu odvraćanja korisnika od traženja i konzumiranja usluga prostitucije, no i odaslati jasna poruka kako odgovornost za ovu vrstu društveno neprihvatljivog ponašanja nije samo na osobama koje pružaju usluge prostitucije već i na ključnim sudionicima prostitucije – korisnicima koji te usluge traže, konzumiraju i plaćaju”. Zakonskim prijedlogom definirano je i da grupu ljudi koja počini prekršaj predstavljaju tri ili više osoba. Prekršaji počinjeni zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili izražavanja rodnog identiteta druge osobe sankcionirat će se strože od “običnih”. Kaznom od jedne do dvije tisuće kuna kažnjavat će se i spavanje na javnom mjestu, a za prosjačenje je predviđena kazna od 3000 do 7000 kuna kao i za onoga “tko se na javnom mjestu pojavi gol ili pokazuje spolne organe”.

Prijedlog zakona zacijelo će doživjeti neke preinake jer su neke postojeće odredbe “iščeznule”. Tako, na primjer, više nije predviđeno obavezno liječenje od AIDS-a onome tko namjerno širi tu spolnu bolest, a djetetu se alkohol ne smije prodavati samo ako je pijano.

Teže do državljanstva

Što se pak tiče Zakona o hrvatskom državljanstvu, u prijedlogu je izrijekom navedeno kako stranci mogu stjecati hrvatsko državljanstvo, a postroženi su kriteriji za njihov primitak tako da se zahtijeva dostava otpusta iz stranog državljanstva te reguliran boravak i življenje u Hrvatskoj. “Ovakvim se zakonskim rješenjem izbjegava davanje mišljenja arbitrarno, bez jasno naznačenih kriterija, sprečava se pojava višestrukog državljanstva te postiže bolja integracija u društvo”, obrazlaže MUP. U tom je zakonu novost i da bračni partner iseljenika neće moći dobiti državljanstvo naturalizacijom, a državljanstvo će biti oduzeto onim strancima za koje se utvrdi da su teroristi. Što se pak tiče Zakona o zaštiti svjedoka, MUP predlaže uvođenje zakonskog članka po kojem će Jedinice za zaštitu kod prestanka Programa zaštite zatražiti od uključene osobe izjašnjavanje u pisanom obliku o tome želi li ili ne želi zadržati identitet koji je ranije imala kao prikriven. MUP smatra da će se tako podići razina zaštite osnovnih ljudskih prava osoba koje su bile uključene u program zaštite.

Komentara 19

ZA
zaboravi
22:07 18.05.2016.

Zakon za prostituciju ce da bude kao u USA.Policajci stavljaju zamke za korisnike prostitucuje tako sto svoje policajke stavljaju na ulicu da mame i imaju duple sobe u motelima cin on plati ovi upadaju.

Avatar Black_Zero
Black_Zero
21:42 18.05.2016.

Kad bude red u policiji tada ce biti i u drzavi, zato srediti mup i pucati po dzepu za krsenje zakona i pravila.. samo udari po dzepu pa ces vidjeti kako se drzava sredjuje,, s tim da se kaznjavaju svi koji god naprave prekrsaje pa tako i politicari a samim tim i policajci,, pozz

VL
vlatx
23:49 18.05.2016.

Nedavno je bio riječ da će se jednom investitoru ukinuti boravišna dozvola jer je skoro zgazio čovjeka s bebom a sada će po novom moći dobiti i državljanstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije