Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rode predale prijave bez potpisa – na 7 ginekoloških odjela nijedne liječničke pogreške

Nakon “slučaja kiretaža” inspekcija utvrdila tek komunikacijske probleme, a od 401 ispovijesti žena o lošim iskustvima koje je dobilo Ministarstvo čak 400 anonimnih
09. studenoga 2018. u 10:20 5 komentara 818 prikaza
Predstavnice udruge Rode Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je nadzore ginekoloških odjela u sedam bolnica i nisu utvrdili liječničke pogreške ili medicinske manjkavosti izuzev loše komunikacije u pojedinima.

ispovijest jedne majke Strašno iskustvo s kiretaže: 'Dijete drago, tek ti je 22 god, prvi mačići se ionako u vodu bacaju'

Tako je i slučaj zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić, kako smo već objavili, zaključen nalazom da je sve bilo u skladu s pravilima struke. Također je završena i provjera 401 predane ispovijesti udruge Roda o lošim iskustvima s ginekoloških odjela, gdje pak nije učinjeno ništa jer je podatke za provjeru imala - jedna prijava. Ostalih 400 anonimne su ispovijesti i slijedom toga nisu ni bile provjerljive.

Demantiran istup zastupnice

Sve je to kulminacija “slučaja kiretaža” započetog, podsjetimo, saborskim istupom Ivane Ninčević Lesandrić o iskustvu kiretaže bez anestezije u splitskom KBC-u. Iz bolnice su to demantirali, upućena je inspekcija i utvrđeno je upravo ono što su u KBC-u Split odgovorili demantiravši istup zastupnice.

Rode pred Saborom Pred Saborom Pročitana potresna svjedočanstva: Šiva me naživo, vičem joj da me boli, a ona se dere na mene

Uslijedila je i reakcija Roda koje su prikupile ispovijesti žena koje su prošle ono što je tvrdila i zastupnica Mosta. Tako je istovremeno s inspekcijom tog konkretnog slučaja najavljena i provjera više ginekoloških odjela u različitim bolnicama kako bi se provjerilo postoji li doista takav obrazac ponašanja u sustavu. Osim inspektora Ministarstva zdravstva u inspekciji su bili ginekolozi iz različitih bolnica. Obišli su, kako neslužbeno doznajemo, zagrebačku Kliniku u Petrovoj, KB Merkur, Vinogradsku, Sv. Duh te KBC Split, Rijeka i Osijek. Tako sastavljena inspekcija nasumce je izuzimala kartone pacijentica i provjeravala činjenice.

Cjelokupni inspekcijski nalazi bit će, kako doznajemo, danas formirani u zaključno mišljenje posebno osnovanog povjerenstva za “slučaj kiretaža”. Jer početkom tjedna posljednja inspekcija bila je u riječkoj bolnici, a dotad su pregledani nalazi iz ostalih bolnica u kojima nisu utvrđene pogreške i postupanje poput kiretaže bez anestezije (osim ako su razlozi opravdani), dok je u nekim slučajevima evidentirana jedino loša komunikacija. Spomenuto 401 svjedočanstvo žena o traumatičnim iskustvima iz ginekologije koje su u jeku cijele ove priče predale predstavnice udruge Roda, kako smo naveli, anonimno je izuzev jednog i zato ta iskustva nisu ni mogla biti provjerena, a prema neslužbenim informacijama, neka datiraju i iz 90-ih godina.

Rode nisu tražile inspekciju

Na naš upit zašto su uopće predane ispovijesti koje se ne mogu provjeriti, iz Roda su odgovorili da su “namjerno predane bez osobnih podataka kako bi se zaštitio identitet žena što je sukladno zakonodavstvu”.

Marija Dadić IMALA SPONTANI POBAČAJ VIDEO Potresna ispovijest Marije Dadić kojoj su radili kiretažu bez anestezije

- Njihovi osobni podaci poznati su udruzi i stoga su njihova svjedočanstva autentična. Napominjemo da su štetne i opasne prakse u zdravstvenom sustavu lako provjerljive i bez osobnih podataka pacijenata, ali za to je potrebna suradnja struke i pacijentica. Odluka o tome da se provedu inspekcijski nadzori na temelju svjedočanstva žena i to “prema pravilima struke” je odluka Ministarstva zdravstva. Roda nije tražila pokretanje inspekcijskog nadzora jer smo svjesne da način na koji se takvi nadzori obavljaju ne može pokazati ništa. Zato apeliramo da se u procese koji se tiču pacijentica i njihova zdravlja uključe predstavnice pacijentica jer samo je tako moguća suradnja i izgradnja povjerenja u sustav - odgovorili su iz te udruge, dodajući da je zdravstveni sustav netransparentan i velik broj pacijentica nema povjerenja u njega.

>> Ispovijest Marije Dadić o kiretaži

[video: 27287 / ]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • reborn:

    Ako je bilo problema i prakse koje treba mijenjati, RODE su ovim potezom pokazale kako im je na prvom mjestu politikanstvo i spletkarenje, a ne rješavanja problema i borbe za dobrobit žena. Jadno...

  • DOBARDAN:

    Bilo je zgodno u određenom trenutku napuhavati priču!

  • Vlaskoulicanec:

    401 prijava od kojih 400 anonimnih... Može li još jadnije???