Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerovali ili ne, u Lištanima, mjestu koje je dalo dva najveća Hajdukova dioničara Jaku Andabaka i Ivana Rimca, u većini su – Dinamovi navijači

Selo dinamovaca kupilo Hajduk

Dinamovci Ivica Jureta i Ante Perić s hajdukovcem Matom Perićem pokraj ploče s imenom njihova rodnog sela
Foto: Nino Strmotić
18.10.2008.
u 17:28

Ej, novinar, znaš li ti u koje si selo došao?! – još na vratima mjesne gostionice “Kod Šukera” u Lištanima kod Livna zaskoči me laktom na šank naslonjeni mladić u Dinamovoj trenirci. “Gdje?”, upitah ga. “U Lištane, selo najvećih dinamovaca i najjačih Hajdukovih dioničara.

Evo, od nas četvorice u gostionici trojica su žestoki dinamovci”, šeretski se smiješeći tvrdi Ivica Jureta. Netko sa strane, tko je prvi put u Lištanima, selu što je dalo dva najveća Hajdukova dioničara Jaku Andabaka i Ivana Rimca, koji su za dionice splitskog kluba keširali više od 21 milijun kuna, ne bi ni u snu mogao pomisliti da su najjači Hajdukovi dioničari rođeni u selu gdje su u većini Dinamovi navijači.

Ne bi se to reklo ni po grafitima na staroj napuštenoj zgradi pokraj ploče s imenom sela. Na njoj je velik Hajdukov grb i znak Torcide, a pored njih su tri velika slova Dinamove navijačke grupe s dodatkom nekog zlobnog torcidaša koji je napisao “Budale Bez Budućnosti”.

“Ma, pusti to. To su dječja posla. Istina, hajdukovci su se malo osilili otkako su naši mještani kupili dionice, ali da idemo na referendum, vidjeli bi da u selu ima 60 posto dinamovaca. Pa iz Lištana je i najbolji hrvatski golgeter Davor Šuker, koji je nosio Dinamov dres”, opet će dinamovac Ivica Jureta i naglašava kako u Lištanima u miru žive najžešći Dinamovi i Hajdukovi navijači.

“Evo, ja navijam za Dinamo, a moj stric Mate za Hajduk”, dodaje Anto Perić i grli na šanku svog strica Matu Perića, inače livanjskoga policajca. “Kada bi se svugdje dinamovci i hajdukovci gledali kao u Lištanima, ne bi bilo nereda na stadionima kad igraju ta dva naša najveća kluba. Mi se volimo malo prepirati i zezati, ali sve na tome ostaje”, kaže policajac Perić. Selo je ispod Dinare u zapadnom dijelu livanjske općine, udaljeno od Livna 15-ak kilometara prema Bosanskom Grahovu, a planina ga dijeli od Dalmacije. Lištani su zapravo župno središte koje sjedinjuje zaseoke Odžak, Ćaić, Gornje i Donje Rujane.

Otkako su Andabak i Rimac postali najveći dioničari Hajduka, mještani će u šali reći da u Lištanima ima više Hajdukovih dionica nego stanovnika. “U selu ima nešto više od tisuću stanovnika, ali zahvaljujući Andabaku i Rimcu, mi smo, kako novine pišu, postali selo koje je kupilo Ajduka.


Najveći Hajdukov dioničar Ivan Rimac upravo gradi novu kuću u Rujanima

Njih dvojica su jedini dioničari Hajduka iz našeg sela, ali su nam popravili prosjek. E, da Split ima takav prosjek, bio bi Ajduk bogatiji od Chelsea”, jednostavnu računicu izbaci Filip Barun. U Lištanima se ponose svojim sumještanima, najvećim dioničarima Hajduka, ali rado ističu kako su iz njihova kraja potekli i brojni drugi poznati i ugledni Hrvati.

“Otac Davora Šukera Mile rođen je u Lištanima, iz Rujana je ministar financija Ivan Šuker, a iz susjednih Čaprazlija predsjednik HSP-a Anto Đapić. Iz susjednoga sela Lusnića podrijetlom su braća Niko i Robert Kovač. Svi oni rado dolaze u rodni kraj, a najčešći su gosti Jako Andabak i Ivan Rimac”, kaže Jozo Jelčić. Baš njih dvojica su, po riječima mještana, najviše vezani uz rodni kraj. Ljetos su Andabak i Rimac u mjestu predstavili projekt “Tera”, vezan uz razvoj turizma, agrara i bioenergiju u livanjskom kraju.

Mještani kažu da obojica pomažu u uređivanju župne crkve, a Ivan Rimac je na obližnjem proplanku iznad sela počeo graditi luksuznu vilu koju oblaže kamenom. Afere uz koje se veže njegovo ime i koje su isplivale u javnosti mještani ne komentiraju, nego jednostavno odgovaraju. “Novine pišu – jučer ružno, danas lijepo. Jeste li čitali?”, lakonski će Jureta. “Znao sam da stric navija za Hajduk, ali nisam znao da je toliki hajdukovac dok nije uplatio najviše dionica. I ja kao i stric navijam za Hajduk, a 99 posto nas Rimaca iz Lištana navija za Hajduk”, kaže Ante Rimac, nećak najvećega Hajdukova dioničara.

“A Pere Rimac, ugostitelj u Münchenu, veliki je dinamovac”, reče jedan u kafiću na benzinskoj crpki u središtu Lištana. Da bi potvrdili dobre navijačke odnose, hajdukovci i dinamovci iz Lištana pristali su zajedno pozirati s navijačkim rekvizitima svojih klubova uz ploču s imenom mjesta. Kažu, veće podjele u mjestu stvaraju političke stranke, kojih je puno više od klubova za koje navijaju.

“Kluba su samo dva, Dinamo i Hajduk, a stranaka je puno više – dva HDZ-a, HSP i ostali!”, kroza smijeh će jedan Lištanac.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije