Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sporazum će biti prekretnica za Bliski istok i globalne odnose

Američki republikanci i izraelski premijer Netanyahu, kažu da će ugovor s Iranom ozakoniti iransku atomsku bombu
02. travnja 2015. u 15:23 2 komentara 701 prikaza
iran
Foto: Reuters/PIXSELL

Šest svjetskih sila i Iran nisu uspjeli postići dogovor u roku koji su si sami zadali, ponoć s utorka na srijedu, no pregovori o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za podvrgavanje iranskog nuklearnog programa međunarodnoj kontroli nastavili su se u švicarskom gradu Lausanni i jučer. Još ima nade da povijesni dogovor bude postignut u “produžecima” iako su ministri vanjskih poslova Francuske, Kine i Rusije otputovali iz Lausanne, prepustivši nižerangiranim diplomatima da uime njihovih zemalja odobre sporazum ako bude postignut. Na pregovorima su ostali ministri vanjskih poslova Irana, SAD-a, Velike Britanije i Njemačke.

Postizanje političkog dogovora u Lausanni, koji bi se zatim detaljizirao u tehničkim pregovorima do kraja lipnja i tada pretočio u jedinstveni sporazum, značilo bi prekretnicu ne samo za Bliski istok nego i za globalne geostrateške odnose.

Analitičari se u tome slažu, no ne slažu se o ocjeni bi li zatopljenje odnosa s Iranom bilo dobro ili loše.

Američki predsjednik Barack Obama predstavlja tabor koji smatra da bi to bila dobra stvar jer bi svijet dobio kontrolu nad iranskim nuklearnim programom i priliku da s Iranom surađuje na nekim područjima od zajedničkog interesa, kao što je borba protiv ISIL-a u Iraku i Siriji. No, kritičari, među koje spadaju američki republikanski političari i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, upozoravaju da će sporazum s Iranom ozakoniti gradnju iranske atomske bombe.

>> U Obaminih šest godina SAD je značajno oslabio na međunarodnoj sceni

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Atomsku bombu u iranskom okružju osim Rusije imaju i Izrael i Pakistan pa čak i Indiju i Kinu moremo stavit na tu hrpu. Problem s tim oružjem je kaj te zemlje više ne smije nitko destabilizirat i nametat im demokraciju ... prikaži još! jer uvijek more iskrsnut neki novi Bin-Laden...i to je to.

  • sven222:

    da se Ukrajina nije razoružala nebi ni bila u sadašnjoj situaciji...