Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješna studentska peticija

Rastu limiti za studente; Iz SC-a upozoravaju: I zbog jedne lipe preko limita možete ostati dužni tisuće kuna

Ilustracija za stipendije
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
01.07.2022.
u 10:02

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može biti porezna olakšica, podići s postojećih 15 na 24 tisuće kuna, a neoporezivi iznos za studente penje se sa 63 na 72.000 kuna.

Studentska peticija za povećanje limita neoporezivog dijela zarade uspješno je završila. Skupljeno je više od 12.000 potpisa, a poruka je došla do vladajućih koji su se složili da je vrijeme za promjenu.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može biti porezna olakšica, podići s postojećih 15 na 24 tisuće kuna, a neoporezivi iznos za studente penje se sa 63 na 72.000 kuna.

Iako satnice rastu iz godine u godinu, limit je isti od 2017. S obzirom na ovogodišnju minimalnu satnicu za studente od 29.30 kuna, student ne može raditi niti za vrijeme praznika bez da ga roditelj mora odjavljivati s porezne kartice. Za studente koji nisu na poreznoj olakšici, limit od 63 tisuće kuna značio je da na mjesec imaju malo više od 5.000 kuna, dok sada mogu zarađivati do 6.000 kuna mjesečno.

Ministar Marić istaknuo je da će se novi zakon odnositi na cijelu 2022. godinu, bez obzira na to kada bude usvojen u Hrvatskom saboru, a roditelji koji su već 'skinuli' dijete s porezne kartice, moći će ga vratiti kao uzdržavanog člana.

Također je dodao da se ova mjera ne odnosi samo na studente već sve uzdržavane članove obitelji, što primjerice mogu biti i umirovljenici ili bilo koja treća osoba, a u segmentu onog što se u sustavu zakona o porezu na dohodak naziva uzdržavani član.

Promjenom su, naravno, zadovoljni i studenti i roditelji, no iz SC-a upozoravaju kako i dalje treba biti oprezan, prenosi Dnevnik.hr. "Sporadični primjer, ali je bilo da zbog jedne lipe roditelj plaća par tisuća kuna. Znači, student mora paziti da nije to samo zarada preko Student servisa. Mora se paziti da roditelj studenta na početku godine skine kao poreznu olakšicu da ne bi bilo problema", kaže voditeljica Student servisa u Rijeci Ljiljana Badurina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije