Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosuđe najavilo tužbu

SAD optužio kineske i tajvanske tvrtke za gospodarsku špijunažu

Jeff Sessions
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.11.2018.
u 22:31

Optužene tvrtke su kineska država tvrtka Fujian Jinhua Integrated Circuit, tajvanska kompanija United Microelecronics Corporations (UMC) i trojica tajvanskih državljana među kojima je Chen Zhengkun, alias Stephen Chen, bivši direktor jedne tajvanske filijale Micorna, MMT.

Američko pravosuđe je objavilo u četvrtak da je optužilo tvrtku koju kontrolira kineska vlada, jednu tajvansku tvrtku i trojicu tajvanskih državljana za pokušaj krađe industrijske tajne američkog proizvođača poluvodiča Micron Technology.

"Ta afera i drugi nedavni slučajevi pokazuju brzi rast kineske gospodarske špijunaže protiv Sjedinjenih Država", rekao je na konferenciji za  novinare američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions i najavio tužbe.

Micron, baziran u Idahu je četvrti svjetski proizvođač poluvodiča s tržišnim udjelom od 20 do 25 posto industrije DRAM-a (memorijskih čipova) i "tehnologije koju donedavno Kinezi nisu posjedovali", precizirao je Sessions, procijenivši štetu za američku tvrtku na 8,75 milijardi dolara.

Optužene tvrtke su kineska država tvrtka Fujian Jinhua Integrated Circuit, tajvanska kompanija United Microelecronics Corporations (UMC) i trojica tajvanskih državljana među kojima je Chen Zhengkun, alias Stephen Chen, bivši direktor jedne tajvanske filijale Micorna, MMT.

Prema optužbi Chen je dao ostavku s dužnosti u srpnju 2015. i pridružio se UMC. Tamo je dogovarao sporazum o suradnji između UMC-a i Fujian Jinghua prema kojem je uz financiranje Fujian Jingua, UMC prebacio tehnologiju DRAM-a Fujian Jinhuau radi masovne proizvodnje.

Kina je osnovala Fujian Jinhuia u veljači 2016. za proizvodnju elektroničkih čipova. Peking je tada uložio 37 milijardi juana (5,34 milijardi dolara) u izgradnju proizvodne linije s tehnološkom podrškom UMC-a.

Pravosuđe je također najavilo tužbu kako bi spriječilo dvije tvrtke da prebace njihove tehnologije i da bi spriječilo ulazak njihovih proizvoda na američki teritorij.

Micron i njegovi prethodnici su u središtu pravosudne borbe između Sjedinjenih Država i Kine u kontekstu trgovinskog rata i nacionalne sigurnosti.

Komentara 2

TO
Toni70
09:33 02.11.2018.

SAD to znaći ; najjači i naj veči i naj pametniji. i najviše problema sami sa sobom i sa svima ostalima ? ( Putinovog poglavicu imaju ima li veće sreće ? )

RG
robertfranic45@gmail.com
22:38 01.11.2018.

Evo vec 20 godina u novinama nije bilo vijesti o Kineskim lopovima i to je nesto za demokraciju i ovu zemlju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije